Vasluienii care vor să scape de autovehiculele mai vechi de 15 ani au șansa de a primi un stimulent financiar în cuantum de 3.000 de lei, fără a fi obligați să investească acești bani în achiziționarea unei alte mașini.
Înscrierile în program au început luni, 31 iulie, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se încheie pe 31 august, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.
Din județul Vaslui au semnat contract cu AFM doar opt primării: municipiul Vaslui, unde își vor putea schimba mașinile 1.000 de deținători de autovehicule, municipiul Bârlad, care dispune de fonduri pentru 100 de mașini, iar comunele Lunca Banului, Laza, Fălciu, Ivești, Lipovăț și Deleni au la dispoziție fonduri pentru câte 50 de autovehicule fiecare.
Instrucțiunile privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.
”Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Bârlad, informație valabilă pentru toți cei interesați, indiferent de localitate.
Din stimulentul de casare de 3.000 de lei, suma de 2.400 de lei este suportată de ministerul Mediului, iar 600 de lei de bugetul local al fiecărei primării.
Printre criteriile necesare obținerii stimulentului financiar în cadrul Programului Rabla Local:
– să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani;
– nu are datorii la bugetul local și de stat;
– nu a obținut și nu este pe cale să obțină finanțare prin proiecte finanțate din alte fonduri publice pentru același autovehicul uzat;
– nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului
Criterii pentru autovehiculul uzat:
– are o vechime egală sau mai mare de 15 ani, calculată de la anul fabricației
– are norma de poluare Euro 3 sau inferioară acesteia
– conține componentele esențiale prevăzute din fabricație (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator).