Vasluienii care, din diverse motive, nu au terminat 8 clase au o nouă posibilitate de a avea o viață mai ușoară, întocându-se la școală: în februarie debutează programul ”A doua șansă”.
Cu ambiție și cu hotărâre, fie că este vorba de adolescenți sau de adulți, indiferent de vârstă și fără a-și întrerupe serviciul (în cazul în care sunt angajați), oricine are posibilitatea de a finaliza învățământul obligatoriu.
Cezar Vasile Ticu, primarul comunei Puiești, a anunțat că Liceul Tehnologic Puiești a dat startul înscrierilor și i-a îndemnat pe oamenii din comună să profite de această șansă.
”Avem nevoie de minimum 50 cursanți. Fac apel pe aceasta cale la toți cei care se află în situația sus menționată de a profita de această oportunitate, poate fi o șansa unică în viața dumneavoastră! Înscrierile se fac la secretariatul Liceului Tehnologic Puiești. Vă așteptăm cu drag!”, a transmis primarul din Puiești.
Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.
Învăţarea va avea loc în grupuri mici (8-15 elevi în fiecare clasă). Cursurile se pot desfăşura după mai multe variante de orar (în timpul săptămânii după-amiaza sau seara, sâmbăta sau în timpul vacanţelor şcolare etc.) în funcţie de posibilităţile cursanţilor şi ale cadrelor didactice. Sunt planificate ore pentru consultaţii individuale la dispoziţia elevilor.
Programul are o durată flexibilă. Durata medie de şcolarizare (de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior) se poate micşora pentru fiecare elev în parte, în funcţie de competenţele dovedite, atât în domeniul educaţiei de bază, cât şi în domeniul pregătirii profesionale.
Nu există limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este să fi depăşit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care se află în următoarele situații:
Pentru programul A doua şansă–învăţământ primar:
- nu au participat deloc la educaţia formală – şcolară;
- au fost înscrişi, dar au abandonat învăţământul primar – indiferent de momentul şi motivele abandonului;
- nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar.
Pentru programul A doua şansă – învăţământ secundar inferior:
- au absolvit învăţământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul A doua şansă) dar nu şi-au continuat educaţia mai departe
- au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat şcoala pe parcursul acestui ciclu de învăţământ – indiferent de momentul şi motivele abandonului.
Înscrierea în programul A doua şansă se poate realiza, în fiecare an, în două sesiuni: octombrie şi februarie.
Programul are o durată flexibilă. Durata medie de şcolarizare (de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior) se poate micşora pentru fiecare elev în parte, în funcţie de competenţele dovedite, atât în domeniul educaţiei de bază, cât şi în domeniul pregătirii profesionale.
BUNA ZIUA!MAI DERULEAZA ACEST PROGRAM SI DE ANUL ACESTA IN COMUNA DUMNEAVOASTRA?
Bună ziua se țin cursuri și anul acesta sint interesată
Buna ziua ! Ma numesc Baștea Carmen si am decât 6 clase si vreau sa fac 8 macar . Veniți si in judetul Vaslui zona Barlad?