Constantin Constantinescu, candidatul PSD pentru funcția de primar al Bârladului, a declarat într-o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul PSD, că, în afară de problema spitalului, care reprezintă prioritatea 0, cap de listă în agenda sa de lucru sunt canalizarea și asfaltarea carierelor Munteni și Podeni, proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare la nivelul întregului oraș, precum și școlile.
”Programul nostru, al meu și al echipei mele este unul elaborat și poate fi atent studiat în broșurile pe care bârlădenii le-au primit, cât și pe site-ul https://www.titiconstantinescu.ro/”. Acolo este descris în amănunt ce urmează să facem pe parcursul celor patru ani, cât durează mandatul. Cu toate acestea sunt niște lucruri cu care voi începe încă din prima săptămână. Vreau să trecem direct la treabă, pentru că eu nu am nevoie de acomodare. Știu exact ce am de făcut, cu cine voi face primele operative și cine sunt primii oameni pe care mă voi baza. Așadar, fără doar și poate nu va exista niciun motiv pentru care să nu începem, de luni dacă se poate, lucrul la canalizarea și asfaltarea cartierelor Munteni și Podeni. Nu înseamnă că marți turnăm asfalt, să ne înțelegem. Înseamnă că e o lucrare foarte grea, care nu suportă amânare nicio zi, dacă vrem să o terminăm la timp”, a spus Constantinescu.
Dificultatea la care se referă Constantinescu are legătură cu terenul din cele două cartiere.
”Diferența dintre cea mai înalta cotă și cea mai joasă cotă este de 50 de cm. Dacă străzile nu sunt bine proiectate și dacă firmele de construcție nu execută, conform proiectului, cu atenție aceste lucrări, se poate întâmpla că multe din strazile pe care am cheltuit bani și am canalizat, și pe care le vom asfalta, să fie sub apă. Deci nu este o problema, sau nu este o soluție să turnam asfalt electoral. Nu. Este o problema foarte grea, costurile vor fi de cel puțin de 2 ori mai mari decât costurile legate de canalizare. Acolo este problema canalizării pluviale care, cel mai probabil, se va asigura prin pante și prin regândirea canalelor deschise”, a explicat Constantinescu.
”Nu este posibil ca tu, primar care face parte dintr-o asociație, să nu te duci la nicio ședință ca să te interesezi de soarta celei mai mari investiții din oraș”
O a treia prioritate (după spital și canalizarea Munteni-Podeni), pe care fostul primar, actual candidat PSD pentru încă un mandat, o are trecută la rubrica urgențe este pregătirea proiectului pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare la nivelul întregului oraș.
”O atenție foarte mare va trebui acordată acestei investiții, pentru că suprafață pe care se or face aceste lucrări este foarte mare, străzile foarte multe, circulația va fi total tăiată. Vor fi probleme mai cu seamă în zonele joase. Solul sub cota 0, sub cota pământului natural, este un sol foarte nepotrivit pentru săpături, pentru schimbarea rețelelor de apă, pentru că este format din nisip. După părerea mea această lucrare, în situația în care se va derula fără alte sincope, va dura în jur de doi sau trei ani”, a apreciat Constantinescu.
În legătură cu faptul că pentru această lucrare au fost organizate până acum mai multe licitații, iar constructorii nu s-au înscris, fostul primar crede că Dumitru Boroș are o vină foarte mare, despre care nu pomenește niciodată.
”Domnul primar a știut să îi arate cu degetul pe alții. Dar este inadmisibil să fii reprezentantul orașului care face parte dintr-o asociație ce beneficiază de o asemenea investiție, iar tu, primar, să nu te duci la nicio ședința, unde se negocia fiecare metru pătrat sau metru liniar de conductă, pentru obținerea unui preț bun care să nu-i pună pe fugă pe constructori. Domnul primar nu s-a prezentat la nicio ședință”, a spus Constantinescu.
Cea de a patra problemă din topul priorităților o reprezintă școlile. Candidatul PSD spune că atenția va fi concentrată exclusiv pe dotarea cu echipamente necesare desfășurării cursurilor online: ”Este o investiție care trebuia să înceapă mai demult, nu acum, după începerea școlilor”.
Despre subsolurile pline de apă
Constantinescu a mai anunțat că, odată cu revenirea sa în funcția de primar, va relua practica sprijinirii asociațiilor de proprietari la lucrările de curățare a subsolurilor.
”Clar, vom continua lucrurile incepute acum 10-15 ani. Oamenii nu au atatia bani, si dupa cum stiti cei care locuiti la bloc, eu am stat vreo 40 de ani la bloc, aia de la etajul 4 nu dau bani pentru subsol, iar cei de la etajul 1 si 2 nu dau bani pentru acoperis. Si atunci, am gasit calea legala sa finantam noi, Primaria, cu jumatate din costurile pentru subsoluri. Si in felul acesta au fost curățate sute de subsoluri de bloc. Dacă am reușit noi, când bugetul local era atât de sărac, eu nu înțeleg cum în patru ani de zile, în condițiile în care a avut cel mai mare buget din toate timpurile de la Bârlad, nu a ajutat măcar o asociație de proprietari în rezolvarea acestei probleme. Să lași sute de scări de bloc năpădite de apă, țânțari, șobolani, asta mi se pare de neacceptat din partea unui gospodar de oraș ”.
Material de propagandă electorală, comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Vaslui. Cod unic de identificare mandatar financiar coordonator: 21200019