de Simona MIHĂILĂ
Bârladul a ales. PNL este marele câștigător al scrutinului electoral de duminică, 27 septembrie, în urma căruia Dumitru Boroș a obținut un nou mandat de primar. Nu este tocmai o surpriză, majoritatea sondajelor comandate de formațiunile politice anterior alegerilor indicându-l pe candidatul liberal drept favorit.
Surprinzătoare este, însă, distanța uriașă dintre Boroș și următorul clasat, candidatul PSD Constantin Constantinescu. Dacă Boroș a fost votat de 9.419 persoane, Constantinescu a obținut aproximativ jumătate din acest număr. Doar 4.476 bârlădeni au rămas alături de cel care a condus Bârladul timp de 12 ani și care, la alegerile din 2008 își spulbera contracandidații cu aproape 80% din voturi, iar în 2012 își reconfirmă victoria cu aproape 70 de procente.
Dacă Boroș, un om cu o experiență în administrația publică de 14 ani (doi ani la începutul anilor ‘90, când a fost primar FSN la Banca, opt ani consilier municipal și patru ani primar la Bârlad), cu o carieră politică de zeci de ani în diverse partide și cu o alta avocățească de alte câteva decenii, a reușit să obțină 49,11% din voturi, se poate spune că Ana-Maria Vintilă este cu adevărat câștigătoarea acestui scrutin.
Fără nicio urmă de experiență politică, zero experiență administrativă, zero notorietate publică, femeia anonimă complet lipsită de vizibilitate publică în job-ul pe care îl ocupă de ani de zile în cadrul unei multinaționale, ajunge să fie dorită în funcția de primar de 10,17% din totalul alegătorilor care au votat. Acesta este scorul obținut de candidata USR după numai câteva luni de interacțiuni directe cu cetățenii, în cadrul unei campanii electorale gândită pas cu pas doar de ea și de o mână de oameni, la fel de lipsiți de experiență politică, ce au format staff-ul său de campanie.
Pe locul al patrulea, cu 7,43% s-a situat deputatul Daniel Olteanu, urmat la o distanță considerabilă de independentul Bogdan Sârbu care a obținut voturile a 4% dintre cei care au ieșit la urne.
Ceilalți candidați pentru funcția de primar al Bârladului au obținut următoarele procente: Bogdan Cristian Lipșă (AUR) – 1,59% (304 voturi), Tiberius Nechita (Pro România) – 1,45% (279 voturi), Onilă Ștefan (PMP) – 1,03% (198 voturi), Dionisie Lefter (ReStart România) – 0,98% (188 voturi), Nicolae Bădeanu (ADER) – 0,86% (165 voturi).
Patru partide în noul CL
În zilele care urmează, își va intra în funcție noul Consiliu Local (CL) al municipiului Bârlad. Dacă fostul CL a avut o structură unică în cei 30 de ani de democrație la Bârlad, fiind format din 10 liberali, 10 social-democrați și un independent, viitorul CL are în componență reprezentanți ai patru partide politice și un independent.
Alegerile de duminică au arătat că PNL a scăzut în preferințele bârlădenilor față de acum patru ani. Lista de consilieri a fost votată de 7.606 bârlădeni, liberalii reușind să intre în CL cu nouă membri.
PSD urmează și la Bârlad trendul descrescător de la nivel național și prinde doar șase mandate de consilier, după voința celor 4.588 de bârlădeni care i-au acordat votul. USR va avea în noul CL trei consilieri, lista fiind votată de 2.258 de cetățeni, în timp ce ALDE se alătură cu doi consilieri, aduși în viitorul CL de 1.527 de votanți. Independentul Sârbu a fost votat de 1.158 de bârlădeni.
Iată-i pe cei 21 care vor decide în următorii patru ani
Teoretic, viitorul CL ar trebui să fie format din persoanele desemnate de partidele votate în ordinea în care apar pe liste. De regulă, însă, fiecare scrutin electoral este urmat de evenimente sau chiar incidente care modifică aranjamentele de partid.
Cum se va întâmpla și anul acesta. Constantin Constantinescu, de exemplu, va renunța la funcția de consilier local. În aceste condiții, în grupul PSD din CL se vor regăsi Gabriela Plăcintă, Apostu Dorin Neculai, Andrei Teodor Huiban, Andi Constantin Dumitrașc, Ion Filip și Sorin Răducanu.
La PNL, după plecarea lui Boroș, care va merge în fotoliul de primar, locul vacant va fi luat de Ionel Marius Pasat. Alături de el, în grupul liberalilor se vor regăsi Georgică Florian Vulpe, Iulian Mardare, Florin Nelu Palade, Iulian Groza, Liviu Luca, Mircea Florin Ferlovici, Carmen Dima Ifrim și Ioan Racoviță.
De la USR, vor intra Ana-Maria Vintilă, Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sârbu.
La ALDE, lucrurile nu sunt atât de clare. Teoretic, în CL Bârlad vor trebui să intre deputatul Daniel Olteanu și Cezar Caleap. Se pare, însă, că mai sigură este mandatarea lui Corneliu Constantin Pleșu, în locul lui Olteanu. Acesta din urmă a fost ales și în funcția de consilier județean pe listele ALDE. Potrivit legii, are la dispoziție 15 zile pentru a se hotărâ dacă alege să fie, în continuare deputat, sau merge pe una dintre cele două funcții în care a fost ales duminică.
Un lucru este cert: PNL nu a primit suficientă încredere de la populația Bârladului cât să dețină majoritate în CL. Urmează, fără îndoială, negocierile pentru formarea de alianțe, pentru că nici de această dată viceprimarul nu va putea fi impus de un singur partid.