Acasă Local Mesajul de Anul Nou al generălesei Elena Mustață, plin de greșeli gramaticale...

Mesajul de Anul Nou al generălesei Elena Mustață, plin de greșeli gramaticale și idei ilogice, adresat dascălilor din județ

0

de Simona MIHĂILĂ

Ecourile sărbătorilor s-au stins de câtva timp, dar dintre miile de mesaje postate în mediul virtual de vasluieni, unul continuă să producă senzație, fiind distribuit și multiplicat cu o frenezie nebună.

Sensibila autoare este Elena Mustață, șefa Învățământului județean, care nu a încheiat anul 2021 până nu a lăsat ca amintire marca inconfundabilă a cunoștințelor sale gramaticale.

În stilul deja consacrat al comunicărilor agramate semnate de domnia sa în calitate de general peste Învățământul vasluian, mesajul de Anul Nou al Elenei Mustață e plin de înțelesuri. Neavizat, cititorul se poate pierde prin profunzimile adânci, pentru că doamna general pare să uite de unde a plecat și unde vrea să ajungă.

Acesta e mesajul inspectorului general la Invațământ, Elena Mustață. L-am redat literă cu literă, mai puțin literele lipsă.

Nu l-am completat nici cu cuvintele care lipsesc, tocmai pentru a păstra nealterată originalitatea scrierii doamnei, licențiată în limbile franceză și română.

La pachet cu literele și cuvintele mâncate, lipsa majusculelor o prezintă pe Elena Mustață drept un admirabil absolvent de ”școala veții”. Aceea în care substantivul propriu ”An Nou” nu se ortografiază cu litere mari, cum sunt învățați cei care rod DOOM-ul prin școlile tradiționale.

Am putea ridica expresia ”un an nou fericit care urmează” la rangul de eroare de topică, dar onoarea ar fi prea mare întrucât trădează mai curând o eroare de logică.

Generăleasa ne mai urează și ”timp liber binemeritat”, cu gândul probabil la timpul liber nemeritat de care dispune după ce a ajuns în funcție. E și motivul pentru care recunoaște că sfârșitul de an e momentul în care ”reflectează cu recunoștință asupra trecutului”.

Citind această cugetare, câțiva profesori dintre cei care se străduiesc și acum, după atâtea zile, să descifreze necuvintele generălesei, s-au gândit automat că un trecut anost în care servești tăvițe cu cești de cafea la protocoalele liceului este rețeta sigură pentru o funcție mare în viitor. Și atunci, mai că recunoștința vine de la sine.

În orice caz, pe același fir ilogic al ideilor de-a valma, Elena Mustață ne îndeamnă să ”ne stabilim speranțele pentru zilele următoare”. Nu știm cum face un inspector-general când își ”stabilește speranțe”, dar probabil le strunește bine de tot dacă nu au voie să se întindă pe mai mult de câteva zile. Lamulțeani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.