Acasă Administrație publică Primarii vasluieni au termen 30 de zile să depună proiecte în carul...

Primarii vasluieni au termen 30 de zile să depună proiecte în carul PNI. Vor fi finanțate obiective precum drumurile, rețelele de apă, de canalizare și de gaze naturale

0

de Simona MIHĂILĂ

De pe 15 septembrie, primarii din județul Vaslui au la dispoziție 30 de zile pentru a depune proiecte cu finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Național de Investiții PNI ”Anghel Saligny”.

Luni, 31 august, la Vaslui a fost prezent Mircea Abrudean, Secretarul General adjunct al Guvernului, care a făcut o prezentare în amănunt a acestui program, în fața a peste 50 de primari vasluieni, dar și a autorităților județene.

”Urmează ca în această săptămână Guvernul să aprobe programul, care va avea un buget alocat pe următorii 7 ani, de 50 de miliarde de lei. Banii vor fi investiși doar în dezvoltarea infrastructurii. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că numai prin investiții în infrastructură vom reuși să ne dezvoltăm. Acest program va funcționa pe modelul PNDL. Vor exista câteva diferențe, dar acest model a fost unul simplu și ușor de utilizat de către beneficiari”, a declarat Mircea Abrudean.

Secretarul General adjunct al Guvernului a precizat că proiectele ce vor primi finanțare se referă la drumuri județe, comunale și sătești, variante ocolitoare ale localităților, drumuri, podețe, pasaje, alimentare cu apă, stații de tratare, de canalizare, stații de epurare, sisteme de distribuție a gazelor naturale și racorduri la sistemul de transport al gazelor naturale.

”Ca formulă de depunere a proiectelor, vom merge pe modelul PNDL. Singura diferență este că de această dată proiectele vor fi depuse electronic, prin semnătură digitală. Dacă Ordonanța de urgență va fi aprobată în această săptămână, estimăm că 15 septembrie este data de lansare a depunerii proiectelor. Sesiunea de depunere va fi de 30 de zile”, a mai menționat Abrudean.

Prezent la întâlnire, Dumitru Buzatu președintele Consiliului Județean Vaslui, i-a solicitat Secretarului General adjunct al Guvernului să transmită responsabililor din Guvern că este necesară modificarea formulei de repartizare bugetară.

”Noi avem o situație extrem de complicată din cauza formulei de repartizare bugetară, care face ca din capul locului, peste 20 de comune să aibă bugete care nu pot fi închise. Încă vreo 25 de comune închid bugetele, dar le rămâne pentru restul cheltuielilor, inclusiv investiții, sume până în 50.000 – 60.000 de lei. În mai multe rânduri am sesizat lucrul acesta, și la mai multor guverne, dar lucrurile au rămas la fel. Noi am adoptat o politică foarte simplă în ceea ce privește sumele care ne revin la rectificarea bugetară. Mai întâi îi echilibrăm pe cei care nu au nimic și le dăm un pic de aer pentru a putea și ei să funcționeze după care, în etapa a doua, încercăm să-i sprijinim ți pe cei care au proiecte și necesită cofinanțare. Au fost cazuri pe care le-am sprijinit cu sume mari pentru a-și continua proiectele, chiar și de peste un milion de lei, pentru că atrăseseră fonduri nerambursabile de 3 – 4 milioane de lei și ar fi fost păcat să-i abandonăm. Dar acest lucru a creat o anumită nemulțumire în rândul altora, pentru că în județul Vaslui sunt 86 de UAT-uri și e foarte greu să-l convingi pe unul căruia nu-i dai, că e just așa, să nu-i dai. Din acest punct de vedere, vă adresez rugămintea să transmiteți mai departe, poate se găsesc niște indici de corecție, astfel încât fiecărei comunei să i se aloce, din capul locului, o sumă rezonabilă, nu vorbim aici de exagerări. O sumă rezonabilă care să-i permită să funcționeze. Foarte multă lume a pus chestiunea aceasta pe seama faptului că există comune care au puțini locuitori, sub 2000. Nu asta este problema. Problema este găsirea unor indici de corecție, care, aplicați, să permită realizarea unor bugete satisfăcătoare”, a declarat Dumitru Buzatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.