Acasă Politic Deputatul PSD Eduard-Andrei Popica: ”Pensiile speciale de zeci de mii de lei...

Deputatul PSD Eduard-Andrei Popica: ”Pensiile speciale de zeci de mii de lei trebuie eliminate”

0

Deputatul social-democrat Eduard Andrei Popica susține aplicarea principiului contributivității la calcularea pensiilor, în așa fel încât să nu mai existe inechități în sistemul de pensii.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Popica susține că așa-zisele pensii speciale de zeci de mii de lei pe lună, care depășesc nepermis pensia medie pentru magistrați, polițiști sau militari, trebuie eliminate.

Cu toate acestea, este de părere că jaloanele privind reformarea sistemului românesc de pensii trebuie renegociate având în vedere neconcordanțele identificate prin interpretările legislației românești de către Comisia Europeană.

”În urma discuțiilor purtate cu ministrul Muncii, Marius Budăi, am constatat că termenul de «pensie specială» nu există, formularea corectă fiind «indemnizații plătite și stabilite în baza unor legi speciale». Tot din cauza unei interpretări greșite a Comisiei Europene, pensiile militare au fost asimilate și introduse greșit tot în categoria pensiilor speciale. De aceea, raportul Băncii Mondiale va fi trimis premierului Nicolae Ciucă pentru a-l avea ca argument major în discuțiile pe care acesta le va purta le Bruxelles pentru renegocierea PNRR. De evidențiat că România a ajuns în această situație extrem de dificilă în privința pensiilor din cauza USR și PNL. Foștii miniștri PNL ai Muncii, Violeta Alexadru și Raluca Turcan au promovat condiționalitățile privind pensiile în PNRR -ul ținut la secret de «artizanul» USR Cristian Ghinea”, a declarat deputatul Eduard Popica.

Acesta a trecut în revistă și cele patru mari reglementări propuse de Banca Mondială în raportul din cadrul jalonului din PNNR:

”1) Vârsta de pensionare va fi 65 de ani. Nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani.

2) Este obligatorie o vechime de 25 de ani în profesie pentru a lua pensia corespunzătoare asociată respectivei profesii. Nu vor mai fi cazuri în care, de exemplu, cineva cu doar câteva luni sau ani vechime în magistratură să iasă la pensie ca magistrat.

3) Se are în vedere, ca regulă, pensia să reprezinte 65% din media salariilor brute dintr-un an de activitate. Astfel se asigură și o ajustare/normalizare a nivelului câștigurilor din pensii ”speciale”.

4) Contributivitatea va fi/trebuie să fie regula, însă experții Băncii Mondiale au identificat o soluție care să rezolve, de-o manieră acceptabilă pentru Comisia Europeană, inclusiv situația pensiilor militare ocupaționale”.

Deputatul social-democrat a mai precizat că, la fel ca alți colegi de partid, se opune totuși creșterii vârstei de pensionare la categoriile speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.