Acasă Fotoreportaj LEGENDELE BÂRLADULUI Cum a luat ființă parcul din centrul Bârladului. Drumul de...

LEGENDELE BÂRLADULUI Cum a luat ființă parcul din centrul Bârladului. Drumul de la Parcul Prefecturii la cel al Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad (Fotoreportaj)

0

Parcul Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad se numea, la începuturile sale, Parcul Prefecturii. Și nu întâmplător, căci a fost amenajat special pentru a acompania impunătoarea clădire a Palatului Administrativ și de Justiție al Județului Tutova. Este vorba de clădirea în care funcționează acum Muzeul ”Vasile Pârvan”, construită în anul 1890 drept sediu al Prefecturii și Tribunalului Tutova (reședința județului Tutova a fost la Bârlad).

O vreme s-a numit Parcul ”Alexandru Vlahuță”. Până în 1956, când Teatrul de Stat de la Bârlad (înființat cu un an înainte) a devenit Teatrul ”Victor Ion Popa”.

Din acest moment, parcul central al urbei începe să evolueze din punct de vedere estetic, dar mai ales cultural.

Serviciul de Sistematizare de la Primărie a desemnat o echipă de peisagiști, sculptori și arhitecți, în frunte cu marele Marcel Guguianu, care a elaborat proiectul de amenajare a parcului. Așa au apărut rondourile dominate de fântânile arteziene numite ”Soare”, realizate de sculptorul Marcel Guguianu, precum și busturile sculptate în piatră ale unor mari personalități ale literaturii române: Delavrancea, Slavici, Coșbuc, Topârceanu, Vlahuță, Ibrăileanu etc.

Parte dintre ele poartă semnătura sculptorului Iftimie Bârleanu, în timp ce altele au fost realizate de însuși Guguianu.

În timp, parcul a fost înfrumusețat și cu alte sculpturi valoroase. În 1973, a fost amplasat un bust al lui Victor Ion Popa, realizat în 1943 de artista Florica Honciug. În 1994, dr. Constantin Teodorescu donează un bust turnat în broz al lui Eminescu, operă de artă a a sculptorului Ion Irimescu. În 1999, Marcel Guguianu face o nouă donație, tot un bust reprezentându-l pe Eminescu, iar în 2013, este dezvelit chiar bustul lui Guguianu, donație a ex-primarului Constantin Constantinescu, lucrare realizată de artistul Ion Iancuț.

În 2018, are loc dezvelirea bustului Smarandei Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România. Lucrarea aparține sculptorului Dorinel Filiche și le-a fost donată bârlădenilor de Comandor (rtr) dr. ing. Ștefan Gheorghe, un bârlădean care și-a manifestat în felul acesta dragostea pentru urbea natală.

În 2009, Parcului Teatrului ”Victor Ion Popa” a trecut printr-o transformare care i-a modificat semnificativ aspectul, după ce a fost prins în proiectul ”Reabilitarea Centrului cultural-istoric al Bârladului” (finanțat cu fonduri europene accesate de Consiliul Județean Vaslui). Aleile și spațiile verzi au fost reconfigurate, păstrându-se, însă aleea principală și cele două ronduri în care se află fântânile arteziene. Cu această ocazie, a fost plantat gazon, dar și noi specii de flori, arbori și arbuști.

În urma cu doi ani, conducerea actuala a primariei a decis sa monteze pavele din piatra  pe alei, renunțându-se astfel la zgura roșie aplicata cu ocazia reabilitării parcului și care nu s-a dovedit o idee prea fericita pentru acest loc de relaxare.

Parcul central al Bârladului este amenajat pe o suprafață de 6.500 mp. (Simona MIHĂILĂ)

Citeste si:

LEGENDELE BÂRLADULUI Vă mai amințiți de Romarta? Nașterea și prăbușirea emblemei luxului din Bârladul comunist, povestite de Mioara Stan, una dintre cele 14 vânzătoare de la Romarta

LEGENDELE BÂRLADULUI Crăciunul și Anul Nou în Bârladul de odinioară

LEGENDELE BÂRLADULUI Viața de altădată pe strada Strada Principală. Povești cu farmec din spatele zidurilor care nu mai sunt și negustorii de faimă ai urbei

LEGENDELE BÂRLADULUI Lichiardopol, familia de greci care aduce bâlciul de 68 de ani. De la vagonașul cu sobă pe lemne până la rulotele cu Wi-Fi și aer condiționat (EXCLUSIV)

LEGENDELE BÂRLADULUI Cum era bâlciul înainte de ’90. Comunistul din umbră care a salvat tradiția după ce primarul Frunză a vrut să oprească ”balamucul”

LEGENDELE BÂRLADULUI Casa Roșie, bijuteria construită după modelul Arsenalului din Veneția. Ce secrete ascunde cărămida adusă cu vaporul din Italia

LEGENDELE BÂRLADULUI: Podul Verde. De ce a fost aleasă culoarea verde pentru singurul pod din Bârlad declarat monument de patrimoniu național?

Legendele Bârladului. Cotu Negru și faima de temut a ”cotenilor” bătăuși

LEGENDELE BÂRLADULUI. Singura femeie care a ocupat funcția de prefect al județului este și singura bârlădeancă declarată Miss România: Nathalia Dimopol

LEGENDELE BÂRLADULUI. Podul Pescăriei – de unde vine numele și cine erau în realitate Take, Ianke și Cadâr, cei trei negustori care aveau prăvăliile pe pod

LEGENDELE BÂRLADULUI Intersecția Gura Leului. Povestea cișmelei în formă de cap de leu

LEGENDELE BÂRLADULUI Amintiri aromate din culisele cofetăriilor de altădată. Șerban și ”Capșa” – povestea singurei cofetării rămasă din vremea comuniștilor

LEGENDELE BÂRLADULUI Campania electorală în Bârladul de altădată. Gogoși cu laxativ pentru electorat și cum votai cu cine trebuie pentru o pereche de pantofi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.