Ciprian Vîntdevară, cel mai renumit astronom al momentului din România, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad, uimește din nou: în noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2020 a realizat o fotografie astrală inedită, cu nebuloasa ”Cap de Maimuță”, situată la o distanță de aproximativ 6.400 de ani lumină de Pământ.
”Cap de Maimuță” este o nebuloasă de emisie se află în dreptul constelației Orion de pe cerul de iarnă.
Potrivit astronomului Vîntdevară, este o regiune bogată în hidrogen ionizat, locul unde se formează noi stele, posibil și planete.
Muzeograful de la Bârlad (de origine din Galați) a devenit faimos în România datorită descoperirilor astrale uimitoare făcute în cadrul Astroclubului ”Perseus”, pe care l-a înființat în urmă cu 10 ani.
În 2015, muzeograful bârlădean descoperă o navă roșie, luminoasă, situată la o distanță de 21 de milioane de ani lumină, pe teritoriul constelației Ursa Mare. Este cea mai importantă realizare științifică din țara noastră, în materie de astronomie.
În noiembrie 2019, Vîntdevară a descoperit prima stea variabilă, pe care a numit-o ”Bârlad V1”. Steaua este situată în dreptul constelației Perseu, la distanță de 4.000 de ani lumină de Pământ.
La începutul acestui an, Ciprian Vîntdevară a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bârlad. (Simona MIHĂILĂ)