de Simona MIHĂILĂ
Au mai rămas doar câteva ore până ce vor răsuna ecourile de început ale celui mai important eveniment cultural din județul Vaslui: Festivalul folcloric internațional ”Hora din străbuni”.
Ajuns la cea de a șaptea ediție, organizarea evenimentului vine ca o surpriză pentru miile de locuitori ai județului, care au făcut cunoștință în anii din urmă cu splendoarea acestui festival. O surpriză nesperată, ținând cont imprevizibilul pandemic din ultimul an și jumătate.
”Ne bucurăm că la Vaslui se întâmplă un lucru ce a devenit atât de rar în țară. Sunt localități unde acest gen de festival nu a putut fi organizat, cum ar fi Lugoj, Tulcea, Timișoara, Bistrița etc.
Noi am reușit în acest an organizarea festivalului în condiții destul de delicate, și din punct de vedere al timpului scurt, plus disponibilitatea scăzută a ansamblurilor care vin din alte țări. Din fericire, noi, cei de la Centru (Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui – n.r.), conlucrăm foarte bine cu Primăria Vaslui și Consiliul Județean. Pentru că este imposibil să faci de unul singur un asemenea eveniment. În afară de bani, e nevoie și de o armată de oameni care să se ocupe în detaliu de toți oaspeții. Încercăm să le oferim condiții de calitate pentru desfășurarea actului artistic, dar și timp liber de calitate în afară de ceea ce se petrece pe scenă. Am reușit la edițiile precedente și sper să reușim și de această dată”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) și Vasile Pavăl, primarul Vasluiului.
Spectacole de dans pe peron pentru călătorii cu trenul care trec prin Vaslui
Un element inedit al celei de a VII-a ediții a Festivalului Internațional ”Hora din străbuni” îl reprezintă spectacolele de pe peronul Gării Vaslui, ca momente distincte în desfășurarea evenimentului.
”Încercăm să-i bucurăm și pe cei care tranzitează orașul Vaslui cu trenul. În momentele de staționare a trenurilor în Gara CFR, vom împărți bucuria folclorului și călătorilor care zăbovesc fie și câteva minute în orașul nostru”, a explicat Lucian Onciu.
Astfel, vineri, în prima zi a festivalului, la ora 09.33, călătorii cu trenul vor fi întâmpinați pe peronul Gării Vaslui de Ansamblul ”Lugojana” din Lugoj, iar cei care se vor afla în zonă la sosirea trenului București Nord – Iași, la ora 11.32, se vor putea bucura de prestația Grupului ”Gergyovden” din Bulgaria.
Sâmbătă, 31 iulie, pentru cei ce vor poposi în Gara Vaslui la ora 19.52, când va sosi trenul Cluj Napoca – Galați, Grupul ”Diogen”- Serbia va fi prezent aici, iar la 21.17, odată cu intrarea în gară a trenului București Nord – Iași, membrii Grupul ”Bychlewianka” din Polonia dau start spectacolului.
În ultima zi a festivalului, duminică, 1 august, la 21.17 călătorii din trenul București Nord – Iași se vor putea bucura pe ritmurile Grupului “Myzeqeja“ din Albania.
”Hora din străbuni uimește o dată la doi ani și oferă adevărate momente de virtuozitate artistică. De fiecare dată ne lăsăm convinși că nu există deosebire între popoare când vine vorba despre folclor, pentru că sunt aceleași valori moștenite de la străbuni. Festivalul Hora din Străbuni, un simbol al vasluienilor, adună la un loc voia bună și energia pozitivă a artiștilor, impresionând publicul, prin momentele interpretative fantastice. Sunt convins că explozia de bucurie sufletească va fi încununată de momente artistice inedite, oferite de ansamblurile folclorice invitate, care vor transforma scena Festivalului într-o oază a autenticului, în prim plan fiind actul artistic profesionist. În calitate de organizatori, vom face ce ne stă în putință ca ediția a VII-a să încânte sufletul și ochiul fiecăruia, să dăm dovadă de gazde bune, iar ansamblurile din afara județului și a țării să plece de la Vaslui cu amintiri ce vor construi pe viitor o poveste de neuitat”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.