Acasă Administrație publică Radiografia rezultatelor alegerilor de la Bârlad. Iată componența Consiliului Local în următorii...

Radiografia rezultatelor alegerilor de la Bârlad. Iată componența Consiliului Local în următorii patru ani!

0
  • Radiografia rezultatelor alegerilor de la Bârlad. Iată componența Consiliului Local în următorii patru ani!

de Simona MIHĂILĂ

Victorie pe linie pentru primarul Dumitru Boroș și echipa sa. Alegerile locale din acest an i-au adus edilului bârlădean un succes mai mare decât cel obținut la alegerile din 2020 și din 2016. Numărătoarea finală a voturilor a arătat că 55,71% (10. 810) dintre cele 19.403 voturi valabil exprimate duminică, 9 iunie, au fost în favoarea lui Boroș (față de 49,11% în 2020, respectiv 44% în 2016).

Ca și atunci, însă, Boroș a obținut mai multe voturi decât partidele pe listele cărora a candidat (PNL în 2016 și 2020, respectiv PSD în 2024). Este, așadar încă o confirmare a faptului că omul Dumitru Boroș a fost urmat de bârlădeni, indiferent de opțiunile sale politice, creându-le partidelor pentru care a candidat privilegii categorice. Chiar istorice, în cazul Partidului Național Liberal, care a primit în 2016 șansa de a prelua Primăria Bârlad pentru prima dată după 1990, victorie reafirmată în 2020, tot prin candidatura lui Boroș.

Alungat din PNL, unde popularitatea lui i-a căzut greu lui Nelu Tătaru, care reușise ”performanța” de a pune pe fugă și alți primari din județ, Dumitru Boroș a fost cooptat de PSD. Și iată că, prin el, PSD și-a recâștigat, după 8 ani, majoritatea în Consiliul Local (CL).

Ca și acum 4 ani, pe locul al doilea în cursa pentru funcția de primar, cu 11,19% (2.175 de voturi) s-a plasat userista Ana-Maria Vintilă. Deși la o distanță considerabilă față de Boroș, candidata Alianței Dreapta Unită – ADU (formată din USR, PMP și FD), a obținut mai multe voturi decât în 2020 (10,17%). O reușită notabilă, în condițiile în care, pe plan național, USR s-a prăbușit în preferințele electoratului. Rezultatul votului este, fără îndoială, și permanenta sa vizibilitate pe care i-a asigurat-o funcția de viceprimar al municipiului Bârlad.

Pe locul al treilea s-a situat candidatul PNL, Traian Petcu, fost membru PSD, cu 9,72% (1.886 din totalul voturilor valabil exprimate). Prost sfătuit de ”consilieri” de mâna a doua, cu o campanie stridentă și dezarticulată, eșecul lui Petcu Jr., care a mizat mai mult pe notorietatea răposatului său tată decât pe propriile sale abilități, le-a validat pesediștilor din garda veche decizia de a nu-l nominaliza drept candidat la alegerile din 2020.

Următorul plasat a fost Marius Iamandi-Răianu (PUSL), tot fost pesedist plecat din partid de supărare pentru ne-nominalizare la candidatură. Iamandi a fost votat de 6,45% (1.252) dintre bârlădenii prezenți la urne, un impact pozitiv în acest rezultat fiind, se pare, și autovictimizarea de după reținerea sa de către poliție, într-un dosar penal pentru fals și uz de fals.

Pe locul cinci s-a plasat Lucian Nechita, candidatul AUR, cu 5,38% (1.044 de voturi).

În ciuda prezenței permanente în prim-planul administrației publice locale din ultimii 8 ani, independentul Bogdan Sârbu nu a reușit nici de această dată să convingă mai mult de 950 de oameni (4,9%) că ar fi un bun primar.

Tiberius Nechita, următorul clasat, nu a avut noroc nici cu S.O.S – ul lui Șoșoacă. L-au votat 587 de bârlădeni, adică 3, 03% din totalul celor prezenți la urne.

Spre coada listei se află Orania Vlasin (Rîpă), candidat independent. Cele 432 de voturi (2,23%) sunt tot ce a putut obține în urma prestației cu accente comice pe Facebook, dar și pe străzile Bârladului, acolo unde unii bârlădeni au văzut-o făcându-și asiduu campanie electorală chiar și în lipsa publicului.

Într-un registru similar s-a desfășurat și campania Justianei Mihaela Mîță, candidata Partidului Noua Dreaptă, care a evoluat în aplauzele generale ale celor 115 votanți ai săi (0,59%).

Candidatul Nicolae Poghirc, de la Pro România, a obținut 152 de voturi, adică 0,78%.

În septembrie, își intră în atribuții noul Consiliu Local al municipiului Bârlad

În cazul Consiliului Local, nu toți votanții lui Dumitru Boroș au pus ștampila pe lista de candidați a PSD. Partidul a obținut 8.714 voturi (cu 2.096 mai puțin), suficient însă cât să își redobândească majoritatea pierdută acum 8 ani (și pe care o deținuse, anterior, timp de 20 de ani). Concret, PSD va avea în noul CL 11 consilieri.

Cele 2.753 de voturi obținute de ADU vor impune în CL un număr de trei consilieri, în timp ce PNL, cu 2.147 de voturi, va avea tot trei mandate de consilier. Doi consilieri vor fi de la AUR (1.628 de voturi), unul de la PUSL (997 voturi) și, pentru a treia oară consecutiv, un loc în CL Bârlad a fost obținut de independentul Bogdan Sârbu.

În ordinea de pe liste, cei 21 de consilieri ai viitorului CL Bârlad sunt:

1. Dumitru Boroș, al cărui loc devenit vacant (întrucât a fost ales și primar) va fi ocupat de Georgică Vulpe (PSD)

2. Carmen Dima (PSD)

3. Teodor Andrei Huiban (PSD)

4. Florin Nelu Palade (PSD)

5. Mihaela Grecu (PSD)

6. Liviu Luca (PSD)

7. Mircea Leonte (PSD)

8. Florin Ferlovici (PSD)

9. Cezar Toporaș (PSD)

10. Ion Filip (PSD)

11. Constantin Corneliu Pleșu (PSD)

12. Ana-Maria Vintilă (USR)

13. Ovidiu-Cătălin Ciobotaru (USR)

14. Adriana Toma (FD)

15. Traian-Constantin Petcu (PNL)

16. Ionel-Marius Pasat (PNL)

17. Violeta Drăguț (PNL)

18. Lucian-Constantin Nechita (AUR)

19. Maria Enea (AUR)

20. Marius Iamandi-Răianu (PUSL)

21. Bogdan Sârbu (independent)

La alegerile locale de pe 9 iunie, din cele 55.380 de persoane înscrise pe liste, s-au prezentat la urne 20.028 (35,97% prezență la vot, mai mare cu două procente decât acum patru ani). Numărul voturilor valabil exprimate a fost 19.403, iar numărul voturilor nule a fost 625.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.