O carte superbă, cu potențial uriaș de a ne oferi un refugiu binevenit în aceste timpuri în care suntem siliți să fugim unii de alții, stă blocată de luni de zile în tipografie.
Îi aparține scriitorului bârlădean Florin Raimond Petrescu, fost inginer la IRB, binecunoscut autor al mai multor volume de proză și poezie lansate în ultimii ani.
Câțiva lei (nu mulți, până în maximum 2.000 de lei) sunt unicul obstacol pentru care cartea nu vede lumina tiparului. Singura șansă pentru ca volumul să ajungă în biblioteca cititorilor este ca unul sau mai mulți oameni să sprijine financiar finalizarea acestui demers cultural tot mai rar în zilele noastre.
E nevoie de generozitatea unui om de afaceri, a unei entități culturale, a unei instituții sau a oamenilor simpli, cunoscători ai beneficiilor fără comparație pe care le oferă cufundarea în lectură.
Iar Florin Raimond Petrescu ne-a pregătit tuturor o călătorie incredibilă în care, printre multe altele, bârlădenii vor descoperi subiecte culturale și politice diverse sau crâmpeie inclusiv din peisajul public al Bârladului, cum ar fi vizita din 1997 a Regelui Mihai. Pe atunci, autorul cărții era consilier local.
Cartea cuprinde: poezii (”Flori de câmp și scaieți”), povești japoneze (”Povestiri din Suruga”), proză scurtă cu subiecte din muzica clasică (”Muzicale”), subiecte culturale și politice diverse (”Eseuri”), proză scurtă (”Hapuri dulci… și amare”).
”Nu am fost, nu suntem și nu vom fi niciodată singuri. De aceea aici este câte ceva pentru fiecare.
Nu există discurs fără intenție, nu există înțeles fără percepție, nu există retorică în afara logicii. Iar lucrurile pur și simplu se întâmplă. Nu sunt nici bune nici rele. Le considerăm bune sau rele după cum ne afectează existența. Dar opinia noastră este profund subiectivă.
Cât despre vorbe… ele tebuie căutate. Cu tâlc” – este invitația scriitorului Florin Raimond Petrescu.
Carte de vizită
”Nume, prenume: Petrescu R. Raimond-Florin (de obicei semnez R.F. Petrescu sau Petrescu și atât) Vârsta, 56, acușica (26 aprilie 1964). De profesie… cine mai știe? Jack of all trades (pensionar, fost inginer (I.P. ”Gh. Asachi” Iași, mecanică), profesor (Univ. ”Al. I. Cuza” Iași, seminarul pedagogic), operator bază de date, marketer, om de presă radio și TV, Europa Nova Iași, Unison Radio Bârlad)
Antecedente: încă din perioada studenției, colaborări sporadice la ”Viața Politehnicii”, ”Opinia Studențească”, cenacluri diferite (Quasar, Alcor, ambele din Iași, Clepsidra – Bacău), participări la RomCon-uri și tabere de vară SF- Amara, 1989 și 1990.
Participări online: Cafeneaua literară, Rețeaua literară, Focul viu.
Debut: ”Păzitorii Paradisului”, 2013. (cine suntem ? carte-document)
Alte apariții editoriale:
”Așa suntem noi” (despre români, cu bune și cu rele)
”Reticularia” (versuri și proză scurtă)
-ambele în 2016
”Întunericul eclipsei”, 2017 (roman distopic)
”O mână de oameni”, 2019 (povestiri eroice de pe frontul de est, 1942-1943)
”KPT” (co-autor Marius Enea, despre ițele încurcate ale lumii în care trăim, carte-document)
În pregătire:
”Smalltalk, doubletalk” (versuri și proză scurtă, a doua carte)
”Nu putem, c-am plânge” (despre înfrângerile românilor, militare și nu numai)
”A dăinui, dăinuire” (despre continuitatea neamului)
”ARMONIA, dragostea mea” (o altfel de monografie, despe cele 4 decenii de activitate ale corului ”Armonia” – Iași)
”Mâine a fost ieri” (al doilea roman)
… și-om mai vedea”.