de Simona MIHĂILĂ
La nivelul municipiului Bârlad a fost formată, săptămâna trecută, o comisie pentru eliminarea poluării Pârâului Valea Seacă. Nu este vorba de o simplă decolmatare, igienizare, curățare a pârâului al cărui traseu cuprinde o bună parte din Bârlad, incluziv zona ultracentrală a urbei. Ci de o campanie pe termen lung în care vor fi folosite toate mijloacele legale pentru eradicarea practicilor (vechi de zeci de ani) de deversare a dejecțiilor în apa pârâului.
Aceasta este cea mai importantă componentă a campaniei, însă în paralel se va acționa și pentru corectarea obiceiurilor (tot străvechi, din păcate) de a utiliza albia pârâului drept platformă de gunoi de toate felurile: de la menajer, până la materiale de construcții, mobilier, animale moarte, aparatură etc.
”Apele nu sunt groapă de gunoi” – sub acest slogan va activa comisia, condusă de viceprimarul Ana-Maria Vintilă și formată din funcționari din Primăria Bârlad, reprezentanți ai Aquavas, Sistemului de Gospodărire a Apelor și ai Poliţiei Locale Bârlad.
Comisia a început deja să verifice modul în care cetăţenii respectă prevederile legale, care spun că ”există obligaţia utilizatorilor, persoanelor fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou înfiinţate, dacă aceștia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.
Verificările au început în zona străzilor Gheorghe Emandi și Ion Codrescu, limitrofe pârâului Valea Seacă.
Pâna acum, au fost identificate 32 de evacuari directe de ape uzate în Pârâul Valea Seacă, construite ilegal.
Persoanele identificate ca fiind responsabile de poluarea apei, au fost notificate ca în termen de 10 zile să se conformeze la legislaţia în vigoare, respectiv: să sisteze evacuarea apelor uzate; să nu arunce deșeurile în albia pârâului; să încheie contracte de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare cu Aquavas SA Vaslui – Sucursala Bârlad, în caz contrar urmând a fi sancţionaţi cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Acţiunea va continua cu verificarea evacuărilor directe de ape uzate și în toate zonele cu canalele deschise din Bârlad.
”Facem apel către toti cetăţenii care beneficiază de sistem de canalizare, să încheie cât mai repede contracte de furnizare/prestare a serviciului de canalizare cu Aquavas SA Vaslui – Sucursala Bârlad, contribuind astfel la protecţia mediului înconjurător și la reducerea surselor de poluare în zona în care locuiesc. De asemenea, vor urma campanii de ecologizare a albiei Pârâului Valea Seacă. Reamintim cetățenilor să nu mai arunce deșeurile (anvelope, pături, pet-uri, televizoare, resturi menajere etc.) în cursurile de apă! Toate acțiunile celor care nu respectă legea și anume poluarea apelor prin aruncarea gunoaielor și prin deversările ilegale, se văd în toată splendoarea, fix în mijlocul orașului, unde pârâul Valea Seacă arată și miroase îngrozitor. Rezolvarea nu este simplă, dar nici imposibilă nu e. Așadar, vă rog să informați cunoștințele, care locuiesc de-a lungul Pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise, că primăria a început campania de eliminare a poluării apelor din Bârlad”, a declarat viceprimarul Ana-Maria Vintilă.
primaria impreuna cu politia locala , cu cei de la mediu sa faca un control pe acest parau incepand din Cotu-NEgru pana la Podul Verde , acolo unde sunt construite pe malul paraului si pe staga si pe dreapta foarte multe wc si canalizarea acestora e data in parau !