Acasă Local Cea mai veche casă din Bârlad, care a găzduit RAGCL și CUP,...

Cea mai veche casă din Bârlad, care a găzduit RAGCL și CUP, pusă la pământ. În locul imobilului va apărea un cunoscut supermarket

0

de Simona MIHĂILĂ

Se alege praful și pulberea, în cel mai propriu sens al cuvântului, de cea mai veche casă din Bârlad: clădirea care a găzduit cândva sediul RAGCL (IGL) și, până de curând, birourile SC CUP SA.

În curtea de peste 5.000 de metri pătrați, în locul clădirii istorice și a anexelor construite ulterior, va apărea un magazin Penny Market.

Firma a cumpărat terenul cu tot ce era pe el de la fiica stabilită în America a lui Aristide Xenachis, neam de greci, cel care a fost ultimul proprietar al casei, înainte de naționalizarea făcută de comuniști.

De câteva zile, buldozerele lucrează din greu pentru a pune la pământ ultimele ziduri ale impunătorului imobil ce străjuiește intersecția străzilor Nicolae Bălcescu, Ștefan Procopiu și Gheorghe Doja de peste doua secole.

Casa în care Cuza și unioniștii puneau la cale, în secret, unirea Principatelor

Pr. Dr. Elena Monu, care deține dosarul cu întreaga istorie a clădirii, spune că este cea mai veche din Bârlad.

A fost construită la începutul secolului 19. Primul proprietar a fost comisoaia Safta Negre. Neavând copii, aceasta a lăsat casa moștenire surorii sale, Catinca Negre, care era soția lui Manolache Costache Epureanu. Mai departe, casa este moștenită de unul dintre fiii lor, care o vinde lui Costantin Costache, primul prefect al județului Tutova”, ne-a relatat profesoara Elena Monu.

În timpul vieții acestuia, imobilul a fost Centrul unionist al județului Tutova. Aici se întâlneau pe ascuns pentru a pune la cale unirea Moldovei cu Țara Românească mari figuri ale istoriei, precum Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu sau Manolache Costache Epureanu.

După moartea lui Costachi, imobilul este cumpărat de grecul Aristide Xenachis.

În anul 2000, în sediul PNL Bârlad, a intrat un domn despre care am aflat ulterior că este Ioan Xenachis, fiul lui Aristide. Era prieten cu doctorul Aurel Ionescu Moțet, care se afla, de asemenea, la sediul partidului în acea zi. Așa am aflat că moștenitorul casei în care, în acel moment, se afla sediul RAGCL, era în proces cu statul pentru recuperarea proprietății. Procesul a durat mulți ani, dar pana la urmă imobilul a reintrat în posesia familiei Xenachis”, ne-a mai povestit profesoara Elena Monu.

Ioan Xenachis a murit în urmă cu trei ani, iar sora sa, din Statele Unite, a hotărât să vândă proprietatea. Odată cu această tranzacție se sfârșește și existența singurei clădiri din Bârlad a cărei vechime a trecut de două secole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.