Acasă Local Eveniment de excepție, la Vaslui, pentru sărbătoarea Unirii. La Bârlad, orașul natal...

Eveniment de excepție, la Vaslui, pentru sărbătoarea Unirii. La Bârlad, orașul natal al lui Cuza, făuritorul Unirii: nimic!

0

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul, orașul în care s-a născut cea mai mare personalitate a României Moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel căruia noi, cei de astăzi, îi datorăm Unirea Principatelor Române, nu a marcat nicicum evenimentul sărbătorit în toată țara, de peste 160 de ani.

Municipalitatea locală s-a limitat la o depunere de coroane, același funebru obicei întâlnit la orice fel de sărbătoare, fie ea aniversare sau comemorare.

Despre ceremonia depunerii de coroane, bârlădenii au aflat de pe Facebook, acolo unde conducerea orașului a postat niște poze.

Onoarea a fost spălată de orașul reședință de județ, acolo unde Consiliul Județean, Primăria Vaslui și Centrul Creației Populare Vaslui au organizat un eveniment de excepție, care a ținut cu sufletul la gură sute de vasluieni. Din fericire, Vasluiul a priceput că pandemia nu e sfârșitul lumii.

Ținută, muzică, tradiție, cuvântări și multă voie bună, toate înlănțuite într-o altfel de Horă a Unirii, în ton cu vremurile și cu tehnica: pe Internet. Căci manifestarea dedicată Micii Uniri, transmisă online, a fost perfect mediatizată, așa încât un număr considerabil de vasluieni și-au făcut timp să o urmărească.

Discursuri

Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui și Centrul Creației Populare Vaslui au organizat o manifestare dedicată Zilei Principatelor Române.

Evenimentul a debutat cu o evocare a momentului de la 24 ianuarie 1859, profesorul universitar ieșean, Cătălin Turliuc, precizând că data coincide cu scrierea ”certificatului de naștere” a României moderne.

«Exemplul românesc, care astăzi este discutat de foarte multă lume, din varii unghiuri, ar trebui să ne ducă cu gândul la o realitate și anume, aceea că în 1859 și în cei trei ani care au urmat până la recunoașterea de către puterile garante a unirii depline, a fost momentul fondator al statului național român. De aici trebuie să plecăm, fiindcă, în mod firesc, atunci românii au realizat un pas decisiv, un pas care ne-a pus pe harta Europei, acolo unde trebuie. A fost începutul primei noastre integrări europene. A fost deschiderea drumului către modernizare, prin occidentalizare. Toate acestea s-au întâmplat în cei 7 ani de domnie a celui care vine de pe aceste meleaguri ale Vasluiului, Alexandru Ioan Cuza, a spus profesorul universitar ieșean Cătălin Turliuc.

Lăsând la o parte multe dintre concepțiile noastre, oamenii din țările române dansau această horă a Unirii de multă vreme. Și nu dansau hora doar la nivelul suprastructurilor, la nivelul personalităților, ci și la nivelul acesta de bază, de la adunările ad-hoc până în rândurile clăcașilor. Trebuie să spunem că erau personalități care se opuneau Unirii. Și oameni de rând care habar nu aveau de Unire, dar forța gândului, originea, limba comună au făcut să fie depășite aceste neajunsuri și la 24 ianuarie s-a desăvârșit Unirea celor două Principate române. Toate aceste lucruri au fost făcute cu ajutorul celor mai mulți. Vorba proverbului: unirea multora oricât ar fi de neînsemnați dă putere, din ierburi se împletește funia care leagă elefantul. Așa că trebuie să ne aducem permanent aminte de străduința înaintașilor noștri, pentru a reînnoda funia, cu care să stăpânim elefantul, care, de cele mai multe ori, încearcă să ne dezbine” – Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Vasluiul s-a organizat de fiecare dată să cinstească marile evenimente. Dacă în 2020 ne-a lipsit ceva, ca reprezentant al autorității publice locale, vă spun cu toată inima că ne-a lipsit acea activitate intensă a municipiului nostru, când participam la foarte multe manifestări, când viața culturală a orașului nostru era una activă. Vreau să gândesc că anul 2021 va reveni la normal și vom relua o viață culturală firească, așa cum trebuie să fie în municipiul nostru. Debutăm anul acesta cu manifestarea dedicată lui 24 ianuarie. Sper ca pe viitor asemenea manifestări să se desfășoare în alte condiții și nutresc această speranță– Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui

În partea a doua a manifestării, soliști ai Rapsodiei Vasluiului au prezentat un moment folcloric. Pe scenă a fost sărbătorită și Silvia Ene, o cunoscută interpretă de muzică populară, a cărei zi de naștere este chiar 24 ianuarie.În final, soliștii au dansat Hora Unirii, în aplauzele celor prezenți în sala Centrului de Afaceri din Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.