Alexandra Ciovnicu, o elevă cu 10 pe linie de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești care a acordat timp de doi ani meditații unor elevi mai mici, este câștigătoarea marelui premiu World Vision România.
Premierea s-a făcut în cadrul Târgului Proiectelor Comunitare ediția a VI-a, când au fost premiați șapte profesori și învățători, doi asistenți sociali și preotul Cătălin Mistrianu, de la Parohia Vulturești. Au mai fost premiați patru copii extraordinari care, în ciuda greutăților, au avut performanțe școlare bune și s-au implicat în propriile comunități,
Vedeta de televiziune Anca Serea, ambasadoare World Vision, a fost moderatoarea evenimentului. Printre invitați: Marcel Lăudatu, prefectul județului Vaslui, Loredana Roman, inspector general al ISJ Vaslui, reprezentanți au Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului.
Despre Alexandra, marea câștigătoare a ediției, organizatorii au declarat:
”Media semestrială de 10 a fost un țel pe care Alexandra și l-a stabilit când a intrat la liceu. Totuși, în semestrul al doilea de anul trecut, din cauza pandemiei care a mutat școala în mediul online, accesul Alexandrei la educație a fost limitat brusc la un smartphone și date mobile. Dar acestea nu ar fi fost o piedică dacă semnalul nu ar fi fost inexistent. În absența semnalului Alexandra nu a putut participa la întâlnirile de pe zoom. Prin urmare, lecțiile zilnice au fost ca niște puzzle-uri. După o perioadă grea de mărit pozele pe telefonul mobil pentru a copia lecțiile, fundația i-a venit în ajutor cu o tabletă și, ulterior, cu un laptop. Alexandra merită marele premiu World Vision deoarece, în ciuda greutăților, a fost perseverentă la școală și mereu extrem de implicată în programele de voluntariat ale fundației. A ajutat săptămânal timp de doi ani de zile colegi de gimnaziu cu temele la matematică și la limba română prin proiectul Care and Protect. Încă menține legătura cu toți elevii pe care i-a meditat și le-a devenit un mentor celor care au intrat la liceu”.
După primirea premiului, Alexandra Ciovnicu a mărturisit emoționată: ”Vă mulțumesc pentru tot ajutorul acordat până acum. Am început în cadrul Fundației World Vision prin voluntariat în proiectul Care and Protect. Am început să fac voluntariat și pentru mine, pentru a mă dezvolta personal și pentru a renunța la timiditate și frica de a vorbi în public. Proiectul Vreau în clasa a noua m-a ajutat foarte mult pe timpul pandemiei pentru că am avut parte și de susținere emoțională din partea coordonatoarei. Nu a fost foarte ușor în perioada online, doar că s-a putut. Chiar dacă semnalul nu era de partea mea, am reușit să ating media 10. Pentru mine a fost o realizare imensă. Colegii mei m-au ajutat cel mai mult deoarece de la ei îmi luam temele. Clasa a XII-a este o etapă importantă pentru noi, pentru că acum ne decidem ce vom face în viitor. Cred că trebuie să muncim pentru visele noastre și nu trebuie să renunțăm la prima piedică. Și vreau să le transmit colegilor să nu mai amâne să înceapă să învețe pentru BAC pentru că este important acest examen. Vreau să continui cu Facultatea de Litere, chiar dacă eu sunt la profil real.” a declarat Alexandra în timpul evenimentului”.
Premiul pentru copilul cu cea mai bună evoluție personală și performanțe școlare a mers către Robert Ciocan, elev în clasa a IX-a la Liceul „Nicolae Iorga” din Negrești. A făcut al doilea semestru din clasa a opta online și totuși a avut media 8 la examenul de capacitate!
Robert a participat timp de un an și jumătate în cadrul proiectului Care and Protect unde a fost printre cei mai activi copii. A beneficiat de ajutor la teme, de activități de dezvoltare personală și activități extracuriculare.
Robert a fost foarte impresionat de voluntarii de liceu care îi ajutau la teme, s-a împrietenit repede cu ei și le-a urmat exemplu. Era deja implicat în activitățile de voluntariat ale Centrului de Tineret din Negrești, dar a decis să facă mai multe atât pentru colegi, cât și pentru comunitate și școală.
De-a lungul proiectului, Robert s-a schimbat enorm, de la copilul care avea o rutină strictă de a învăța și a-și face temele, la un copil care s-a integrat repede în grup, care a venit constant cu idei, care a avut curajul să pună întrebări și să propună activități.
Premiul pentru cel mai activ Grup de Inițiativă Locală al Copiilor a fost primit de membrii Grupului de Inițiativă Locală al Copiilor din Pungești, Simona Herghelegiu și Ștefan Iorga, care au scris și implementat proiectul „Educația este șansa ta”. Scopul proiectului a fost să îi facă pe elevi să conştientizeze importanţa şcolii. Au fost vizați elevi cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din Școala Gimnazială Nr. 1 Pungești.
Simona are 15 ani și este din satul Armășoaia, județul Vaslui, dar a înțeles cât de importantă este educația pentru ea și pentru colegii ei mai mici. Ea a beneficiat de programe și proiecte organizate de World Vision încă din clasa întâi, iar din clasa a V-a a intrat ca membru în Grupul de Inițiativă organizat de World Vision în școala ei din Pungești. Povestea Simonei o puteți citi aici: https://worldvision.ro/2020/07/08/simona-imi-doresc-ca-toti-copiii-sa-aiba-parte-de-o-educatie-si-o-sansa-pentru-viitor/
În ciuda timidității pe care o afișează Ștefan, el este o fire sociabilă, caldă și sinceră. Pentru el școala este o plăcere, se implică în tot ceea ce este nou și sare în ajutorul celor care îi solicită sprijinul. Astfel s-a născut dorința atât a sa cât și a colegilor săi de a fi reprezentantul copiilor în Grupul de Inițiativă Locală.
CATEGORIA EDUCAȚIE
Cel mai bun proiect de educație remedială a fost câștigat de prof. Danalache Lăcrămioara, de la Școala Gimnazială „Gheorghe Cioată” din Todirești. În ultimii trei ani, a implementat proiecte finanțate de Fundația World Vision de educație remedială, proiecte de dezvoltare spirituală și activități de educație parentală. Proiectul pe care l-a implementat în 2020 s-a adresat unui grup de 12 elevi de la clasa a V-a, care provin din familii cu probleme deosebite și întâmpină dificultăți în pregătirea temelor și a lecțiilor. Cei 12 elevi din grupul țintă au fost sprijiniți și de 6 mentori. Unul dintre rezultatele vizibile este că nici unul dintre copii nu a rămas corigent nici la limba română, nici la matematică.
Cel mai bun proiect de dezvoltare a abilităților de viață este proiectul „Educație pentru carieră” coordonat de prof. Cristea Daniela, de la Școala Gimnazială Parpanița. Este profesoară de fizică și chimie de aproape 30 de ani în satul Parpanița, județul Vaslui. Ea face naveta zilnic pe ruta Iași – Parpanița, cu trenul, microbuzul sau mașina personală. Puțin peste 100 de km zilnic, dus-întors. Nici nu își mai aduce aminte de toate proiectele pe care le-a scris și implementat în Școala Gimnazială nr. 1 din Parpanița cu finanțare de la World Vision. Prin proiectul „Educație pentru carieră”, a organizat activități lunare pentru 24 de elevi de clasa a 8-a ca să îi ajute să își dea seama care sunt abilitățile lor, care sunt talentele și visurile lor. Pentru a-i încuraja să aleagă cea mai bună cale pentru viitorul profesional.
CATEGORIA PROTECȚIA COPILULUI
Cel mai bun proiect de protecție a copilului este „Împreună pentru viitor” coordonat de Pitaru Gabriela și Bontea Oana. de la Centrul de zi din Negrești. Proiectul „Împreună pentru viitor” a însemnat vizite domiciliare la 10 familii, identificarea nevoilor familiilor și copiilor.
CEL MAI BUN PROIECT DE DEZVOLTARE SPIRITUALĂ
Cel mai bun proiect de dezvoltare spirituală este „Credința susține voința”, implementat de prof Ilișanu Maria și de părintele Mistrianu Ion Cătălin, din Vulturești. Prin acest proiect, 26 de elevi de clasele a II-a si a IV-a si au beneficiat de mese calde, de ore de educație remedială și activități de cateheză. Este un proiect integrat care a creat un univers frumos pentru copii – rechizitele primite, mesele calde, dulciurile făcute de mămici, sfaturile părintelui, prezența mamelor care au sprijinit in mod voluntar întreaga activitate, ajutorul la teme.
Premiul pentru cel mai dedicat profesor pentru facilitarea accesului la educație a fost înmânat de prefectul județului Vaslui, Marcel Lăudatu, profesoarei de limba română Ana Maria Marian, de la Școala Gimnazială Parpanița, Negrești.