de Simona MIHĂILĂ
Bârlădenii au șansa unui eveniment în premieră, joi, 11 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de când a fost dată în circulație linia de cale ferată Bârlad-Vaslui.
Primăria Bârlad, CFR, Muzeul Căilor Ferate și SC Amintiri Feroviare SRL și-au pus umăr lângă umăr pentru a onora acest moment cu o expoziție de excepție, unică până acum pe meleagurile bârlădene, în cadrul căreia vor fi prezentate colecții rare de machete feroviare, de artă fotografică veche, dar și de cărți poștale cu valoare de document.
Este o manifestare de neratat, bârlădenii fiind invitați în sala de așteptare a Gării Bârlad pe parcursul celor trei zile în care expoziția va fi deschisă (de joi, ora 11.00, până sâmbătă, ora 18.00).
Singurul ”pericol” la care vizitatorii vor fi expuși în fața superbelor exponate este acela că le va fi extrem de greu să se desprindă de ele.
”Expoziția, găzduită la primul nivel al Stației CFR Bârlad, prezintă ca element de noutate o dioramă (machetă) feroviară la scara 1:87, în premieră în acest loc. Macheta interactivă de trenulețe funcționale și modelism, diorame prezintă cu fidelitate, până la cele mai mici detalii, modele reale ale peisajului feroviar: trenuri românești, stații, poduri, complexe de linii, tunele și aspecte ale activității feroviare. Vizitatorii sunt invitați să admire și o colecție importantă de cărți poștale vechi cu subiect feroviar realizată de pasionații cartofili membrii ai Asociației Filateliștilor Feroviari din România. Colecția prezentată ne readuce în memorie un vechi obicei al celor ce călătoreau cu trenul: «Hai, să trimitem o carte poștală celor dragi de acasă!». Cărțile poștale ne readuc în memorie imaginea gărilor CFR de odinioară prin care noi, părinții sau bunicii noștri, am trecut cândva, măcar odată”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Se cuvine să menționăm că realizatorul machetei interactive este un tânăr bârlădean, Adrian Corodescu, administratorul SC Amintiri feroviare SRL, singura firmă din România care produce miniaturi ale locomotivelor și vagoanelor românești.
De asemenea, evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea considerabilă a unor colecționari și contributori remarcabili la actul de cultură bârlădean și nu numai: Gheorghe Căpitanu, Viorel Bolum, Vlad Giurcanu, Florian Pricop, Societatea Română de Numismatică – filiala Bârlad, Asociația ”Viitor trecutului nostru”.