de Simona MIHĂILĂ
Lumea de basm a Clementinei Trofin, femeia din Bârlad care deține una dintre cele mai impresionante colecții de păpuși din țară, devine accesibilă publicului larg, timp de o lună, la Muzeul ”Vasile Pârvan”.
Aproximativ 200 de păpuși, din cele 800 care domnesc în apartamentul Clementinei, au fost selectate de reprezentanții muzeului pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziții intitulată ”Povestea tăcutelor păpuși”. Vernisajul va avea loc duminică, 30 mai, la ora 11.00, la sediul muzeului de pe Bulevardul Republicii nr. 233 (în clădirea fostei Bănci agricole, lângă sediul Poștei).
Păpuși de porțelan, tricotate, arlechini, prințese, bebeluși, bătrânei, vrăjitoare, păpuși cu expresie, clowni – toate vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii iunie.
Este pentru prima dată când păpușile bârlădencei părăsesc locuința acesteia. Colecția a fost începută de Maria Trofin, regretata mamă a Clementinei, în urmă cu zeci de ani. Din puținii bani de care familia a dispus, se găseau câțiva și pentru a cumpăra periodic o păpușă.
“Papusile sunt insasi existenta mea! Le iubesc! Mama mea le-a adorat! Sunt bucuria si oaza mea de liniste! Am parte de rautati zi de zi, oamenii sunt cruzi, dar ma refugiez in lumea mea mica! Evadez intr-o lume pe care nu multi reusesc sa o inteleaga! Nu e nimic ciudat in asta! E modul meu de a trai frumos, simplu! O copilarie nesfarsita!”, povestea Clementin Trofin în cadrul unui reportaj TV.
În copilăria pe care și-a trăit-o multă vreme pe patul de spital, cea care i-a ținut de urât Clementinei a fost păpușa Dorotheea, prima din colecție, pe care o are și acum. O păpușă mare, blondă, cu rochie roșie.
Totuși, preferata Clementinei este o alta. O păpușă-bebeluș, cu figură neajutorată, de care femeia se simte atrasă în mod inexplicabil.
Frumoasă i se pare și o jucărie de pluș care îl reprezintă pe E.T, celebrul extraterestru din filmul cu același nume, pe care l-a achizitionat cu greu.
Este legată însă și de minicolecția de păpuși cu expresie, o raritate în lumea jucăriilor. Sunt de proveniență nemțească și reprezintă copii în diverse ipostaze. Fața fiecăruia exprimă altceva: unul râde, altul plânge, unul se bucură, altul e trist, țipă, se strâmbă, se miră, este furios, e fericit etc.
În cadrul expoziției de la muzeu, alături de păpușile Clementinei, vizitatorii vor putea admira cărți și reviste pentru copii, aflate în patrimoniul muzeului bârlădean, donate de-a lungul timpului de Marieta creangă, Ion Hobana, Virgil Chiriac, Mitzura Arghezi, Gica Iuteș și Virgil Durnea.