de Simona MIHĂILĂ
Lumea artistică bârlădeană este în doliu. Năstasă Forțu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici post-decembriști din Bârlad, a încetat din viață, în urma unui infarct, la vârsta de 73 de ani.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Năstasă Forțu a fost cunoscut drept un artist non-conformist, renumit pentru umorul și autoironia pe care și le manifesta în orice împrejurare.
El va rămâne cu siguranță în memoria celor care l-au cunoscut, drept autorul celei mai originale și mai haioase expoziții de pictură care a avut loc vreodată la Bârlad. Sub titlul ”Peisaje onomastice”, evenimentul a avut loc pe 24 mai 2005, exact în seara galei Zilelor Culturale ale Bârladului din acel an. În urma unui conflict cu autoritățile orașului care nu i-au inclus expoziția în programul manifestărilor culturale, pictorul Năstasă Forțu și-a suprapus expoziția cu seara galei, cu scopul precis de a polariza lumea artistică din zona Moldovei, care l-a preferat pe el.
Invitația la expoziție a fost de departe cea mai hazlie invitație la un eveniment cultural: „Stimate coleg, sunteți invitat la expoziția de artă plastică «Peisaje onomastice», care va avea loc la sediul Fundației de artă «Sf. Luca», din strada Muncii nr. 14, al cărei mentor se crede a fi Fortisimu Năstăsescu, mare pictor de bazaconii. Cu această ocazie, vă va dezvălui vârsta precisă la ora 18.00. S-ar putea, cu această ocazie să asistați la pregătirea unui batal care va fi transformat în delicioase fripturi, de care să nu-ți pară rău că nu vor ajunge și în farfuria ta”.
Gardul proprietății artistului, din cartierul Podeni, a fost panotat cu tablouri imense, înalte de 2 metri și late de 1,2 m, la eveniment, desfășurat mai mult sub forma unui picnic, fiind prezente nume renumite din arta românească, precum Valentin Ciucă sau Vasilian Doboș. În discursul său, acesta din urmă le-a aplicat autorităților o memorabilă lovitură sub centură: ”Forțu a făcut la periferia orașului într-o singură zi, ceea ce centrul Bârladului nu a reușit să facă într-o săptămână„.
Născut în Rânzăști (pe 21 mai 1950) el s-a stabilit la Bârlad la începutul anilor 2000, când a fost încadrat ca profesor de desen la Clubul Elevilor, instituție al cărei director a și fost, în perioada 2003 – 2007.
Năstasă Forțu a urmat Liceul Pedagogic, promoția 1969. Tânărul învățător s-a făcut cunoscut mai întâi în lumea pictorilor amatori cu lucrări iconografice. Ambiția lui de a se perfecționa în arta penelului îl determină să urmeze Academia de Arte Vizuale ”Ioan Andreescu” din Cluj Napoca, avându-l ca profesor pe renumitul pictor Dan Hatmanu. Maestrul povestea despre Forțu că a fost unul dintre cei mai talentați studenți ai săi: ”Dintre toți studenții pe care i-am avut în decursul carierei mele de profesor, Năstasă Forțu a fost unul dintre cei care mi-au dat cele mai mari satisfacții. Încă de la început m-au uimit calitățile sale de pictor. Dublat de o mare pasiune pentru meserie, inventiv, muncitor, perseverent, a reușit să se ridice în sferele cele mai înalte ale artei. O dovedesc numeroasele premii obținute”.
Forțu a avut expoziții personale în țară și în străinătate. A fost inițiatorul Concursului național de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă ce s-a desfășurat mulți ani la Bârlad, precum și inițiatoru Concursului internațional de desene create de copii ”N. N. Tonitza”, cu o îndelungată tradiție la Bârlad.