Cei aproximativ 1.000 de oameni prezenți duminică, 4 august, la Zilele comunei Hoceni, s-au trezit cu polițiștii pe cap, exact în mijlocul petrecerii. Polițiștii au profitat de mulțime pentru a derula o acțiune de informare și prevenție, ce a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la furturile din locuințe.
Polițiștii de prevenire au distribuit broșuri realizate în cadrul proiectul național „SigurAcasă” – în colaborare cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Asociația Română pentru Tehnică de Securitate.
Totodată, au fost organizate sesiuni de informare pe tema discriminării minorilor, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul campaniei „Împreună pentru o vacanță în siguranță!”, derulată la nivel național. De asemenea, polițiștii au purtat discuții cu tinerii prezenți la eveniment, cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.
Prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun să determine tinerii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.
Cetățenii prezenți la eveniment au fost informați cu privire la prevederile Legii 213/2023, denumită și Legea Anastasia, potrivit căreia, conducătorul auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori care nu deține permis de conducere și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.