Acasă Local Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad, la ceas de sărbătoare: 65 de ani,...

Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad, la ceas de sărbătoare: 65 de ani, de când destinul unei clădiri a virat brusc de la militărie la educație

0

de Simona MIHĂILĂ

Momente de emoție vineri, 8 decembrie, când cel de-al doilea liceu ca vechime din Bârlad – Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” – a împlinit șase decenii și jumătate de când formează oameni.

Momentul a fost marcat printr-o festivitate care a reunit în emblematica sală de marmură a liceului zeci de foști și actuali profesori și elevi.

Printre oaspeți s-au numărat primarul Dumitru Boroș, scriitorul Lucian Vasiliu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, fost director al Editurii Junimea Iași, Cristiana Botan, Inspector școlar general, Andrei Huiban, Inspector școlar general adjunct, precum și câțiva reprezentanți ai zonei politice.

Reprezentativă pentru branșa profesorilor a fost prezența profesorului de geografie Vasile Cârcotă, printre foarte puținele cadre didactice din corpul profesoral al anului 1958 – întâiul din existența Liceului ”Eminescu”, de care Bârladul încă se mai bucură. Tot din garda veche a dascălilor au mai fost prezenți profesorii Elena Monu, Elena Popoiu, Ioana Tăbușcă, Gheorghe Luca, Tinca Mucenica, Paulina Bobei, Mirela Chicoș, Lucreția Chirvase, Gheorghe Păvălașcu, Sergiu Frangulea, Valeriu Arnăutu.

În ambianța primitoare asigurată de gazde – prof. Veronica Huiban, directorul liceului, și prof. Andrei Chirvase, director adjunct, au fost depănate amintiri și evocate nume ce au scris istoria celor 65 de ani de învățământ în corpurile clădirii al cărei destin, pe 7 decembrie 1958, a virat brusc de la cazon la educație.

Complexul Școlar, a cărui umbrelă a găzduit mulți ani, cu intermitențe, și învățământul pedagogic, a primit titulatura de liceu teoretic, odată cu numele marelui poet, în primăvara lui 1993, la propunerea scriitorului Lucian Vasiliu, fost elev al liceului.

El a povestit, în cadrul festivității, că a avut în vedere trei rationamente atunci când a sugerat ca Mihai Eminescu să devină patronul spiritual al Complexului Școlar și că toate trei afirmă legătura poetului cu Bârladul.

Primul este un poem în ale cărui versuri apare numele orașului nostru: ”Sus în curtea cea domnească, / La domnia din Bârlad, / Şade tânăr domnul Vlad / Sub căciula-i ţărănească / Pe-a lui umeri plete cad”.

Al doilea argument invocat a fost prietenia dintre Eminescu și Manolache Costache Epureanu, marele om politic pe care Bârladul l-a dat țării, de două ori șef al guvernului și ministru cu diverse portofolii. Epureanu este cel datorită căruia Eminescu și-a încheiat perioada gazetărească la ”Curierul de Iași” pentru a o începe la București, în calitate de redactor-șef al ziarului ”Timpul”.

Poetul îl prețuia pe Epureanu pentru ”bogăția de spirit, de sentiment, de amabilitate” cu care ”natura e extrem de avară”.

În sfârșit, un alt temei prin care scriitorul Lucian Vasiliu și-a expus considerațiile pro Eminescu în ceea ce privește atribuirea numelui său Complexului Școlar de la Bârlad a fost admirația pe care Eminescu i-o purta domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În 1870, pe când Cuza se afla în exil în Germania iar Eminescu studia la Viena, acesta din urmă, în fruntea unui grup de studenți, l-a vizitat pe fostul domnitor la reședința sa din Döbling, pentru a-i adresa urările tradiționale de Anul Nou.

Odată cu noianul de amintiri și pagini de istorie, festivitatea dedicată aniversării liceului bârlădean a oferit și prilejul livrării unor informații de actualitate, despre cum înțeleg oamenii prezentului să contribuie la conservarea și valorizarea moștenirii primită în grijă. Astfel, primarul Dumitru Boroș a dat în mod oficial vestea mult așteptată a reabilitării clădirii.

”După cum probabil știți, rețeaua școlară din Bârlad a intrat într-un proces de reabilitare. Lucrăm la mai multe școli și grădinițe, unele fiind deja finalizate. Cu Liceul «Eminescu» a fost ceva mai dificil, deoarece, ca și Colegiul «Codreanu», este monument istoric. Axe de finanțare cu fonduri europene pentru cele două edificii nu am avut, însă acum situația s-a schimbat. La «Codreanu» suntem pe drumul cel bun, proiectul în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei trecând cu brio de Comisia tehnică. Proiectul pentru «Eminescu» a fost depus la Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic. A fost evaluat și a întrunit punctajul maxim, iar acum poate fi semnat contractul de finanțare. Este vorba de reabilitarea corpurilor A, B și C. Valoarea proiectului este de 142 de milioane de lei. Este suma cea mai mare pe care a obținut-o Bârladul pentru un proiect. Așa că, la zestrea lăsată de înaintașii noștri, noi, generația de astăzi, punem umărul cu acest proiect important ce va fi dus la bun sfârșit cu un buget impresionant. Și pentru ca salvarea clădirilor ce vorbesc de istoria veche a orașului să nu rămână la stadiul de dorință sau de vorbe goale, un asemenea proiect a fost înaintat și pentru clădirea în care a funcționat cândva Școala nr. 2. Imobilul, construit în 1914, va intra în reabilitare în baza aceluiași program. Lucrările vor începe în curând, căci acolo am semnat contractul de finanțare și am eliberat și autorizația de construcție. În felul acesta putem noi, care vremelnic cârmuim un oraș sau o instituție, să sprijinim efortul unor oameni de a instrui și educa alți oameni, ce poate mâine se vor afla între elitele acestei țări. Vă transmit felicitări și vă urez La mulți ani”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Invitații evenimentului s-au bucurat și de momente artistice oferite de corul liceului, sub coordonarea prof. Doina Radu.

În ansamblu, împlinirea celor 65 de ani de existență a liceului a fost onorată printr-o organizare impecabilă, din care nu a lipsit niciun ingredient necesar așternerii unei alte pagini memorabile în cartea de amintiri a Complexului școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.