Conducerea Direcției Județene de Statistică (DJS) Vaslui și reprezentanții locali ai Asociației Partida Romilor Pro Europa au avut, vineri, 25 februarie, o întâlnire pe tema protocolului încheiat la nivel național între Institutul Național de Statistică și Asociație privind promovarea importanței Recensământului Populației și Locuințelor 2021 în rândul populației aparținând minorității rome din România și din Diaspora.
În cadrul discuțiilor s-au abordat teme centrate pe drepturile și obligațiile ambelor părți, dar, mai ales, pe acțiunile de conștientizare pe care liderii Asociației trebuie să le inițieze în teritoriu, pentru ca populația minoritară romă să-și declare apartenența la etnie la acest recensământ.
“Suntem conștienți de importanța pe care o are pentru minoritatea noastră declararea etniei rome, de la accesarea programelor europene prin care putem contribui la o viață mai bună a romilor, până la strategii pe termen lung și consolidarea sentimentului de fi parte dintr-o comunitate unită sub aceleași valori și principii, o comunitate de din partea căruia statul român a avut atât de multe de câștigat în istoria sa. În ce privește acest recensamânt, pot spune că avem oameni bine pregătiți atât pentru a fi personal de recensământ, cât și observatori. Toate aceste persoane, alături de noi, liderii locali, vor comunica și informa pe cetățenii romi din județ despre principalele caracteristici ale recensământului, a modalităților de recenzare și a drepturilor și obligațiilor ce le revion persoanelor care sunt recenzate”, a declarat Bobi Brătianu, președintele Organizației Județene a Asociației Partida Romilor Pro Europa.
De cealaltă parte, conducerea Direcției Județene de Statistică Vaslui (DJS) a dat asigurări referitoare la viabilitatea protocolului la nivelul județului Vaslui, punctând asupra importanței determinării populației rome să se autorecenzeze, iar pentru persoanele care nu au abilități de folosire a tehnicii electronice să apeleze la punctele de autorecenzarea asistată în perioada 14 martie-15 mai 2022 deschise de primăriile din județ.
“Acest acord poate însemna un moment de cotitură pentru toate comunitățile de romi, dacă prin efortul comun reușim să determinăm minoritatea romă să-și declare apartenența etnică și să înțeleagă importanța acestei cercetări statistice de mare anvergură, care este Recensământul Populației și Locuințelor 2021 și importanța cetățenească a acestuia. Imediat după încheierea protocolului, colegii mei din cadrul Unității județene pentru implementarea recensământului au inițiat discuții cu comisiile locale de recensământ din județ pentru identificarea persoanelor de etnie romă care doresc să devină recenzori în unitățile administrativ-teritoriale unde această minoritate este semnificativă și îndrumarea lor în vederea depunerii cererilor pentru a deveni personal de recensământ. Toți candidații au depus cereri până la data de 18 februarie 2022. Va urma instruirea, testarea și selectarea lor de către UJIR Vaslui, alături de ceilalți candidați. Vom testa modul de folosire a tabletei electronice și de completare a chestionarului electronic de recebsământ, dar și abilități generale privind munca de teren sau comunicarea cu publicul larg. Vă rog să înștiințați populația romă asupra perioadei de autorecenzare, adică 14 martie-15 mai, iar pentru persoanele care se descurcă mai greu cu telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele sau nu dețin astfel de aparatură, să le îndrumați către punctele speciale de autorecenzare amenajate în fiecare localitate prin grija primăriei. De asemenea, vom da curs oricărei cereri prin care ni se solicită aprobarea ca și observatori, dacă aceștia îndeplinesc condițiile impuse de Unitatea Centrală pentru implementarea Recensământului Populației și Locuințelor”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al DSJ Vaslui.