Duminică, 19 decembrie, va fi ziua în care datinile și obiceiurile de iarnă, scoborâte din moși strămoși, pleacă din comunele județului pentru a-și da întâlnire în Centrul Civic al municipiului Vaslui.
Festivalul de Datini și Obiceiuri de la Vaslui, ajuns la a XXXIX-a ediție, revine după doi ani de pauză pandemică. Vasluienii de pe tot cuprinsul județului sunt așteptati așadar în pocnete de bice și sunet de zurgălăi să se înfrupte din veselia sfârșitului de an, alături de mascați, capre, urși, căruțe cu colindători, călăreți și alte întruchipări ale tradițiilor locurilor.
Special pentru ei, aproape 400 de oameni din 11 comune ale județului și-au pregătit costumele, cântecele, dansurile și urăturile spre a le bucura văzul, auzul și sufletul.
Spectacolul începe la ora 13.00, cu urătorii din Rebricea, continuă cu vălăretul din Ivănești, Pușcași, Pungești.
Spiritele se vor liniști apoi în colindele celor de la Pogonești, după care atmosfera va fi încinsă de reprezentația specială a urșilor de la Comănești, într-un ritual unic, păstrat cu sfințenie din vremea geto-dacilor.
După-amiaza aduce în fața vasluienilor urători, colindători și dansatori din Cozmești, Oșești, Muntenii de Sus, Huși, Todirești și Văleni.
Festivalul de Datini și Obiceiuri de la Vaslui este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Consiliul Județean Vaslui și Primăria Vaslui. (Simona MIHĂILĂ)