de Simona MIHĂILĂ
Estetica imobiliară la Bârlad va intra, în următorii ani, într-o fază nouă, bazată pe criterii prestabilite de municipalitatea locală. Viitorii proprietari de case vor trebui să-și înăbușe imaginația și să accepte tiparele impuse de autoritățile locale, în ceea ce privește dimensiunea, forma și cromatica locuințelor.
Atenție! Noul regulament va fi obligatoriu doar pentru bârlădenii care vor primi gratuit terenuri pentru construcția de locuințe și va fi pus în aplicare dacă va fi aprobat de Consiliul Local Bârlad, ce se va întruni în ședință vineri.
În cadrul unei conferințe de presă susținută, marți, 20 aprilie, primarul Dumitru Boroș a anunțat că, în curând, vor fi atribuite cele 200 de loturi de case pentru tineri, potrivit listei aprobată de consilierii locali în 2019. Hotărârea nu a putut fi pusă în aplicare în acel moment, în urma unui scandal izbucnit după ce presa locală a scris că printre beneficiari se numără și copiii unor politicieni. Chiar dacă aceștia au renunțat la terenurile primite, Prefectura Vaslui a atacat în instanță hotărârea cu pricina. După doi ani de judecată, municipalitatea bârlădeană a primit câștig de cauză.
”Am câștigat procesul așa că vom pune hotărârea în aplicare. Nu înainte, însă, de a bate în cuie un regulament, pe care îl vom supune dezbaterii Consiliului Local, și care vizează stabilirea unor condiții de construire a caselor de către beneficiarii loturilor gratuite”, a declarat primarul Boroș, în conferința de presă de marți.
Culoarea caselor: roșu închis, grena și maro
Se urmărește stabilirea a trei modele de case, așa încât tinerii ce vor primi teren gratis nu vor putea construi după propria fantezie – a lor, sau a proiectanților – ci vor trebui să aleagă o arhitectură din cele trei disponibile, în funcție de bugetul pe care și-l permit.
”Fiecare dintre cele trei modele de case vine la pachet cu un set de criterii legate de suprafață, de culoarea acoperișului și culoarea fațadei. Vom oferi și proiectul acestor case, pentru ca oamenii să nu mai alerge de la un proiectant la altul, să piardă timp și, poate, bani”, a spus Boroș.
Propunerea este ca primul tip de locuință să aibă 100 mp și să fie formată doar din parter.
Al doilea tip de locuință, va fi formată din parter și un etaj, fiecare nivel având 70 mp (total 140 mp).
Al treilea tip de locuință este și cel mai generos, format tot din parter (100 mp) și etaj (90 mp).
Vor fi impuse două tipuri de finisaje exterioare: cărămidă aparentă/ piatră naturală, de culoare roșu închis, grena sau maro, precum și lemn natural, culoare stejar.
Acoperișul va fi realizat în două ape, cu învelitoare din țiglă metalică de culoare roșu închis sau maro.
O altă regulă este ca împrejmuirea proprietății să se facă din materiale apropiate ca textură și culoare cu finisajele exterioare ale locuinței.
”Acest proiect nu este unul neapărat social, ci este unul pentru tineri, în general”
Din cele 200 de locuri de casă, 164 se află în cartierul Alexandru cel Bun, cel mai nou cartier al orașului, situat pe dealul de deasupra Cimitirului ”Eternitatea”, și 36 de loturi se află pe strada Alexandru Vlahuță.
”Vreau să fiu înțeles, dar nu greșit: acest proiect nu este unul în esență social. Este un proiect care vine în sprijinul tinerilor, care trebuie să respecte decizia Consiliului Local privind criteriile pe care le vom trasa. Va fi fixat și un termen de finalizare a lucrărilor de construcție. Au fost numeroase situații în care tineri, fără niciun fel de posibilitate materială, au primit terenuri gratis și nu au executat construcții nici după 15 – 20 de ani. Pentru ce să mai dăm aceste terenuri, dacă ei nu construiesc? Nu mai bine le dăm celor care pot face asta? Sunt tineri care nu își permit și casă, și teren, ci doar una din două. În sprijinul lor venim noi. Le dăm terenul, iar ei trebuie să construiască. E un proiect care vizează atât evoluția tinerei familii, cât și dezvoltarea Bârladului”, a precizat primarul Dumitru Boroș.