Marti, 5 decembrie, la Biserica ”Sf. Gheorghe” Barlad, a avut loc conferința de finalizare a proiectului “Valorificarea turistică a ansamblului bisericii Sfântul Gheorghe a breslei abagerilor din municipiul Barlad.
La eveniment au participat toti factorii implicați in proiect: proiectant- arhit. Dr. Ioan Sasu și ing. Constantin Firtea; constructor- ing. Ernest Bot; diriginte de șantier- ing. Virgil Cucos; arheologie- Dr. Mircea Mamalauca și Mircea Oanca.
Printre oaspeți s-au numărat primarul Dumitru Boroș și profesorul Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene. De
asemenea, prezent a fost și protopopul Andrei Mereuta.
Preotul paroh Adrian Tapu a prezentat date despre proiect și istoria derulării proiectului de reabilitare a ansamblului, după care fiecare din factorii implicati au avut scurte intervenții in care s-a edificat importanta proiectului pentru municipiul Barlad prin valorificarea și creșterea potențialului turistic zonal.
Arhitectul Ioan Sasu a vorbit despre particularitățile care deosebesc acest lăcaș de cult de altele din Moldova și care ii confera unicitate in peisajul istorico- cultural al sec. XIX, dar și in contextul de astăzi,ca reper in peisajul turistic vasluian cultural și religios.
La finalul conferinței, toți participanții au vizitat cele doua muzee ale parohiei din turnul de poarta și clopotnita care edifica viața socială și preocupările locuitorilor Barladului de la mijlocul sec. XIX.
Proiectul”VALORIFICAREA TURISTICA A ANSAMBLULUI BISERICII SF. GHEORGHE A BRESLEI ABAGERILOR DIN MUNICIPIUL BARLAD”, a fost finanțat prin POR 2014-2020, axa prioritară 5, prioritatea de investiții 5.1/1 apel istoric 7 regiuni.
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.152.648,89 lei din care valoare totală eligibilă de 7.236.693,70 lei.
Obiectivul general al proiectului este valorificarea turistica a ansamblului bisericii Sf. Gheorghe a breslei abagerilor, prin dezvoltarea turismului de patrimoniu si religios din municipiul Barlad.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Restaurarea si consolidarea ansamblului bisericii Sf. Gheorghe a breslei abagerilor;
2. Valorificarea turistica a obiectivului de patrimoniu si promovarea egalitații de sanse;
3. Cresterea cu 6 % a numarului de turisti care viziteaza ansamblul.