Acasă Administrație publică ”Măcel” la REISER Bârlad. Noul director taie salariile la jumătate. Ultimul cuvânt...

”Măcel” la REISER Bârlad. Noul director taie salariile la jumătate. Ultimul cuvânt îl vor avea consilierii municipali

0

de Simona MIHĂILĂ

”Măcel” la REISER Bârlad. Noul director taie salariile la jumătate. Ultimul cuvânt îl vor avea consilierii municipali

Personalul TESA din cadrul REISER Bârlad își ia adio de la lefurile nesimțite cu care s-a îmbuibat ani de zile.

Daniel Buzamăt, noul director al REISER, vrea să taie salariile la jumătate. Proiectul de hotărâre cu nouă grilă de salarizare, dar și cu noua schemă de personal a societății, diminuată, de asemenea, se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL), de pe 26 februarie.

Grila de salarizare de la REISER, firma de reparații străzi al cărei acționar unic este Consiliul Local (CL) Bârlad, i-a plasat în ultimii ani pe cei de la TESA în rândul angajaților de lux ai României, veniturile ajungând și la aproximativ 3.000 de euro pe lună (mai exact, între 10.000 și 15.000 de lei). Și asta în ciuda pregătirii profesionale modeste a celor mai mulți dintre ei, a modului discutabil în care și-au îmbogățit portofoliul de diplome și a faptului că în majoritatea timpului mai mult stăteau degeaba decât munceau.

Beneficiile deșănțate de la REISER, șarlataniile la care personalul TESA recurgea pentru a stoarce banii bârlădenilor au fost aduse în prim plan mai ales în ultimul an, pe fondul luptelor politice din preajma alegerilor locale.

PNL Bârlad a postat pe pagina de socializare a organizației nu doar valoarea salariilor, ci a arătat și că salariile fabuloase nu îi mulțumeau pe prețioșii angajați. Aceștia forțau legile până la limita cu impostura pentru trage cât mai mult din banii orașului în propriile conturi.

Tot personalul TESA, care are salarii si de 100 – 150 de milioane de lei pe lună, s-a învățat ca în timpul verii să stea în concedii medicale”, este una dintre remarcile liberalilor. Este bine știut că, datorită condițiilor meteo, vara este singura perioada în care REISER poate turna asfalt. În consecință, în cadrul acestei societăți, concediile de odihnă nu sunt aprobate pe timp de vară, cu atât mai mult cu cât salariații se pot odihni în oricare alt sezon, când activitatea este aproape zero.

Șmecherii din TESA au găsit soluția: concedii medicale.

* ”Nu-și luau concedii de odihnă, pentru care cereau banii, dar figurează cu sute de zile de învoire” – este o altă descoperire a liberalilor. Altfel spus, după ce se întoceau din vacanțele de lux petrecute în timpul concediilor medicale, angajații REISER nu mai aveau nevoie de concedii de odihnă. Își încasau doar banii aferenți acestor concedii. Însă nici la muncă nu stăteau, după cum arată evidența cu zilele de învoire.

* ”S-a constatat că întregul personal de la REISER primea ORE suplimentare. S-a ajuns în situația în care, personalul TESA primea suplimentar la salarii, peste 4.500 de lei intr-o lună, doar pentru ore suplimentare”, arată analiza făcută după studierea actelor contabile”.

* Bugetul pentru salarii este de peste 50% din cifra de afaceri. Astfel, un inspector are peste 8.000 de lei net pe lună, un inginer are și peste 12.000 lei pe lună, iar un șef de echipă are și peste 9.000 de lei net pe lună. Și aceste venituri sunt medii lunare nete”, se mai arată în raportul liberalilor.

Salarii mai mici, personal TESA tot mult

Daniel Buzamăt

Noua grilă de salarizare pe care autoritățile locale o vor discuta în ședința de vineri, prevede ca salariile de încadrare ale angajaților TESA să fie cuprinse între 3.500 și 5.500 lei. Mai mult decât ar putea visa orice persoană cu nivelul de pregătire al celor care lucrează acum la REISER, dar mai ales cu competențele pe care aceștia le au în realitate.

La pachet cu noua grilă de salarizare, directorul Daniel Buzamăt vine și cu o nouă organigramă. Conform acesteia, numărul de angajați la nivelul întregii societăți este de 61. În afară de director, REISER va avea un audior intern, un inspector de resurse umane, trei economiști, un inginer, un responsabil de stație, un responsabil echipe, patru mecanici utilaje, patru conducători autor și 42 de muncitori.

În ciuda evidentelor modificări, pe care Buzamăt a avut curajul să și le asume (inclusiv diminuarea la jumătate a propriului său salariu), trebuie remarcat că TESA rămâne în continuare un sector stufos raportat la numărul total de angajați. Trei economiști la câteva zeci de oameni, ar face invidioasă până și fabrica de rulmenți a orașului. Cel mai mare angajator privat al județului plătește tot trei economiști dar, ce surpriză!, numărul de salariați este de peste 1.000, nu de 60. Diferența este că la Rulmenți Bârlad se muncește din ianuarie până în decembrie, și nu doar când e soare afară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.