Acasă Local Cele mai frumoase rochii de scenă ale Corinei Chiriac, purtate de-a lungul...

Cele mai frumoase rochii de scenă ale Corinei Chiriac, purtate de-a lungul timpului, vor putea fi admirate de vasluieni în cadrul unei expoziții inedite

0

Cele mai frumoase rochii de scenă ale Corinei Chiriac, purtate de marea artistă de-a lungul anilor, vor putea fi admirate de locuitorii județului Vaslui în cadrul unei inedite expoziții organizată de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, sâmbătă, 13 august, la ora 13.00.

Expoziția, intitulată „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste”, pune în valoare donația făcută de artistă Muzeului Național de Istorie a României.

Vasluienii vor putea admira cele mai frumoase rochii de scenă purtate în perioada 1970-2019. De la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975, și „Bratislavska Lyra”, 1976, și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.”

Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate de câteva generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf, cu firmă la București, părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.

O serie de portrete de familie completează expoziția, precum cel al mamei Corinei Chiriac, Arșaluiz-Eliza Calaigian căsătorită Chiriac, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din București și profesoară la Conservator și cele ale lui Mircea Chiriac, profesor și compozitor.

Vernisajul va avea loc în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Prezintă: Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Organizatori: Ramona Maria Mocanu, dr. Cristina PĂIUȘAN-NUICĂ, cercetător științific și dr. Cornel-Constantin ILIE, Muzeul Național de Istorie a României (curatori).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.