Acasă Local (Facsimil) Cum plătesc bârlădenii cinstiți apa furată de vecini! Sute de șmecheri,...

(Facsimil) Cum plătesc bârlădenii cinstiți apa furată de vecini! Sute de șmecheri, prinși cu indecși măsluiți, dar și cu instalații improvizate prin care apa ocolește apometrele

0

de Simona MIHĂILĂ

Scandalul facturilor ”umflate” de la Bârlad a declanșat o anchetă în teren, iar administratori ai asociațiilor de proprietari, cât și proprietari direct afectați au fost invitați să însoțească echipele de control ale Aqauavas, pentru a vedea cu ochii lor ce se întâmplă, de fapt, cu apa care ”se pierde”.

Au fost verificate zeci de blocuri, unde s-a mers din ușă în ușă, iar surprizele au fost uriașe: sute de abonați ai SC Aquavas care, de ani de zile, comunicau operatorului de apă consumuri mai mici decât aveau în realitate. Transmiterea indexului fals a devenit o practică în rândul multor bârlădeni, cu scopul de a plăti mai puțin la apă și canalizare.

Șmecheria merge ca unsă, pentru că, spre deosebire de contorii la gaz și electricitate, care pot fi verificați oricând de operatori, apometrele sunt în interiorul locuințelor. Pentru situația în care reprezentantul Aquavas vine ca să verifice indexul, proprietarul are o rezolvare rapidă: nu dă drumul la ușă!

Și așa, lună de lună și an de an, mii de metri cubi de apă consumați de proprietarii vicleni ajung să fie plătiți de vecinii lor. Conform legii, Aquavas facturează apa înregistrată de apometrul de scară/bloc. Dacă suma consumurilor apometrelor individuale este mai mică decât cea înregistrată de apometrul general, diferența se împarte.

Altfel spus, apometrul general arată câtă apă a intrat în scară/bloc. Pentru că nu se știe cine a spus adevărul și cine a mințit în legătură cu indexul, cantitatea de apă care nu iese la socoteală (apa nedeclarată) se împarte în mod egal tuturor proprietarilor. Așa este stipulat de lege și de contractul încheiat între consumator și Aquavas. De aceea, faptul că unii utilizatori sunt cinstiți și declară consumul real, iar alții își duc de nas vecinii, nu ține de Aquavas, ci de relațiile dintre ei, respectiv de asociația de proprietari.

Cu toate acestea, Aquavas este dispusă să se implice în rezolvarea problemelor, cu condiția să fie sesizată.

”Rugăm utilizatorii din municipiul Bârlad, care au informații privind consumuri nedeclarate sau situații de consumuri clandestine (furturi), să ne sesizeze în scris, sub semnătură asumată, pentru a întreprinde verificări împreună cu organele abilitate și a lua măsurile legale pentru operarea corecțiilor necesare și despăgubirea utilizatorilor cinstiți. Precizăm că utilizatorii care au dovezi despre săvârșirea unor furturi de apă se pot adresa direct organelor de poliție. Acestea vor efectua cercetări și, după caz, ne vor consulta pentru calcularea prejudiciului de restituit consumatorilor afectați de furt”, au transmis reprezentanții Aquavas.

Verificările din teren au mai scos la iveală o situație: existența unor improvizații la rețea, făcută de proprietari, prin care apa consumată nu trece prin apometru. Așa au reușit mai mulți bârlădeni să pună în spatele vecinilor corecți corvoada unor facturi imense, timp de ani de zile.

Verificările consumurilor de apă în blocurile de locuințe din Bârlad vor continua. Sunt prevăzute și măsuri în cazul celor care nu dau drumul la ușă sau nu le permit echipelor de control să confrunte indecșii reali cu cei comunicați de proprietari.

Totuși, pe termen lung, soluția pentru contracararea acestui fenomen stă doar în mâinile oamenilor onești. Simpla observație a faptului că au de plătit mai mult decât au consumat trebuie să le dea de gândit în legătură fie cu existența unor defecțiuni la rețeaua interioară a blocului, dar mai ales cu reaua-credință a vecinilor care încearcă să scape de plata apei pe care au consumat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.