Acasă Local Daniela Rusu, manager până alaltăieri al Spitalului ”Beldiman”: ”Visul meu a fost...

Daniela Rusu, manager până alaltăieri al Spitalului ”Beldiman”: ”Visul meu a fost să realizăm un spital public mai frumos decât un spital privat”

0

de Simona MIHĂILĂ

Data de 31 decembrie a fost ultima zi a Danielei Rusu la conducerea Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad. Băcăoanca, tratată la început cu evidentă ostilitate de majoritatea cadrelor medicale (nemulțumite de înlăturarea ex-managerei Daniela Borș, protectoare a controversatelor cutume care au ținut spitalul în involuție atâția ani), a câștigat respectul și simpatia în cele din urmă.

Străină de ”bisericuțele” tradiționale ale unității, indiferentă la comentariile aluzive, la scenariile făcute și desfăcute la toate colțurile spitalului (inclusiv în culisele politice), Daniela Rusu și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă.

Antrenată în ritmul de muncă din mediul privat, acolo unde programul de 12 până la 14 ore de muncă este o obișnuință, și cu o viziune de lucru orientată spre performanță, băcăoanca s-a împărțit, timp de câteva luni, între spital și camera de hotel, acolo unde nu ajungea niciodată înainte de căderea nopții.

”Presiunea, în tot acest timp, a fost maxima, cu siguranta antrenamentul căpătat în cele două companii nationale în care am activat m-au ajutat. 295 zile de goana nebună după rezultate. În cele 10 luni am parcurs peste 50.000 km., si am semnat hârtii cât n-am semnat în toti cei 31 ani de activitate profesionala”, a transmis Daniela Rusu, într-o declarație făcută presei locale, în ultima zi de mandat.

Perioada de nici un an, cât Daniela Rusu a stat la cârma spitalului bârlădean, nu a generat minuni. Raportat însă la perioadă, realizările sale vorbesc despre cât de puțin au vrut și cât de mai puțin au făcut majoritatea anteriorilor manageri ai Spitalului ”Beldiman”. De fapt, cu excepția lui Ștefan Constantinciu, omul cu care spitalul ar fi avut șanse reale de a performa cot la cot cu unități spitalicești civilizate, nimeni altcineva nu a avut determinarea necesară unui management salvator.

Iată ce a reușit Daniela Rusu în cele 10 luni, timp în care, așa cum povestește, și-a făcut și temele: ”Primii pași în spital i-am parcurs privind, ascultând, notând. Acțiunea avea sa vină după câteva săptămâni”.

  •  Reorganizarea spatiului de la Compartimentul Primiri Urgente, montarea tapetului medical, covorului antibacterian, inlocuirea caloriferelor uzate cu altele noi, dotarea cu mobilier functional, canapele, calculatoare, imprimante, asigurarea unui climat primitor prin montarea unui televizor, aer conditionat si tonomat de produse alimentare si apa;
  • Introducerea unor tarife diferentiate pentru testarea RT PCR Covid 19, pret mai mic pentru persoanele cu dizabilitati, pensionari, copii, elevi, studenti;
  • Reparatii, igienizare si dotare clădire sectia Boli Infectioase, montarea sistemului de oxigen la patul fiecarui bolnav, achizitia unei statii de oxigen ( finantare si de la Consiliul Local Barlad)
  • Achizitia unui aparat de imbalsamat la Anatomie patologica;
  • Implementarea sistemului de programare online;
  • Identificarea pacientilor prin cod de bare ( pentru probele de sange si sumarul de urina);
  • Achizitia detectorilor de oxigen in fiecare salon, respectiv a unei centrale cu avertizare acustica si vizuala la ATI (finantare Consiliul Local);
  • Inlocuirea serverului- IT ( finantare Consiliul local);
  • Dezvoltarea sistemului de supraveghere video- audio cu camere 4K Hikvision pe holuri, in zonele de intrare/iesire, zona CPU, saloane ATI si Psihiatrie (finantare Consiliul Local);
  • Sistem acces controlat la intrarea in spital, prin montarea unor bariere, cititor nr. inmatriculare auto (finantare Consiliul Local);
  • Montarea de mana curenta, un criteriu important pentru acreditare (finantare Consiliul Local);
  • Lucrari de reparatii bai, inlocuire tevi, cadite duș et. ( finantare Consiliul Local)
  • Introducerea in cadrul Laboratorului de analize a unor reactivi noi (feritina, sepsis etc), markeri cardiaci;
  • Redistribuirea unui ecograf in Ambulatoriu la cabinetul de Endocrinologie;
  • Introducerea programului de lucru 7 zile din 7 zile la Laboratorul PCR;
  • Achizitia unui gratar si a unui cuptor electric pt bucataria spitalui;
  • Achizitia unei marmite de capacitate mare ( finantare Consiliul local);
  • Finalizarea unor lucrari la compartimentul de arsi si sectia Pneumologie;
  • Atragerea unor sponsorizari (dotarea cu 32 de frigidere, amenajare sala de mese la sectia oncologie, baie CPU, baie camera de garda a medicilor din cadrul sectiei Medicina Interna etc);
  • Reparatii si igienizare camera de garda medici- sectia Boli Infectioase;

* Imbunatatirea conditiilor de lucru in zona de Triaj- Ambulatoriu, a pacientilor, prin amenajarea cu mobilier nou;

* Dotarea cu mobilier nou a cabinetului de Diabet si boli nutritie;

* Inlocuirea filtrelor de aer de la sistemul de ventilatie ce acopera blocul operator si ATI ( investitie de peste 23.000 lei);

* Introducerea unui sistem controlat de acces, la fiecare intrare in spital;

* Montare, inlocuire mobilier termopan intrare Anatomie Patologica, monobloc, Pneumologie, sectia Medicala, perete termopan Morga, etc;

* Montare aparate de aer conditionat: camera CT, radiologie, dermatovenerologie, CPU etc.

* Crearea liniei de garda continua – sectia ORL;

* Introducerea chestionarelor de burn out pentru angajati;

* Amenajarea unei parcari provizorii;

* Asfaltare zona de acces spital;

* Amplasarea unor banci in exterior; ( sustinere Consiliul local)

* Amenajarea unui spatiu de vestiare – reparatii, igienizare si montaj gresie intr-un spatiu de la subsolul cladirii monobloc;

*Organizarea campaniei si a unor maratoane de vaccinare, prin implicarea a 17 medici si peste 25 asistenti, in sistem de voluntariat;

* Asigurarea de personal la centrul de vaccinare Cinema Victoria;

* Renovarea centrului de paza si informare;

* Montarea unui ATM care sa asigure nevoile angajatilor, pacientilor si apartinatorilor, respectiv sursa de venit pt spital;

* Igienizarea spatiului CSM.

Redăm, în cele ce urmează, scrisoarea integrală a Danielei Rusu, transmisă la finalul interimatului la conducerea Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad:

Decizia de a ma retrage a fost una grea si apasatoare. Imi va lua ceva timp să mă iert pentru ca a trebuit sa fac asta.

A fost cea mai frumoasa si fericita etapă profesionala din viaţa mea şi probabil asa va ramane. Le multumesc celor care au crezut in mine!

In martie, cand am fost investita la conducerea Spitalului municipal de Urgenta “Elena Beldiman” Barlad, am inceput sa visez frumos. Visul meu a fost să realizam un spital public mai frumos decât un spital privat. Acum stiu sigur ca se poate. In timp, in ani, ce-i drept, dar acum, poate ca nu doar eu stiu, ci si ei stiu asta, ca…SE POATE! Cu munca, cu rabdare, cu efort.

Presiunea, in tot acest timp, a fost maxima, cu siguranta “antrenamentul” capatat in cele 2 companii nationale in care am activat m-au ajutat.

295 zile de goana nebună după rezultate, in cele 10 luni am parcurs peste 50.000 km., si am semnat hartii cat n-am semnat in toti cei 31 ani de activitate profesionala.

Tot ceea ce am făcut la SMU Barlad a fost cu inima curată şi gânduri bune, cu sacrificii si cu dorinta nebuna de reusita, uneori cu nopti nedormite. Insa rasplata pentru efort si energia pe care o capatam in fiecare zi provenea de la pacienti, apartinatori, colegi. Si din rezultatele care apareau vizibil.

Nu ai de multe ori ocazia in viata sa ti se ofere posibilitatea să simti ca faci ceva profund, măreţ, strategic, să faci echipa cu aproape 1000 de oameni. Pentru reusita e nevoie de ani de zile, de oameni cu viziune langa tine, de voinţă, de buget, de profesionişti, de colaborarea cu administraţia locala, de sustinerea mediului privat, de consecventa si indarjre…

Primii pasi in spital i-am parcurs privind, ascultand, notand. Actiunea avea sa vina dupa cateva saptamani. Am parcurs pasi si am format impreuna o ECHIPA. Cu fiece zi care trecea, descopeream toti ca SE POATE!

Am gasit in spital profesionişti extraordinari, dominaţi de intenţii bune, săritori, si chiar daca uneori parea ca sunt prea puţini pe cât ar fi fost nevoie , s-au descurcat mereu. Recunosc, imi va fi tare dor de ei.

Marea majoritate îmi vor ramane în suflet, mi-au fost alaturi, m-au ajutat până azi, în ultima zi. Pe aceasta cale, cu recunostinta, le MULTUMESC!

Consider ca la acest moment, spitalele nu mai pot fi conduse de mintea unui singur om. Ele trebuiesc adaptate cerințelor, standardelor și ridicate de ECHIPA ce cunoaste problematica spitalului în detaliu: cum să plasezi o secție, un salon, o cameră de gardă. Există reguli care nu pot fi încălcate. Sunt detalii pe care le dobândești în timp și pe care le reconsideri în funcție de necesități. Adaptarea e permanenta si nu ai timp prea mult la indemana in vremurile pe care le traim de aproape 2 ani. Nu ai cum sa reusesti de unul singur, succesul il poti atinge doar cu implicarea fiecarui angajat. Sa nu uitam ca “Lucrurile mărețe nu sunt niciodată făcute de o singură persoană; ele sunt realizate de o echipă de oameni” – Steve Jobs.

Pe parcursul celor 10 luni am incercat sa ma aplec asupra unor aspecte esențiale: spitalul să fie unul cald, primitor, curat, luminos. Să ofere, dincolo de activitatea medicala si standardele minimale de confort, de locuire, dar si o anumită stare de bine, de siguranta. Chiar dacă este un spital. Mai sunt multe de facut. Pe parcursul celor 10 luni s-au finalizat proiecte incepute de alti colegi, s-au transformat spatii, a fost creat un logo, in culori calde, care sa ne diferentieze si care sa ne defineasca: empatie, grija fata de semeni, siguranta. S-au parcurs pasi catre procesul de acreditare colaborand cu profesionisti in domeniu, s-au renegociat contracte, s-au dezvoltat investitii, s-a creat o punte de comunicare, nu doar in intern, ci si cu mass media.

Am ascultat mult si am avut o abordare deschisa. Consider ca nu prin duritate te impui. Cei care se exprimă nepotrivit față de colaboratori dau dovadă de o mare slăbiciune. Si nu vor castiga respectul si sprijinul nimanui.

Am incercat sa transmit faptul ca valoarea și moralitatea sunt esențiale și vor duce înainte spitalul. Degeaba ești valoros, dacă ești imoral. E foarte important să nu-ți fie rușine de ceea ce ai lăsat în urmă. E foarte important modul de abordare și respectul. Fiecare om trebuie respectat pentru munca pe care o face. E foarte important ca noi să fim exemple, să avem o atitudine deschisă, corectă, onestă față de colegi, pacienți, apartinatori, dar și față de ceilalți membri ai comunității în care ne aflăm.. Atitudinea celor cu care lucrezi si faci echipa se modifică prin exemplul personal. Si printr-o buna comunicare. Inclusiv cu mass media.

Am avut sefi in companiile in care am lucrat care m-au învățat seriozitatea, si seara, la culcare, să te întrebi dacă ai câștigat ceva din punctul de vedere al cunoștințelor.

Faima unui spital este ECHIPA, nu tu!

Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă rog să mă iertaţi dacă v-am gresit sau zădărnicit speranţele!

Vă urez, tuturor, un an bogat in impliniri, inalt in aspiratii si plin de impliniri. Nu incetati sa visati! Si aveti grija sa ramanti sanatosi. Sa ne revedem cu bine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.