de Simona MIHĂILĂ
Deci, se poate! Astăzi, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Barlad a avut loc prima recoltare de plasma de la un pacient care a fost declarat vindecat de infectia cu COVID-19. Este vorba de un asistent medical care lucrează în cadrul Clinicii Recumed.
Recoltarea de plasma nu s-a făcut, din păcate cu aparatul de plasmafareza în posesia caruia CTS Barlad a intrat recent, în urma unei donatii făcute de Spitalul Judetean de Urgența Vaslui, și care a costat mii de euro.
Andrei Sarca, donatorul de plasma, a postat un mesaj pe contul sau de socializare în care a spus ca explicatia cadrelor medicale de la CTS ar fi faptul ca „nu are vena destul de groasa” pentru aparatul de plasmafareza, drept care i s-a recoltat sânge, urmând ca plasma să fie separata ulterior.
Iată mesajul donatorului.
„In urma cu doua saptamani m-am vindecat de COVID19 si astăzi am devenit primul pacient care a donat plasmă din Vaslui! Am fost la centrul de donare din Bârlad și am donat sânge, din care se va separa ulterior plasmă. Din pacate nu s-a putut recolta plasmă direct prin aparatul de plasmafereza, din motive tehnice, nu am avut o vena destul de groasa pentru recoltare, asa ca am donat sânge integral și plasma se va separa ulterior. Peste două luni voi veni iarăși sa donez! Va invit pe toti care ati avut șansa să vă vindecati de COVD19 sa treceți pe la centru de transfuzii. Prin gestul vostru puteti salva o viață!”, scrie asistentul medical.
În post-scriptum, Andrei Sarca pune o întrebare prin care da de înțeles ca a rămas, totuși, nelamurit în legătura cu decizia cadrelor medicale de la CTS Barlad de a nu folosi aparatul de plasmafareza:
„P.S. Am văzut că pentru recoltare sângelui au folosit ac gros(mai gros decât G22). Stiti cumva ce tip de ac este necesar pentru a se putea recolta folosind aparatul de plasmafereza?”.
Practic, Centrul de Transfuzie Sanguina Barlad a facut ceea ce ar fi putut sa faca si inainte de a avea in dotare aparatul de plasmfareza. Cu toate acestea, cand reporterul de la „Barladul meu” a intrebat-o pe dr. Violeta Nistor de ce nu se recolteaza plasma, aceasta ne-a raspuns ca nu are aparatura necesara.
„Donarea cu ajutorul aparatului aduce beneficii mai mari”
Avantajul folosirii aparatului de plasmafareza este ca donatorul poate dona plasma din doua în doua săptămâni. Fiindcă Andrei Sarca a donat sânge din care, ulterior, va fi izolată plasma, el nu va putea repeta acest gest frumos mai devreme de doua luni.
Acest lucru a fost subliniat si de dr. Ovidiu Ciobotaru, de la Secția de Boli Infectioase a spitalului din Barlad, într-o postare pe Facebook. El este cel care l-a contactat și l-a încurajat pe Andrei Sarca sa doneze pentru a veni în sprijinul bolnavilor de Covid-19.
„Din păcate nu s-a putut recolta folosind aparatul de plasmafereză din dotare, așa ca s-a donat prin procedura clasică, adică sânge integral, urmat de separarea plasmei. Este bine și așa, cu toate că donarea cu ajutorul aparatului aduce beneficii majore: se poate dona o cantitate mai mare de plasmă și se poate dona la 2 săptămâni, nu la 2 luni cum se poate efectua donarea de sânge integral. După testarea plasmei pentru titrul de anticorpi și pentru principalele boli cu transmitere prin sânge, aceasta va putea fi folosită de spitalul din Bârlad pentru tratamentul formelor grave din ATI.
Încurajez toți potențialii donatori, adica tineri, fără alte boli, care s-au vindecat de COVID19 sa ia legatura cu centrul de transfuzii din Bârlad! Gestul vostru poate salva o viață!”, a scris dr. Ciobotaru pe contul sau de socializare.