În aceeași zi în care a fost aprobată acordarea stimulentului de risc COVID pentru personalul din învățământ, o altă lege inițiată de social-democrați a fost aprobată de Parlament.
Este vorba de proiectul care prevede majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR), cel care stă la baza calculării celor mai importante indemnizații acordate persoanelor defavorizate.
”Am decis să majorăm ISR de la 500 de lei, cât este în prezent, la 1.200 de lei. Creșterea se va face eșalonat, până în 2023, prima majorare având loc peste câteva luni”, a declarat deputatul Adrian Solomon, unul dintre inițiatorii legii.
Deputatul PSD a explicat că majorarea ISR va avea drept rezultat o creștere proporțională a beneficiilor de asistență socială direct calculate în baza acestui indicator.
”ISR este folosit la stabilirea mai multor indemnizații și prestații sociale precum: indemnizația de șomaj, stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, indemnizația suplimentară pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, pentru familia monoparentală, venitul minim garantat, ajutorul de încălzire etc.”, a precizat Solomon.
Deputații au hotărât ISR să fie majorat astfel:
a) de la 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
b) de la 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
c) de la 1 ianuarie 2023 – 1200 lei.
”Începând cu 2024, valoarea ISR-ului se va modifica anual, prin legea bugetului de stat, corelativ cu majorarea altor prestaţii sociale care se acordă din bugetul de stat. Din anul 2010 acest indicator nu a fost majorat. Se impune promulgarea legii și aplicarea acesteia pentru că după cum am văzut, impactul asupra bugetului este sustenabil, iar nevoia creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile este absolut obligatorie”, a mai spus deputatul Solomon.