Acasă Local Donațiile primite de Spitalul ”Beldiman”, la verificat. Nereguli contabile descoperite de Curtea...

Donațiile primite de Spitalul ”Beldiman”, la verificat. Nereguli contabile descoperite de Curtea de Conturi Vaslui

0

Semne de întrebare în privința donațiilor făcute de zeci de firme și sute de oameni Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, în timpul pandemiei de coronavirus.

Un control al Curții de Conturi Vaslui, efectuat în luna iunie, a scos la iveală serioase abateri în documentele contabile ale spitalului în ceea ce privește înregistrarea sponsorizărilor.

”Urmare a verificării informațiilor cuprinse în Situația donațiilor/sponsorizărilor primite în perioada 15.03.2020 – 15.05.2020, s-a constatat că în unele cazuri bunurile au fost înregistrate la valori foarte mici față de valoarea lor reală. În acest sens, exemplificăm: fustă de protecție radiologică cu o valoare de 0,40 lei; guler de protecție tiroidă cu o valoare de 0,80 lei; ochelari de protecție radiologie, la o valoare de 0,30 lei, viziere de protecție cu o valoare de 0,29 lei”, se arată în raportul curții de conturi.

De asemenea, organele de control au mai constatat că multe dintre donații, cum ar fi testele de depistare a COVID 19, fuseseră înregistrate cu întârziere de două luni în contabilitate.

”Astfel, până la data de 15.05.2020, unitatea a primit cu titlu gratuit 2.208 teste de extracție și 2.300 teste de amplificare, în timp ce în contabilitate se regăseau 1.056 teste de extracție și 1.100 teste de amplificare”, este unul dintre exemplele oferite de economiștii Curții de Conturi.

Potrivit raportului, aceste încălcări ale legii pot avea consecințe în ceea ce privește situația economică a spitalului.

”Înregistrarea la o valoare diferită de cea justă a bunurilor primite cu titlu gratuit conduce la raportarea eronată a elementelor de activ în situațiile financiare trimestriale/anuale, precum și în situațiile care stau la baza deciziilor luate la nivelul unității medicale. De asemenea, înregistrarea cu mari întârzieri (aproximativ două luni) a contractelor de sponsorizare poate conduce la raportări eronate care influențează deciziile manageriale, ori chiar la omisiunea unor înregistrări”, au explicat reprezentanții Curții de Conturi.

Aproape 1.000 de angajați plătiți zilnic pentru 122 de pacienți care-au trecut prin spital în trei luni. Director economic: ”A fost volum mare de lucru”

Aceștia au mai subliniat în raport că vinovat de abaterile săvârșite în contabilitate se face directorul financiar contabil al spitalului, Daniel Iordan.

În nota explicativă pe care a oferit-o, acesta și-a recunoscut greșelile și a dat vina pe volumul mare de muncă din perioada pandemiei.

Precizăm că, în perioada la care face referire directorul, spitalul bârlădean a fost practic închis. Guvernanții l-au declarat spital suport COVID, drept care singurii pacienți au fost cei infectați cu coronavirus. Mai exact, 122 de pacienți au trecut prin spitalul de la Bârlad în trei luni de zile (16 martie și 14 mai). Practic aceștia sunt toți oamenii pe care i-au avut ”în grijă” cei aproximativ 900 de angajați ai spitalului. Aglomerată perioadă!

”Dintr-o regretabilă greșeală de lucru, produsele primite ca donații nu au fost înregistrate la valoarea justă de piață, ci la o valoare estimativă (30 de bani o vizieră de protecție? Pe ce lume trăiți, domnule director? – n.r.). În perioada pandemiei, datorită volumului mare de lucru și a restricțiilor inerente s-au produs unele întârzieri în activitatea operațională a serviciului financiar contabilitate. Datorită restricțiilor existente, contractele de sponsorizare au întârziat în circuitul donator – unitate, și inerent între serviciile spitalului”, a explicat directorul economic al spitalului.

Vestea bună e că ”restricțiile existente și inerente” nu au afectat salariul domnului director, așa încât și l-a putut încasa la timp, nu cu întârziere și nici diminuat după cum și-a făcut munca și după cum ar ”estima” unii că merită.

Ce declara managera Borș reporterilor de la ”Libertatea”, despre donațiile primite

Într-o declarație pe care a oferit-o reporterilor ”Libertatea”, în luna mai, Daniela Borș, managera spitalului bârlădean a spus că nu poate face public modul cum au fost cheltuiți banii din donații.

”Am cumpărat echipamente, dar fiecare sumă este în evidența contabilă și este evidențiată și justificată”, a dat asigurări Daniela Borș. Întregul articol al celor de la ”Libertatea” poate fi citit AICI. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.