Acasă Local Medalie în memoria profesorului Costel Giurcanu, fondatorul Filialei Bârlad a Societății de...

Medalie în memoria profesorului Costel Giurcanu, fondatorul Filialei Bârlad a Societății de Numismatică. Renumitul colecționar urmează a primi titlul de Cetățean de onoare post mortem

0

de Simona MIHĂILĂ

Chiar și în pandemie, Bârladul are forța de a respira…cultură. Asta îi iese perfect, de zeci și zeci de ani, indiferent de vremuri și de obstacole.

Cu amenințarea pandemică deasupra capului pe de o parte, în zi de alegeri parlamentare cu grea încărcătură, pe de altă parte, capitala culturală a județului Vaslui se încăpățânează să meargă drept, tot înainte, pe culoarul care a consacrat-o.

Așa că, duminică, 6 decembrie, o mână de oameni cu drag de valoare s-a adunat sub umbrela primitoare a Casei Roșii, adică Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, pentru a sărbători.

Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la înființarea Filialei Bârlad a Societății de Numismatică din România, drept care membrii acesteia au marcat momentul printr-un eveniment, pe cât de scurt, pe atât de încărcat de emoție și de semnificații.

”Foarte succint au fost punctate câteva aspecte privind realizările principale ale Societăţii de Numismatică Bârlad în cei 35 de ani de existenţă şi s-au menţionat mai multe proiecte ce se impun a fi realizare după finalizarea acestei perioade marcată de numeroase restricţii. Nu au fost uitaţi iniţiatorii acestei societăţi plecaţi la cele veşnice: Nicolae Mitulescu, Costel Giurcanu, dr. Constantin Teodorescu şi Mina Strătilă, alături de alţi membri activi”, a subliniat bibliotecara Geta Modiga, director al Centrului Cultual ”Mihai Eminescu”.

Momentul simbol al evenimentului a fot prezentarea monedei de colecție emisă special pentru această sărbătoare, cât și a medaliei aniversare dedicată memoriei omului de cultură Costel Giurcanu, cel care a fost președintele Secției numismatice Bârlad, din 1985 (anul înființării) și până în 2020, luna iunie, când profesorul bârlădean a trecut în eternitate.

Profesorul Giurcanu, renumit colecționar

Costel Giurcanu este una dintre figurile proeminente ale culturii românești, numele său regăsindu-se printre ale celor mai mari colecționari de artă din România.

O descriere elocventă a pasiunii sale i-a fost realizată chiar de fiul lui, prof. Vlad Giurcanu, președintele Asociației cultural educationale “Viitor trecutului nostru”:

De la parintii sai si generatiile anterioare de dascali s-a format ca om care stie, pretuieste si respecta valorile si legea. Timp de peste 60 de ani a adaugat la obiectele mostenite de la parintii sai o colectie extraordinara formata din peste 10.000 de obiecte ce marturisesc viata, cultura si evolutia vremurilor in zona Barladului, regionala a Moldovei de jos dar si nationala. Acestea obiecte parte din peste 15 arii de colectie incepand cu sec. IV si pana in prezent fac parte dintr-un litigiu cu statul roman pentru a fi redate Barladului, familiei, pentru a le expune publicului larg cu scopul marturisit de a promova cultura si educatia in spațiul barladean la nivel regional si national”.

În urmă cu câțiva ani, regretatul profesor a trăit una dintre marile drame ale vieții sale: statul român i-a confiscat întreaga colecție, chiar și exponatele care erau moștenire de familie din generație în generație. De atunci, familia să se luptă în instanță pentru recuperarea obiectelor confiscate.

Visul marelui colecționar era ca obiectele de artă pe care le deținea să bucure inimile iubitorilor de cultură într-un ”Muzeu al colecțiilor private”, la construcția căruia muncea alături de fiul său. Proiect pe care Vlad Giurcanu îl continuă.

15 entități culturale – memoriu pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare post mortem profesorului Costel Giurcanu

Profesorul Costel Giurcanu a fost, timp de zeci de ani, nelipsit de la evenimentele culturale ale Bârladului. Pasiunea sa pentru artă, interesul și prețuirea pentru valoare l-au făcut remarcat și respectat în comunitate.

Imediat după moartea sa, în iunie anul acesta, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad a înaintat autorităților locale un memoriu prin care a solicitat atribuirea titlului de Cetățean de onoare post mortem.

Implicate în acest demers au fost unele dintre cele mai importante entități culturale și educaționale din județul Vaslui:

Academia Bârlădeană, Societatea de Științe Istorice Bârlad, Muzeul ”Vasile Pârvan”, Liceul Pedagogic ”Ioan Popescu”, Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, Direcția educație și cultură Vaslui, Muzeul Județean, Cercul Militar Bârlad, Casa de cultură a sindicatelor Bârlad, Asociația ”Expresul CFR” Bârlad, Asociația numismatică Bârlad, Asociația ”Liga culturală” Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Academia rurală ”Elanul”, Asociația cultural educationale “Viitor trecutului nostru”.

Proiectul de hotărâre pentru atribuirea titlului de Cetățean de onoare post mortem colecționarului Costel Giurcanu urmează a fi inițiat în viitorul apropiat.

Este un gest pe care o să-l facem cu drag și considerație pentru domnul profesor Costel Giurcanu, una dintre figurile emblematice din viața culturală a Bârladului din ultimele decenii. Mi-l amintesc ca fiind o prezență permanentă la toate evenimentele culturale ale urbei, la fel de cunoscută tuturor fiind și prețuirea sa pentru artă”, ne-a declarat primarul Dumitru Boroș.

Succintă carte de vizită în activitatea de promotor al numismaticii românești

* În 1970 a fost declarat membru de onoare al Societatii Numismatice Romane (SNR).

* În 2003, la 110 ani de la infiintarea SNR, a primit onorul national prin medalia “Semper Fidelis”.

* A detinut inca din 1979 autorizatia Bancii Nationale a Romaniei, a monetariei statului de a

bate efigii, plachete si medalii comemorative.

* A detinut din partea statului singurul atestat de colectionar din zona Moldovei in perioada comunista.

* A expus Barladul cultural la nivel national prin baterea a peste 75 de medalii comemorative si cinci volume de numismatica tiparite.

* A organizat la Barlad două simpozioane nationale de numismatică cu invitati din toata tara inclusiv din partea Academiei Romane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.