Acasă Politic Comuna Fălciu, într-o expansiune uimitoare

Comuna Fălciu, într-o expansiune uimitoare

0

Fălciu este una dintre comunele județului cu șanse reale ca, în câțiva ani să devină de nerecunoscut. Un adevărat magnet de fonduri europene și guvernamentale, așa poate fi descrisă în câteva cuvinte această comună, unde investițiile se derulează fără oprire.

Sume impresionante de bani au fost atrase în ultimii ani, în baza unor proiecte de anvergură ce vor transforma radical atât aspectul așezării, cât și calitatea vieții oamenilor de aici.

Fie că este vorba de infrastructură, servicii, protecție socială sau sănătate, Primăria Fălciu a obținut un număr record de finanțări.

Prezentăm succint câteva dintre cele mai importante obiective ce se află în acest moment în derulare:

1. Reabilitare, modernizare, extindere și dotare dispensar uman și centru medical de permanență. Valoare – 4.616.495,74 lei.

Prin implementarea acestui proiect se doreste reabilitarea și consolidarea actualului dispensar uman si extinderea acestuia in care să functioneze la parter: 1 sala de consultatii, 2 Sali tratament, 2 cabinete medicale, 2 Sali asteptare, 1 cabinet pentru sterilizare instrumentar medical, 7 grupuri sanitare din care unul pentru persoane cu dizabilitati, la etaj vor fi 1 cabinet stomatologic, 1 sala tratament stomatologic, 4 camere odihna pentru personalul medical, 1 sala mese si 7 grupuri sanitare, iar la subsol va functiona o spalatorie .

2. Înființare centru multifuncțional de incluziune socială. Valoare – 1.012.170,70 lei

Proiectul se adreseaza copiilor, tinerilor și adultilor (parinții copiilor și tinerilor) din grupurile vulnerabile și cu diverse probleme sociale (copii/tineri proveniti din familii sarace si numeroase, copii/tineri din familii monoparentale, copii/tineri cu dizabilitati, victime ale violentei in familie, copii/tineri cu parinti dependenti de alcool, copii/tineri din familii rome, etc.)

Prin prezentul proiect se doreste dezvoltarea unei structuri moderne, cu posibilități reale de a oferi populației comunei Fălciu servicii sociale complexe, orientate spre integrarea copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile in cadrul comunitatii, prevenirea situațiilor de separare a copiilor de familia din care provin.

Cladirea, care in prezent este dezafectatea, urmeaza a se transforma si valorifica într-un centru multifunctional de incluziune sociala prin reabilitare si modernizare în scopul de a asigura condiții pentru amenajarea birourilor, sala multifunctionala, și grupuri sanitare.

3. Modernizarea și extinderea infrastructurii de agrement de la nivel local. Valoare: 1.170.253,00 lei

Investitia pentru modernizarea infrastructurii va contribui la imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia rurală și la stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajului rural-urban, incurajarea dezvoltarii locale in zonele rurale, reînnoirea satelor.

Principalele componente ale lucrărilor de construcții sunt următoarele:

– modernizare teren de fotbal existent prin reabilitarea gradenelor aferente acestuia, construirea unui trotuar perimetral și realizarea unei copertine;

– construirea unui teren multifuncțional din gazon sintetic în suprafață de 924 mp, prevăzut cu gradene pe structură metalică pentru un număr de 200 de spectatori (vor fi proiectate două module cu o capacitate de 100 scaune fiecare). Terenul multifuncțional va fi împrejmuit și va fi prevăzut cu sistem de iluminat alcătuit din 6 stâlpi;

– construirea unei clădiri anexă cu funcțiunea de vestiar și grupuri sanitare (Lungime 12,75 m și lățime 9,45 m);

– împrejmuirea terenului studiat cu panouri bordurate cu sârmă de 2 m înălțime și 2,5 m lungime (lungimea împrejmuirii 507 m)

4. Înființare și dotare grădiniță în satul Fălciu. Valoare proiect: 2.675.456,70 lei

Constructia e formata din spatiu primire copii, camera izolatoare, grup sanitar, cabinet medical, hol principal, sala multifunctionala, oficiu, cancelarie, vestiar, centrala termica, camera tehnica, depozitare, grup sanitar copii, grup sanitar persoane cu dizabilitati, grup sanitar, personal, 4 sali de grupa.

Ca si dotari amintim: centrala termica pe lemn, boiler, centrala semnalizare incendiu, detector de fum, sistem de supraveghere video, calculatoare, laptopuri, videoproiectoare, sistem audio, copiator multifunctional profesional, mobilier, masina de spalat, vitrina frigorifica, spatii de joaca, module de joaca, tobogan, paturi, saltele, pilote, aspirator, etc.

5. Asfaltare drumuri de interes local. Valoare – 17.203.198,08 lei

Este vorba de asfaltarea de drumuri în localitățile Copaceana, Ranzesti si Falciu si a DC 44 care face legatura intre satele Falciu si Copaceana.

In cadrul proiectului sunt prinse a fi executate si rigole pentru colectare si evacuare ape pluviale care in proportie de 90% pana la aceasta data.

6. Modernizare străzi în localitatea Rînzești,. Valoare 1.568.056,45

Strazile din localitatea Rânzești sunt pietruite cu balast și nisip sursa locala, înnoroite cu grosimea materioalului pietros de aproximativ 5-20 cm. Nu este rezolvată preluarea si deversarea apelor pluviale, ape care stagnează pe partea carosabilă. Pe timp uscat curentii care se formează antreneaza mari cantitați de praf, care influenteaza negativ viata și confortul riveranilor. Pe drumurile și strazile proiectate nu sunt asigurate masurile de siguranta a circulatiei. Structura rutiera actuala este improprie traficului, circulatia pietonilor, vehiculelor și autovehiculelor se desfășoara anevoios in orice anotimp, nefiind asigurate conditiile minime.

Proiectul vizează asfaltarea unor strazi de interes local in localitatea Ranzesti care sunt cu un trafic mai ridicat si fac legatura directa cu DN 24 A si construirea de rigole pentru colectarea apei pluviale si eliminarea posibilitatii de formare de torenti şi totodata refacerea podetelor existente la intersectiile cu DN 24A.

7. Modernizarea unor străzi principale și secundare în localitățile Fălciu și Rânzești. Valoare: 15.526.172 lei

Proiectul prevede asfaltarea a 8,842 km. E vorba de un număr de 31 de străzi din localitățile Fălciu și Rânzești.

8. Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Școala primară Copăceana. Valoare 1.477.056,58 lei.

Functiunile prevazute pentru acest obiectiv de invatamant sunt urmatoarele: – regim de inaltime: parter; – suprafata construita propusa totala = 554,63 mp, 5 sali de clasa, 1 sala de clasa cu suprafata de 50,60 mp, doua sali de clasa cu suprafata de 50,03 mp, 1 sala de clasa cu suprafata de 50,75 mp si o sala de clasa 49,16 mp; – cancelarie – 12,11 mp; – secretariat – 16,96 mp – magazie materiale – 9,56 mp; – centrala termica cu acces din exterior (pentru siguranta) – 16,45 mp; – grupuri sanitare persoane disabilitati – 5,60 mp; – grup sanitar profesori – 7,20 mp ; – grup sanitar baieti – 13,65 mp – grup sanitar fete – 13,00 mp – holuri ce traverseaza intreaga constructie – 112,62 mp; – scari de acces; – trotuare din beton dispuse perimetral.

9. Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școalii Gimnaziale Rânzești. Valoare – 1.575.037,57 lei

Functiunile prevazute pentru acest obiectiv de invatamant sunt urmatoarele: – regim de inaltime: parter; – suprafata construita propusa = 615,49 mp, sala de clasa – 51,00 mp – sala de clasa – 51,00 mp – sala de clasa – 50,70 mp – sala de clasa – 49,80 mp – sala de clasa – 52,06 mp – sala de clasa – 21,60 mp – sala de clasa – 20,70 mp.

10. WiFi4EU – Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale. Valoare – 17.500 euro.

Proiecul a fost finalizat. Inițiativa WiFi4EU este o schemă de sprijin pentru furnizarea de acces Wi-Fi gratuit în spații publice interioare sau exterioare (de exemplu, localuri ale administraților publice, școli, biblioteci, centre medicale, muzee, parcuri publice și piețe). Acest lucru va contribui la mai buna integrare a comunităților pe piața unică digitală, va da utilizatorilor acces la societatea gigabiților, va crește gradul de alfabetizare digitală și va completa serviciile publice prestate în aceste spații.

Proiectul este implementat în 18 puncte interioare si exterioare (Primarie, Camin cultural Fălciu, Centru Afterschool, Liceu, Parc Fălciu, Stadion Comunal, Scoala Ranzesti, Parc Rânzesti)

11. Achiziții echipamente pentru situații de urgență. Valoare – 137.530,48 lei

Având în vedere fenomenele meteorologice severe care sunt tot frecvente în zona și care produc avarii destul de serioase la instalațiile de alimentare cu energie electrică, Comuna Fălciu a depus un proiect spre finanțare prin fonduri nerambursabile pentru achiziționarea unui generator electric de 110 KVA + remorcă transportoare pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a sistemului de alimentare cu apă sau oriunde este necesară alimentarea cu energie electrică în situații de urgență.

Tot în cadrul acestui proiect se mai dorește achiziționarea unei bărci pneumatice cu motor pentru intervenții în situații de urgență pe râul Prut sau ori unde se impune folosirea unui astfel mijloc de transport.

12. Reconstrucție ecologică prin împădurire a terenurilor agricole degradate din perimetrele de ameliorare ”Valea în Sus”, ”Dealul în Jos”, ”Capu Dealului”. Proiect finalizat.

Prin acest proiect s-a urmarit ameliorarea perimetrelor degradate prin constituirea unor zone impadurite in zonele satelor Bozia, Copaceana si Ranzesti cu o suprafata totala de 32.9 ha.

13. Modernizarea iluminatului public

14. Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice. Valoare – 4.063.718,78 lei

”În prezent Comuna Fălciu nu este dotată cu niciun centru social de îngrijire la domiciliu sau centru social de zi pentru persoane vârstnice.

Considerând nevoia comunității locale de a avea două centre sociale pentru persoane vârstnice grupate într-o singură clădire proiectată conform normativelor în viigoare, se dorește accesarea unui proiect pentru finanțare europeană pentru o clădire cu o capacitate totală de 100 de persoane vârstnice care să beneficieze de activitatea centrului de zi și o capacitate de 50 de persoane care să beneficieze de serviciile centrului de îngrijire la domiciliu. Clădirea va fi prevâzută cu grup sanitar pentru persoane cu dizabilități și alte facilități pentru persoane cu dizabilități.

Se propune reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii existente și transformarea clădirii existente C1 în centre sociale pentru persoane vârstnice, cuprinzând un centru social de îngrijire la domiciliu sau centru social de zi”, a declarat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu

Centrul social de îngrijire la domiciliu va cuprinde:  birou administrativ îngrijire la domiciliu,  materiale îngrijire

– izolator

– grupuri sanitare diferențiate pe sexe

– birou manager îngrijire la domiciliu

Centrul social de zi va cuprinde:

– centru de zi

– spațiu petrecere timp liber

– sală terapii

– grupuri sanitare

– materiale curățenie

– sală de gimnastică de recuperare

– birou administrativ

– cabinet consiliere pihologică și psihopedagogică

– cabinet medical

– cabinet fizioterapie

– vestiare + dușuri

– bucătărie

– sală de mese

Obiectivul propus va avea următoarele caracteristice: Aria construită desfășurată: 775 mp și aria totala construită: 897 mp, regim de înălțime parter.

Material de propagandă electorală, comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Vaslui. Cod unic de identificare mandatar financiar coordonator: 21200019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.