Acasă Local Fabrica de ulei din Bârlad, înființată în 1911 de marele industriaș Malaxa,...

Fabrica de ulei din Bârlad, înființată în 1911 de marele industriaș Malaxa, devine istorie. Grupul de panificație Pambac a cumpărat o parte dintre activele societății

0

Fabrica de ulei din Bârlad, înființată în 1911 de marele industriaș Malaxa, devine istorie. Grupul de panificație Pambac a cumpărat o parte dintre activele societății

Fabrica de ulei ”Mândra” din Bârlad devine istorie. Recent, Cerealcom Bacău, parte a grupului de panificație Pambac, a cumpărat cu suma de 13.1 milioane lei, pachetul de active al societății, ce include baze de depozitare pentru cereale situate în Târgu Frumos și Roșiești, precum și un siloz pentru cereale și fabrica de nutrețuri concentrate din Tecuci, potrivit unui comunicat de presă al CITR, administratoul judiciar al Mândra.

„Achiziţia pachetului de active, aflat în patrimoniul societăţii Mândra SA, de către o companie cu experienţă în domeniu şi dorinţă de dezvoltare indică premisele unor investiţii rapide şi eficiente în modernizare, retehnologizare, optimizare şi extinderea capacităţlor de stocare. Deşi este un context dificil, vedem că agricultura joacă un rol esenţial şi ne bucurăm că investiţiile în acest sector continuă, iar noi am putut contribui la acest proces”, a declarat Flavius Drăghici, manager de vânzări CITR, citat de Ziarul Financiar.

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitaţie, iar preţul final a depăşit cu peste 50% preţul de pornire, transmit oficialii CITR.

Potrivit acestora, un alt activ industrial din patrimoniul Mândra, cu o capacitate de aproximativ 500 tone/lună, aşteaptă investitori, fiind scos la vânzare în cadrul unei proceduri de negociere directă.

Fabrica de ulei din Bârlad, înființată de marele industriaș român Nicolae Malaxa

Fabrica de ulei de la Bârlad a luat ființă în 1911 pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă. Fabrica a fost pusă în funcțiune în anul 1912.

După ce a fost naționalizată în anul 1948, fabrica a beneficiat continuu de modernizări și extinderi, de la secții de rafinare la mărirea capacității de producție și depozitare. Prezenta linie de rafinare a fost pusă în funcțiune în anul 1997.

Mergând pe linia modernizării, societatea a cumpărat în anul 1998 o linie de îmbuteliere sticle PET de un litru, de origine britanică, cu o capacitate de îmbuteliere de 15 mii PET-uri în 8 ore. Scopul aceste achiziții a fost, reducerea consumurilor de energie electrică și abur, precum și pentru a putea deveni competitivă pe piață.

În anul 2002 se modernizează centrala termică, se trece de la consumul de păcură la cel de gaze naturale, iar un cazan este transformat pentru ardere coji de floarea soarelui rezultate din procesul tehnologic.

În perioada 2013/2014 a fost construită noua Secție de Dezodorizare a uleiurilor, investiție ce a constat în concepția și fabricarea unei instalații de dezodorizare continua. Aceasta a fost realizată în regie proprie, în primul rând pentru evitarea unor costuri mari, dar și ca proiect pilot ce a avut drept scop verificarea proiectelor interne și a colaboratorilor externi angajați în această lucrare.
Activele aferente fabricii de ulei Bârlad sunt de două tipuri: bunuri imobile și bunuri mobile. Bunurile imobile se referă la terenul și clădirile care deservesc fabrica, iar bunurile mobile se referă la utilajele și echipamentele aferente.

Activele aferente fabricii de ulei sunt situate în Bârlad, str. M Viteazul, nr. 37, jud. Vaslui pe un teren în suprafață totală de 21.317 mp.

În ultimii ani, fabrica a fost controlată de antreprenorul Liviu Hrimiuc. Cei mai buni ani pentru companie au fost după criza din 2008-2009, veniturile nete cel mai mari fiind înregistrate în perioada 2010-2016, după care a început declinul. Astfel că de la o afacere ce mergea spre 100 de milioane de lei în 2013, de exemplu, în 2019 veniturile abia se apropiau de 1,5 milioane de lei, conform datelor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.