Acasă Local (Facsimil) Ambiția unui bârlădean care a convins administrația Cimitirului Bellu să înființeze...

(Facsimil) Ambiția unui bârlădean care a convins administrația Cimitirului Bellu să înființeze aici ”Aleea Personalităților Bârlădene”

1

de Simona MIHĂILĂ

De sâmbătă, 28 noiembrie, Cimitirul Bellu din București, supranumit ”Cimitirul-muzeu al României”, are înscrisă, în mod oficial pe harta celor 28 de hectare pe care le stăpânește, o bucată din spiritul Bârladului: ”Aleea Personalităților Bârlădene”.

Un succes remarcabil pe linia promovării imaginii Bârladului, ce îi aparține exclusiv unui bârlădean stabilit în București. Sorin Ciobanu este numele lui și, de 15 ani de când se află în București este conectat permanent la tot ce se întâmplă, bun sau rău, în urbea natală.

Printr-un memoriu, Sorin a reușit să convingă conducerea Administrației Cimitirelor și Crematoriilor din București să înființeze în perimetrul în care se află înmormântate personalități născute la Bârlad sau al căror nume se leagă de acest oraș, o alee dedicată lor.

Toate cheltuielile au fost suportate de bârlădeanul inimos, un angajament pe care și l-a luat încă de la început în fața conducerii Cimitirului Bellu.

”Pentru mine nu a fost important decât să duc la îndeplinire acest proiect Cimitirul Bellu este locul cu cele mai multe monumente artistice pe metru pătrat din București. L-am vizitat de multe ori, la fel cum am vizitat și faimosul Cimitir Pere-Lachaise din Paris, sau Cimitirul Arlington din Washington DC. De fiecare dată când vizitez ceva în țară sau în străinătate, îmi place să fac legătura cu valorile comunității mele. Așa am descoperit că în Cimitirul Bellu este îngropat Victor Ion Popa, N.D. Cocea, Vasile Pârvan, frații Davidoglu, Alexandru Vlahuță, Vasile Voiculescu și alții, fie care s-au născut la Bârlad, sau al căror nume se leagă de acest oraș”, ne-a declarat Sorin Ciobanu.

Sorin a fost mâhnit să constate, în timpul vizitelor sale la Bellu, degradarea avansată a monumentelor de la mormintele celor care au făcut din Bârlad un oraș cu faimă culturală.

De exemplu, mormântul lui Vlahuță aproape că nu se vedea. Monumentul, capacul cavoului, copacii din jur, totul era năpădit de iederă sălbatică. Cineva s-a oferit să curețe totul pentru suma de 400 de lei care, pe care Sorin a plătit-o fără să se tocmească.

Un alt exemplu este crucea de la mormântul lui Victor Ion Popa, vizibil și grosolan lipită cu un adeziv după ce s-a frânt de la mijloc, probabil în timpul unui act de vandalism, iar pe mormântul fraților Davidoglu crescuse un copac.

”Aproape toate mormintele și monumentele care le străjuiesc, adevărate piese de artă unele dintre ele, sunt în paragină”, spune cu amărăciune Sorin.

Bârlădeni faimoși în lume, necunoscuți la Bârlad

În timpul vizitelor sale în cimitirul-muzeu al României, Sorin a descoperit că aici se află înmormântați oameni de seamă născuți și educați la Bârlad, dar ale căror nume nu sunt foarte cunoscute în rândul bârlădenilor.

”Este cazul fraților Davidoglu. Anton Davidoglu, care a fost primul rector al ASE București. Numele lui nu este popular, dar vorbim de unul dintre marii matematicieni ai lumii. A absolvit matematica la Sorbona, cu nota 10. În România și în străinătate se studiază după niște formule descoperite de el. O somitate a matematicii, care ar merita să fie patron spiritual al vreunei unități de învățământ din Bârlad”, a mai declarat Sorin Ciobanu pentru Ziarul Obiectiv.

În acest moment, Wikipedia are o secțiune dedicată marelui matematician, creată și completată chiar de Sorin Ciobanu (AICI).

Fratele matematicianului, generalul de divizie Cleante Davidoglu, este înmormântat tot la Bellu. A fost șeful Jandarmeriei Române și un iscusit strateg militar.

”E păcat ca, din cauza buruienilor și a nepăsării mormintele acestor oameni să dispară. Eu am făcut ce mi-a stat în putere, atât cât mi-am permis financiar și atât cât am putut să-i conving pe responsabilii cimitirului să îmi permită marcarea acestei alei. Mai departe, trag nădejde că instituțiile de la Bârlad, cum ar fi cele patronate de personalitățile înmormântate la Bellu, să își îndrepte interesul și spre aceste monumente. E tot în datoria noastră de urmași și îngrijirea mormintelor celor care ne conferă prestanță prin numele pe care li-l purtăm. Dacă Bârladul are ceva în existența lui, acel ceva este cultura, istoria și oamenii care le-au scris: Tonitza, Cuza, Vlahuță, V.I. Popa, Pârvan și mulți alții. Ei ne definesc ca oraș cultural. Dacă permitem ca și mormintele, ultimele dovezi fizice ale existenței lor pe pământ, să dispară… atunci Bârlad nu mai înseamnă nimic”, ne-a mai declarat Sorin Ciobanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.