Primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a încurcat rău de tot ițele legii. Din dorința de a fi ales încă o dată la cârma Bârladului, a căzut într-o capcană impardonabilă pentru un bun avocat: ar fi comis infracțiunea de șantaj, în baza unor documente care nu au nicio legătură cu realitatea.
Se pare că a fost o încercare precipitată de a muta atenția publică de pe scandalul despre conflictul de interese și posibilă evaziune fiscală, în mijlocul căruia se află și despre care până acum a evitat să dea explicații (detalii AICI).
A contracarat cu un subiect scămoșat, care a făcut turul tuturor campaniilor electorale din ultimul sfert de secol: un schimb de terenuri de acum 22 de ani, dintre municipalitate și o firmă care a aparținut cândva lui Constantin Constantinescu, fost primar al orașului, și contracandidat al lui Boroș la alegerile de pe 27 septembrie.
În urma presiunilor publice, în care i se cerea să facă lumină în cazul conflictului de interese, primarul Boroș încearcă o schimbare de macaz. Face o conferință de presă în care îi dă un ultimatum lui Constantinescu: 24 de ore în care să spună cum a devenit ”proprietar” pe un teren din zona pieței centrale… acum 22 de ani.
Dar, în fuga lui de acuzația de conflict de interese și evaziune fiscală, primarul Boroș se alege cu plângere penală pentru infracțiunea de șantaj.
”Nu a existat până acum nicio campanie electorală în care această ciorbă să nu fie reîncălzită de diverși contracandidați. Am înțeles-o până la limitele permise ale unei bătălii electorale. Dar șantajat nu am fost niciodată. În acest moment, limitele permise au fost depășite”, spune Constantinescu.
Miercuri, fostul primar a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.
”Practic, Dumitru Boroș, contracandidatul meu m-a amenințat cu darea in vileag a modului în care persoana juridică SC Construcții Consult SRL, unde am fost administrator și asociat până in anul 2004, a devenit proprietara imobilului – teren situat in Barlad, str. Cetatea de Pamant, nr. 4. Precizez ca aceste amenintări sunt făcute in scopul obtinerii unui folos nepatrimonial – câștigarea alegerilor, respectiv, obținerea unui nou mandat de primar intrucat in calitatea de avocat pe care o detine si având in vedere pregatirea profesionala a acestuia, timp de 4 ani avea la indemana posibilitatea de analiza aceste acte de proprietate autentice, iar daca considera ca acestea sunt lovite de anumite vicii avea la indemana cai legale de care putea sa uzeze. Or, faptul ca timp de 4 ani nu a actional in mod legal impotriva acestor inscrisuri autentice care se afla in arhiva institutiei pe care o conduce, si abia in campania electorala face astfel de amenintări, ma consider șantajat de modul de operare a acestuia”, spune Constantinescu.
ISTORIC În 1998, Consiliul Local de atunci a aprobat un schimb de terenuri cu Construcții Consult. Aceasta din urmă a primit terenul unde se află construcția care găzduiește firma Romstal (lângă Lidl din piață) și a dat la schimb un teren situat tot în zonă centrală, în spatele sediului E.On (aproape de Biblioteca Belloescu).
La acel moment, administrația Bârladului, condusă de regretatul Doru Gabriel Craus, avea în vedere reconfigurarea zonei centrale a Bârladului. Craus ar fi dorit să transforme în pietonal segmentul cuprins între Magazinul General și intersecția Republicii cu Popa Șapcă și începuse o corespondență cu Bucureștiul pe această tema.
Era perioada când fața orașului a fost drastic modificată prin supralărgirea Bulevardului Republicii, perioada celor mai importante exproprieri din zona centrală, precum și a unor schimburi de terenuri între municipalitate și terți.
Răsunător, în acest sens, este procesul în instanță dintre defunctul dr. Constantin Teodorescu și municipalitatea locală (subiect pe care Ziarul Obiectiv îl va prezenta în cadrul unui documentar ce va urma).
PROBLEMA LUI BOROȘ Se pare că primarul actual nu este la curent cu background-ul acestui subiect. Altfel nu se explică de ce în conferința de presă a spus că nu vede oportunitatea schimbului de terenuri mai sus menționat.
Primarul mai aduce în discuție și detalii privind certificatele de urbanism și avizele mai mult sau mai puțin valabile la acea vreme (20 de ani în urmă!) care au stat la baza construcției.
”Ați învățat la facultate despre aplicarea legii în timp?”
Într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Bârlad, deputatul Adrian Solomon, președintele organizației municipale, l-a acuzat pe primarul Boroș de deprofesionalizare, întrucat a dovedit că nu cunoaște legile
”Așa-zisele dezvăluiri ale domnului Boroș sunt niște copilării. Ca un bun avocat, ar fi trebuit să vadă că acele avize erau date în baza unui certificat de urbanism. Iar al doilea certificat de urbanism fusese dat tocmai pentru că se schimbase destinația construcției. O fi auzit Boroș de aplicarea legii în timp? Există un curs la Facultatea de drept care se cheamă chiar așa. Dacă nu, va spun eu despre ce e vorba, domnule avocat Boroș: când vorbești despre fapte din ‘98, te duci să te uiți la legile din ‘98. Cum poți să susții că domnul Craus, care era atunci primar, trebuia să țină cont în 1998 de legi care urmau să apară în anii 2000? Și dacă tot a pomenit de faptul că nu vede oportunitatea schimbului de terenuri realizat în urmă cu 22 de ani, atunci să se ducă să îl ia la rost pe domnul Craus Oricum, acolo nu e nimic ilegal. În același an, domnul Craus a vândut Hala Centrală. Care era o clădire în toată puterea cuvântului, nu trei stâlpi pe un teren. Cu asemenea vrăjeli s-a mai umblat și în campaniile trecute. Au încercat și alți candidați să facă valuri, dar fără succes”, a spus Solomon.
”Pierzi procese pe bandă rulantă și vrei să te luăm drept un avocat bun?”
”Din acțiunile sale, inclusiv capcana șantajului, în care tocmai a intrat, inclusiv toate acele hotărâri de consiliu pe care le-a inițiat cu încălcarea prevederilor legale, ignorând toate avertismentele de la Prefectură, cu toate procesele pe care le pierde pe bandă rulantă, între care și cel cu Silviu Budescu, pe care l-a dat afară din partid încălcând Legea partidelor, din toate astea se desprinde o întrebare: tu, ca om al legii, vrei să te luăm în seamă ca fiind un om serios și un avocat bun? Ori te-ai deprofesionalizat complet, ori plecăm urechea la ce spun gurile rele, cum că Boroș este un avocat de cumetrie, care câștiga procese la Bârlad, dar avea rezultate dezastruoase la instanțele superioare. S-a dus buhul că avocații de la Iași jubilau când aveau procese împotriva lui Boroș, căci știau sigur că vor câștiga.
Îl întreb public pe domnul Boroș: dacă se dovedește că ești cercetat penal într-o cauză, sau în mai multe, îți dai demisia? Așa cum a făcut chiar șeful dumitale de partid, domnul Orban. Sau te vei ține de scaun încă două săptămâni, până te vor fugări bârlădenii? E o întrebare pe care i-o pun public și la care îl rog să răspundă”, spune Solomon.
Material de propagandă electorală, comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Vaslui. Cod unic de identificare mandatar financiar coordonator: 21200019