Situație critică în Muntenii de Jos, comuna situată la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ.
Locuitorii comunei, mai exact cei din satele Băcăoani și Secuia, nu au apă de trei zile. În vreme de caniculă, dar și în plină pandemie, când apa și săpunul fac diferența între viață și moarte, oamenii sunt nevoiți să cumpere apă plată de la magazin ca să se spele pe mâni sau să o toarne în WC-uri.
Ei au răbufnit pe rețelele de socializare, acolo unde au criticat crunt autoritățile locale, județene și conducerea SC Aquavas, firma care exploatează rețeaua de alimentare cu apă potabilă.
Criticați în egală măsură sunt și concetățenii locuitorilor revoltați, cei acuzați că lasă apa să curgă în neștire în grădinile de legume, sau pentru irigarea gazonului din curte. Despre aceștia, oamenii spun că fură apa din rețea, după ce au găsit modalități de a păcăli apometrele, motiv pentru care irigarea se face pe timp de noapte.
”Să uzi gazonul și panseluțele știind că niște oameni nu au apă să se spele și să toarne în WC, în condițiile unei pandemii ce depinde fix de igienă, este mârlănie și indiferență criminală”
De trei zile, pe grupurile de socializare postările curg mai abundent decât apa la robinete. Sunt mesaje usturătoare, care amendează lipsa de implicare a responsabililor, dar și nesimțirea celor care consumă excesiv și egoist.
”Situația apei în Secuia și Băcăoani devine deosebit de gravă. Deja sunt mai mult de 48 de ore de când nu
avem apă, DELOC!
După toate întrebările puse autorităților, concluzia noastră este următoarea.
Rezervorul care ar trebui să asigure apa pentru Secuia și Băcăoani nu se umple noaptea din cauza consumurilor foarte mari din Vaslui și Muntenii de Jos.
Asta fiindcă:
– toata noaptea se irigă spațiile verzi din Vaslui (gazon, pomi, panseluțe).
– toată noaptea se irigă grădinile cartierului de fițe de la intrarea în Muntenii de Jos, mulți din ei branșați ilegal (nu pot să cred că-ți permiți să uzi gazonul și roșiile cu 5,7 lei/mc).
– Aquavas nu are soluții tehnice, materiale și umane de rezolvare a situației.
– Este sezonul legumelor și producătorii din Muntenii de Jos irigă non-stop.
În concluzie, cauza problemei noastre este indolența și nepăsarea autorităților și concetățenilor deopotrivă.
Să uzi gazonul, roșiile și panseluțele știind că din cauza ta niște oameni nu au apă să se spele, să gătească și să toarne într-un wc, în condițiile unei pandemii ce depinde fix de igienă, mi se pare mârlănie pur românească și indiferență criminală.
Să vă ferească Dumnezeu să ni se întâmple, nouă sau copiilor noștri, să ne imbolnăvim, că vă ia mama dracului cu tot cu țevile și pompele voastre de c…t!
Sunteți incompetenți, impotenți și indolenți, într-o lume în care oamenii trimit rachete în spațiu!”, este mesajul usturător al unui locuitor al comunei.
”Noi am cumpărat apă plată de la magazin ca să ne spălăm pe noi, ca să spălăm vasele, să facem mâncare. Apa folosită o strângem în găleată, ca să avem ce turna în toaletă. Nesimțiții care udă grădinile nu au pic de conștiință. Se știe că rezervorul nu apucă să se umple dacă se consumă aiurea apa. Primăria să ia măsuri, săi găsească, să-i amendeze, să facă ceva. Nu ne interesează ce, noi vrem apă”, este un alt mesaj de pe un grup de socializare.
Primarul spune că va patrula noaptea pentru a-i prinde pe cei care fură apă
Contactat de reporterii Ziarului Obiectiv, Dănuț Crețu, primarul comunei Muntenii de Jos, a declarat că are cunoștință de această situație , dar că este lipsit de putere.
”Nu sunt indiferent în fața acestei probleme, caut să fac tot ce îmi stă în putință. Din păcate, nu prea am ce. Rețeaua de apă este a firmei Aquavas. Am luat legătura cu conducerea de aici, am luat legătură și cu Prefectura, cu Consiliul Județean, cu toată lumea care ar putea interveni pentru ca situația să se remedieze. Explicația este următoarea: la nivelul conductei care transportă apa către comuna noastră se fac niște reparații la rețea. De aceea, a scăzut presiunea. Pentru satele Secuia și Băcăoani apa ajunge mai întâi într-un bazin situat la înălțime, ir de acolo, prin cădere, ajunge la gospodării. Din cauza lipsei presiunii, acel bazin nu apucă să se mai umple. Dar apa ar putea ajunge dacă unii cetățeni ar înțelege și nu ar mai iriga grădinile. Din păcate, ne confruntăm cu o mare indiferență din partea acestora”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, primarul Crețu.
El e a spus că a identificat câteva persoane care abuzează de rețeaua de apă, mai ales că are semnale că acestea sunt branșate ilegal. Le-a dat ”în primire” la Aquavas, dar că nu știe știe ce măsuri va lua operatorul unic de apă.
Edilul-șef al comunei Muntenii de Jos spune că are de gând să constituie o echipă, din care va face parte și el, care să patruleze noaptea pentru a-i descoperi în fapt pe toți cei care nesocotesc nevoile comunității consumând resursele de apă. (Simona MIHĂILĂ)
Aceeași situație este si comuna Lipovat. Societatea care alimentează si administrează apa la aceste comune nu distruie cantitatea necesară pentru ca aceste doua comune sa beneficieze de apă. Societatea distribuie o cantitate mai mica fata de perioada de iarnă. Sunt persoane in zone de deal in comuna Lipovat care nu beneficiază de apă , mai bine de o lună de zile .