Ar putea deveni Bârladul un al doilea Găești al României, iar în loc de ”orașul rulmenților” să devină ”orașul electrocasnicelor”? Este întrebarea care s-a născut în urma unei vizite la Bârlad a ambasadoarei Turciei în România, E.S. Füsun Aramaz, în cursul zilei de joi, 10 iunie.
Delegația turcă, în care s-a aflat și Güven Güngör, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci, a avut o întâlnire cu staff-ul SC Rulmenți SA, după care a sosit la Primăria Bârlad, unde a fost întâmpinată de primarul Dumitru Boroș, viceprimarul Ana-Maria Vintilă și senatorul Iulian Bîca.
În cadrul discuțiilor cu autoritățile locale, ambasadoarea Turciei a precizat că, alături de conaționalii săi din mediul de afaceri, vede în Bârlad o zonă cu potențial ridicat pentru o serie de investiții pe care turcii le preconizează în România.
Membrii delegației au ascultat cu interes prezentarea pe care primarul Boroș și senatorul Bîca au făcut-o Bârladului și au cerut lămuriri cu privire la numărul exact de locuitori ai urbei, precum și la forța de muncă disponibilă în zonă.
În contextul afirmațiilor făcute de Güven Güngör, potrivit cărora afaceriștii turci ar fi bucuroși să primească sprijinul autorităților locale în cazul unor investiții, primarul Boroș a pus accent pe disponibilitatea municipalității de asigura facilități până la limita permisă de lege.
Membrii delegației turce nu au dat detalii despre investițiile pentru care oamenii de afaceri turci prospectează zona, dar între rulmentiști s-a împrăștiat rapid zvonul că principalul interesat ar fi grupul Arcelik, cel care acum câțiva ani a cumpărat Compania Arctic de la Găești și care ar vrea să-și extindă în România producția de electrocasnice.
Informația vine și pe fondul îngrijorării muncitorilor cu privire la viitorul tot mai incert al fabricii de rulmenți. Deși conducerea turcă transmite public doar semnale pozitive, dincolo de zidurile halelor se vorbește tot mai apăsat despre datoriile uriașe ale uzinei, diminuarea activității, pierderea clienților, disponibilizări etc. (Simona MIHĂILĂ)
Sunteti prost informati. Fabrica Rulmenti numai are nici un fel de datorie la nimeni.Clienti inca mai are. Problema este lipsa investitiilor,viziunea conducerii si lipsa fortei de munca. Odata cu inchiderea Rulmenti orasul Barlad devine un oras fantoma. Confectiile si restul micilor afaceri nu poate asigura un flux financiar suficient. Primii care o sa simta asta o sa fie bugetarii in special cei din zona administratiei locale.Pana o sa devina Barladul orasul frigiderul este foarte mult. Mult prea mult ca sa poti macar visa la o finalizare candva.
Traian cel prost, chinezii sa trăiască turcii nu sunt fabricanți ei cumpăra chinezării le rebranduiesc la Bârlad și le vând la fraieri, ei au trăit la Bârlad din ajutoarele statului român care nu mai țin sau terminat.,nu mai tine vrajeala la infinit sa cumperi din China și sa te faci ca produci
Nu este afevarat
Rulmenti Barlad nu prea vad ca mai are mari perspective dar nu se stie niciodata de unde sare iepurele.