Acasă Editorial Paiațarlâcul politic din spatele REISER Bârlad

Paiațarlâcul politic din spatele REISER Bârlad

0

de Simona MIHĂILĂ

Opinia publică din Bârlad asistă de câteva zile la un circ pe care l-am putea numi în mod pretențios ”politic”, dacă în realitate nu ar fi decât un paiațarlâc abject, în care interesele personale și de gașcă sunt principala miză a combinatorilor de Cacaina.

Primarul Boroș a fost fulgerat peste noapte de un gând: SC REISER, firma care de peste 20 de ani se joacă de-a plombatul străzilor din Bârlad, sub pilotajul Consiliului Local (indiferent de culoarea politică dobândită din 4 în 4 ani), trebuie desființată. Motivele: pierderi financiare mari, lucrări proaste, angajați mulți care taie frunze la câini, salarii nesimțite.

Ciolanul REISER pentru câștigătorii alegerilor locale

Totul e cât se poate de adevărat. SC Reiser SA este fistula financiară cea mai periculoasă a Bârladului, pâlnia prin care banul public se scurge grosier și furibund, lunecând pe canale obscure pentru a ține în viață partide, familii scăpătate, amante, loaze fără carte, politruci ratați.

După fiecare scrutin electoral local, ciolanul încărnat pe nume SC REISER tronează pe masa negocierilor politice, în jurul căreia bat palma marii câștigători ai alegerilor.

Aici, la masa negocierilor, sunt vânduți cetățenii Bârladului. La marea împărțeală de după alegeri sunt tranzacționate interese și funcții cheie din oraș: terenuri, posturi de bugetar, șefia REISER, șefia CUP, scaunul de viceprimar, șefia piețelor, a cimitirelor, a unor direcții și servicii din primărie etc.

Odată făcută împărțeala ciolanelor, negociatorii orbesc. În următorii patru ani (până în campania electorală următoare), niciunul nu mai vede incompetența sau furtul din banul public. Spiritul de dreptate pe care îl afișau înainte de alegeri, când cerșeau voturile cetățenilor, dispare subit.

Traseul parșiv prin care păpușarii REISER toacă banii Bârladului

Așa se face că permanent muribunda SC REISER SA rezistă. Iar personajele (mare parte ajunse prin ”pile”) care-si iau leafă de aici prosperă.

Covoare asfaltice o iau la vale după o lună de la turnare, iar plombele asfaltice sunt măcinate de o simplă ploaie. Totul e ”reparat” rapid, în următorul an, de un nou puhoi de bani canalizat de sforarii din Consiliul Local în frunte cu primarul. Adică de ”negociatori”.

Cercul vicios este mult mai larg. Fiind o firmă construită pe nepotisme și interese de grup, oamenii competenți lipsesc aproape cu desăvârșire. În lipsa oamenilor competenți, calitatea lucrărilor este dezastruoasă. Mai bine zis, intenționat dezastruoasă. Lucrările dezastruoase necesită refacere. Refacerea nu e gratis, deci e nevoie de bani.

Și totul e luat de la capăt, în baza aceluiași carusel parșiv. Menținut de toți cei care au condus urbea: actuali și foști primari și consilieri locali, inclusiv cei care s-au aflat în minoritate, dar care au devenit complici prin votul pe care l-au dat și prin tăcerea cu care au consfințit imoralitățile.

Cum a împărțit Boroș, frățește, ciolanul cu PSD

Dumitru Boroș este primar de patru ani, iar înainte de a ajunge la cârma orașului a fost consilier local vreme de 8 ani. În total, sunt 12 ani în care a votat și a inițiat proiecte prin care REISER a tocat banii publici având, an de an, rețeta descrisă mai sus.

Așadar, Boroș știe exact cum funcționează treburile.

În aceste condiții: Boroș, marele liberal ajuns primar, devine în 2016 negociatorul-șef al întâlnirilor secrete în care a hotărât să ofere PSD-ului postul de viceprimar, șefia CUP și șefia Reiser.

Este același Dumitru Boroș care în campania de dinainte de a ajunge primar a spus răspicat ”Adio, PSD”, unul dintre motive fiind exact banii înghițiți necontenit de gropile fără fund ale REISER-ului.

Diferența e că acum Boroș era la putere. Nu mai avea nevoie de voturile oamenilor.

Boroș amenință cu distrugerea REISER, pesediștii îi arată scheleții din dulap

Dar pesediștii nu l-au lăsat pe Boroș să-și savureze liniștit avantajele obținute în urma trocului, iar problemele au apărut în Paradis, în cele din urmă.

Ca să rezumăm, Adriana Ursu, omul pe care PSD l-a avut în fruntea Reiser, a demisionat. A revenit asupra demisiei, dar tratativele liberalo-pesdiste au eșuat intre timp. Boroș nu a vrut să o reprimească pe Ursu, drept care pesediștii s-au supărat.

Lipsit de sprijinul politic de care a beneficiat în ultimii trei ani, primarul Boroș iși joacă ultima carte: îi amenință pe pesediști că distruge REISER-ul.

Iritat, PSD dă un foc de avertisment, publicând pe pagina de socializare frânturi din asul din mânecă pe care îl are împotriva lui Boroș: ”… Vrei să desființezi Reiser-ul și să dai întreținerea străzilor unei firme cu numere de Galați la masini, care și-a construit ilegal o stație de asfalt cu autorizația semnată de tine tot ilegal și care ți-a dat în campania de la localele din 2016 aproximativ 100.000 €uro. De ce ți-au trebuit atâția bani? Probabil să furi alegerile, să ieși primar și să-ți plătești datoriile!”.

Final câștigător pentru combinatori, păgubos pentru bârlădeni

Bătălia electorală de pe malul Cacainei se anunță spectaculoasă. Relațiile dintre PSD și PNL la Bârlad s-au tocit destul cât negocierile să depășească spațiul privat și să fie mutate la vedere. Intenționat la vedere, pentru ca nici unora, nici altora intimidările să nu li se pară de glumă.

Boroș a început să scoată din sertar planurile șirete, prin care le transmite pesediștilor să nu-l supere, că tocătoarele de bani sunt în mâinile lui.

Pentru PSD, aruncarea în aer a Reiser-ului (dar și a altor canale prin care banul public se se scurge fără mari obstacole legislative) ar fi dezastruoasă.

Pe de altă parte, PSD flutură de la distanță câte ceva din arsenalul ”dovezilor compromițătoare” ce ar putea spulbera definitiv rămășițele aurei de ”politician cinstit” cu care îl încununează pe Boroș sumedenia de conturi false de facebook.

Campania electorală din 2016 a lui Boroș finanțată cu 100.000 de euro de un afacerist. Afaceristul primește cadou un teren la Bârlad pe care construiește ilegal o stație de asfalt. Autorizația e semnată ilegal de Boroș care, în felul acesta, se achită de datoria de 100.000 de euro.

Ce este sigur, bârlădenii nu vor avea norocul unui final fericit al acestui spectacol. Acela în care vor fi aflat adevărul. Pentru că, în spiritul tradiției negocierilor abjecte, personajele vor cădea la pace.

Cel mai probabil, până la alegerile următoare, SC REISER nu va fi desființat. În așa fel încât niciunul dintre combinatorii de Cacaina nu va rămâne pierdut. Și bineînțeles, niciunul nu va mai aduce în discuție acuzațiile aruncate în spațiul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.