Preasfințitul Părinte Ignatie a slujit duminică în satul Duda din Vaslui. A resfințit biserica parohială și a hirotesit iconom pe părintele paroh Costel Carcalete, precizează Episcopia Hușilor.
În cuvântarea sa, Episcopul Ignatie al Hușilor a condamnat comportamentul datornicului nemilostiv din parabola prezentată la Liturghie duminică. Pilda arată că un om căruia tocmai i se iertase o datorie uriașă merge la un datornic al său și îl pedepsește pentru o sumă infimă.
„Acest datornic iertat se comportă mişeleşte. A devenit o lichea. Nu şi-a iertat semenul de datoria avută. Avea un suflet meschin, răutăcios, «profesionist» în a face nedreptate semenului”, a spus PS Ignatie.
Ierarhul a semnalat că noi, în general, suntem captaţi şi ne atrage atenţia nedreptatea socială. „Prea puţin amendăm sau suntem atenţi la nedreptatea morală pe care ne-o poate provoca cineva”.
„Din nefericire, în lumea în care trăim, ne facem nedreptăţi morale, devenim răutăcioşi, atât în spaţiul virtual, în media scrisă, cât şi unii altora, la serviciu sau în familie. Noi înşine nu ştim ce înseamnă iertarea”.
„Omul care nu ştie să ierte îşi transformă viaţa şi devine un mare profesionist al nedreptăţii morale. Nedreptăţeşte permanent. Nu contează dacă ceea ce spune este adevărat sau fals. De cele mai multe ori proferează minciuni, calomnii. Inventează. Nu cunoaşte omul, dar lansează bârfele. Nu se fundamentează pe nimic şi nu are niciun argument”.
„Acest tip de nedreptate morală se întâlneşte, în general, în spaţiul virtual, la rubrica comentarii”, a explicat Episcopul Ignatie, care este activ în mediul online, utilizând Instagram și Twitter.
„Găsim acolo tipologia de oameni care sunt profesionişti ai nedreptăţii morale. Ciopârţesc şi maculează identitatea unui om gândind că, dacă ei nu sunt identificaţi, dacă sunt anonimi, fapta lor nu are niciun fel de repercursiuni şi gravitate morală. Se înşeală!”, a adăugat Episcopul Hușilor.
Nicio nedreptate morală nu rămâne nerăsplătită
„Toate nedreptăţile morale pe care le provocăm celor din jur – cu atât mai mult cu cât ele sunt mai nefundamentate şi nu au nicio legătură cu viaţa omului, cu personalitatea lui – îşi vor cere tributul. Nu Dumnezeu este Cel care pedepseşte, ci nedreptatea se va întoarce ca un bumerang şi îl va zdrobi pe autorul ei”.
„Nicio nedreptate morală nu rămâne nerăsplătită. Cu atât mai mult cu cât în chip meschin, cu un suflet murdar, răutăcios, pur şi simplu se murdăreşte un om nevinovat. Dumnezeu nu îngăduie nedreptatea morală. Ea ne transformă, fără să ne dăm seama, din oameni, în fiare”.
„Cine provoacă o nedreptate morală în lumea virtuală, a internetului, să nu îşi închipuie că în propria familie sau la locul de muncă va fi ca un înger. Tot fiară va fi. Profesând tot timpul «meseria» de lichea, inevitabil se va metamorfoza, iar răutatea lui va avea o înrâurire asupra întregii lui vieţi. Va suferi şi el şi cei din jur”.
Pe de altă parte, ierarhul a spus că „un om rău este un om chinuit, un om cu sufletul urât, care îi chinuie inclusiv pe cei din jur, pe care îi iubeşte. Atitudinea de a provoca nedreptate morală devine ca un reflex şi ajunge să nedreptăţească şi pe cei din familie şi din jur.
„Oamenii care fac nedreptăţi morale sunt oameni mici la suflet, care au în mâinile lor puterea. Să ne ferească Dumnezeu de omul mic la suflet căruia i se dă şi puterea. Devine «diavol» cu chip de om. Pentru el, esenţialul este să multiplice mizeria, să o răspândească”.
„Evanghelia de astăzi ne cere să fim oameni buni, să avem capacitatea de a ierta. În iertare se închid rănile şi îmboboceşte iubirea. Sufletul celui care provoacă nedreptate morală este unul golit de iubire”, a conchis PS Ignatie.