Doliu în cultura și în învățământul Bârladului. S-a stins din viață profesorul Costel Giurcanu, unul dintre cei mai mari colecționari de obiecte de artă din România.
O veste tristă face, în aceste zile, înconjurul Bârladului: s-a stins din viață profesorul de matematică Costel Giurcanu, unul dintre cei mai iubiți dascăli ai Bârladului, dar și un exponent de seamă al pasionaților de artă de pe teritoriul României.
Trecerea lui pe tărâmul de dincolo s-a făcut la nici o săptămână după ce a împlinit venerabila vârstă de 81 de ani.
”Sunt oameni care prin simpla lor prezență, atitudine, vorbe si fapte dau atingere atât cunoscutilor cat si necunoscutilor de vraja nobila a unor insusiri remarcabile care impun liderul in fata efervescentelor vietii din diferite domenii ale unei comunitati. Pentru viața cultural educatională barladeana asa a fost si prof. Giurcanu Costel, un om special care s-a stins dupa o lunga si grea suferinta atat pentru el, cat si pentru familia lui, in data de 11 iunie 2020”, ne-a declarat fiul său, profesorul Vlad Giurcanu, presedinte al Asociatiei cultural educationale “Viitor trecutului nostru”.
Regretatul profesor Costel Giurcanu s-a nascut in data de 5 iunie 1939, intr-o familie de profesori de matematica. A fost crescut instruit si educat in Romania regalista sub doi regi, Carol al II-lea si Mihai I al Romaniei, in familia directorului de scoala din satul Adam, comuna Draguseni.
A trait toata perioada comunista si post decembrista functionand cu activitate neintrerupta 55 de ani ca profesor de matematica, din care 45 de ani la Liceul Pedagogic Barlad .
Peste 10.000 de obiecte de artă, moștenite de la părinți și colecționate de regretatul profesor, confiscată de statul român
Zeci de ani, profesorul Giurcanu a fost o prezență nelipsită la majoritatea evenimentelor culturale ale Bârladului.
El însuși a fost un înflăcărat colecționar, visând enorm la ziua în care colecția sa impresionantă de obiecte de artă va putea bucura privirea și inimile bârlădenilor într-un ”Muzeu al colecțiilor private”, la construcția căruia muncea alături de fiul său.
Cu câțiva ani în urmă, statul român i-a confiscat această colecție, iar de atunci, profesorul și familia lui au luptat în instanță pentru recuperarea obiectelor. Demersurile vor fi continuate de familie.
”De la parintii sai si generatiile anterioare de dascali s-a format ca om care stie, pretuieste si respecta valorile si legea. Timp de peste 60 de ani a adaugat la obiectele mostenite de la parintii sai o colectie extraordinara formata din peste 10.000 de obiecte ce marturisesc viata, cultura si evolutia vremurilor in zona Barladului, regionala a Moldovei de jos dar si
nationala. Acestea obiecte parte din peste 15 arii de colectie incepand cu sec. IV si pana in prezent fac parte dintr-un litigiu cu statul roman pentru a fi redate Barladului, familiei, pentru a le expune publicului larg cu scopul marturisit de a promova cultura si educatia in spatiul barladean la nivel regional si national”, a mai subliniat fiul său, prof. Vlad Giurcanu.
În perioada comunistă a fost recunoscut oficial drept singurul colecționar din zona Moldovei
În 1970 a fost declarat membru de onoare al Societatii Numismatice Romane. In anul 2003, la 110 ani de la infiintarea SNR a primit onorul national prin medalia “Semper Fidelis”.
A detinut inca din 1979 autorizatia Bancii Nationale a Romaniei, a monetariei statului de a bate efigii, plachete si medalii comemorative.
A detinut din partea statului singurul atestat de colectionar din zona Moldovei in perioada comunista.
A expus Barladul cultural la nivel national prin baterea a peste 75 de medalii comemorative si cinci volume de numismatica tiparite.
A organizat la Barlad două simpozioane nationale de numismatică cu invitati din toata tara inclusiv din partea Academiei Romane.
”In intelegerea acestei vieti remarcabile va sta si autoritatea, puterea si aprecierea populatiei dar si a autoritatilor. Pentru a cinsti cum se cuvine un adevarat patriarh al culturii barladene a carui personalitate a radiat atat de intens in doua epoci istorice pentru trei generatii de oameni care s-au implicat in viata comunitatii noastre”, a mai spus Vlad Giurcanu, fiul profesorului.
Trupul neînsuflețit al profesorului Costel Giurcanu a fost depus, vineri, 12 iunie, la capela Cimitirului ”Eternitatea” din Barlad. Inmormantarea va avea loc duminica, dupa slujba de Sfanta Liturghie.
”Va fi inmormantat cu cinstire si aducere aminte a vajnicilor la poarta principala primul monument pe partea stanga”, a mai precizat fiul său. (Simona MIHĂILĂ)