Acasă Local Daniel Ștefănică, directorul Școlii ”Vasile Pârvan” Bârlad, și fratele său, preotul Teofil...

Daniel Ștefănică, directorul Școlii ”Vasile Pârvan” Bârlad, și fratele său, preotul Teofil Ștefănică au oferit adăpost familiei gemenilor născuți prematur în Ucraina

0

Simona MIHĂILĂ

Misiune umanitară dificilă, dar cu final fericit, miercuri, 23 martie, când doi bebeluși gemeni născuți prematur (la 30 de săptămâni) în Ucraina, au fost aduși, împreună cu întreaga lor familie, la Bârlad.

Gemenii, care au venit pe lume în urmă o lună și jumătate, au fost internați împreună cu mama lor la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, ei având în continuare nevoie de supraveghere medicală.

Tatăl lor este fratele uneia dintre cele două femei din Ucraina găzduite împreună cu copiii lor acasă la Daniel Ștefănică, directorul Școlii ”Vasile Pârvan”, despre care Ziarul Obiectiv a relatat AICI.

De altfel, când vor ieși din spital, gemenii și mama lor vor veni tot în casa directorului Ștefănică, acolo unde au fost cazați deja tatăl și cei doi frați ai gemenilor.

Întreaga familie a ajuns la Bârlad din inițiativa și prin implicarea lui Daniel Ștefănică și a fratelui său, preotul Teofil Ștefănică.

”Marina (una dintre cele două femei din Ucraina găzduite de director) nu a avut liniște nicio clipă după ce s-a instalat la Bârlad. Părinții, fratele ei, cumnata care născuse prematur chiar în acele zile, bebelușii și cei doi frați ai lor rămăseseră în Ucraina, acolo unde oricine are zilele numărate. M-am sfătuit cu Marina și cu părintele Teofil, și am decis să încercăm să-l aducem măcar pe frate și pe familia acestuia”, a declarat pentru Obiectiv directorul Daniel Ștefănică.

Preotul Teofil Ștefănică a solicitat sprijinul Crucii Roșii și a făcut toate demersurile necesare pentru ca micuții să fie transportați în condiții de siguranță în România.

”Medicii din Odesa au fost de acord cu externarea micuților, chiar dacă starea lor de sănătate necesită supraveghere medicală continuă, dar a fi rămas în spitalul din Odesa era un risc mai mare. Din păcate, nu s-a putut aloca o ambulanță care să îi aducă la graniță, așa că întreaga familie a venit cu mașina personală până la frontiera Palanca, de unde a fost preluată de un echipaj al ISU Chișinău”, ne-a declarat Daniel Ștefănică.

De la Vama Albița, gemenii și mama au fost transportați la spitalul din Bârlad de un echipaj SMURD. Tatăl și ceilalți doi copii au fost preluați de directorul Ștefănică și de fratele său, preotul Teofil Ștefănică.

”Cu binecuvântarea Părintelui Episcop Ignatie am pornit în această misiune creștinească de a oferi sprijin și refugiu oamenilor prigoniți de război. Am fi vrut să nu fie nevoie. Am fi vrut să putem să-L slujim pe Dumnezeu prin altfel de fapte. Dar nu e timp și nu e rost să judecăm noi ce ar fi fost bine sau nu. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne stă în putere de a oferi protecție celor ce nu se pot ajuta singuri. Așa cum frumos a spus Preasfințitul Ignatie, «credința se ascunde foarte mult în faptele noastre, care ar trebui să aibă în conținutul lor discreția, inteligența și înțelepciunea»”, a declarat preotul Teofil Ștefănică.

Casa pe care directorul Daniel Ștefănică a pus-o la dispoziția refugiaților ucraineni are patru camere, băi, bucătărie, are curte unde copiii se pot juca, este mobilată, dotată cu electrocasnice și racordată la toate utilitățile. Casa le adăpostește pe cele două mame din Ucraina cu cei patru copii ai lor, cărora li s-au alăturat miercuri seară un tată cu alți doi copii. Tot aici vor sosi frații acestora, bebelusii prematuri, împreună cu mama lor.

Cheltuielile cu întreținerea și hrana familiilor refugiate au fost suportate până acum de frații Ștefănică (directorul și preotul), mama acestor (soția regretatului părinte Remus Ștefănică), cadre didactice de la Școala ”Vasile Pârvan”, dar și de alți oameni de bine, despre care vom relata într-un articol viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.