Revoltă în rândul ambulanțierilor vasluieni, după ce au aflat că Guvernul Orban vrea să elimine personalul de la ambulanță din rândul categoriilor care beneficiază de stimulentul de risc de 500 de euro, acordat celor expuși infectării cu COVID – 19.
Pe adresa redacției am primit o scrisoare prin care mai mulți angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Vaslui ne-au solicitat să le publicăm punctul de vedere în legătură gestul guvernanților, pe care ei îl consideră discriminatoriu.
”Lucrăm pe ambulanțe și facem totul pentru a salva oameni. Aproape zilnic transportăm persoane infectate cu noul coronavirus, suntem primii care intră în contact cu acești oameni, primii care pun mâna pe ei. Cu toate acestea, Guvernul a hotărât că nu merităm să primim stimulentul de risc de 2.500 de lei. Găselnița guvernanților este că de acest spor ar trebui să beneficieze personalul din sistemul medical care intră în contact direct cu pacienții confirmați pozitiv.
Adică, în cazul nostru nu este nicio dovadă că am intrat în contact cu un caz confirmat, pentru simplul motiv că testarea se face după ce noi transportăm omul la spital. Dacă iese pozitiv, nu se mai pune. Nu mai contează că am pus mâna pe el, i-am acordat primul ajutor, i-am luat tensiunea, l-am resuscitat. Nu contează toate astea. Mai expuși sunt electricienii, fochiștii sau instalatorii din spital”, arată ambulanțierii în scrisoarea pe care ne-au trimis-o.
Ei se referă la scandalul iscat în jurul ilegalităților descoperite de Curtea de conturi Vaslui la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, unde managera Daniela Borș a făcut tot felul de hârtii în baza cărora a cerut stimulent de risc pentru instalatori, fochiști, electricieni sau spălătorese.
Dr. Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui: ”Noi lucrăm pe un câmp minat”
Doctorul Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, a confirmat că la nivel județean există această stare de nemulțumire, cu nimic diferită de cea a tuturor ambulanțierilor din țară.
”Într-adevăr, decizia Guvernului de a ataca la Curtea Constituțională a României acest proiect de lege a produs multă dezamăgire. Federația Națională Sindicală a solicitat Curții să nu admită sesizarea Guvernului României de neconstituţionalitate a amendamentelor din Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2020”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.
Dr. Ungureanu spune că este alături de ambulanțierii revoltați.
”Oamenii noștri au dreptate. Noi, cei de la Ambulanță, lucrăm pe un câmp minat. Nu se știe niciodată în ce focar ajungem atunci când suntem solicitați să preluăm cazuri. Din păcate, litera legii spune că stimulentul este luat de cei care au intrat în contact cu persoane confirmate. Confirmarea poate veni sau nu, abia după testare. Pe ambulanță nu se fac testări. Noi nu știm în acele momente decât că trebuie să salvăm omul. La nivel de SAJ trebuie o adevărată anchetă ca să aflăm ce persoane au fost confirmate în județ, cine sunt ambulanțierii care le-au preluat etc. Acest lucru nu se face și în cazul celorlalte categorii din sistem. Au fost sau nu au fost în contact, ei primesc stimulentul”, a mai spus dr. Daniel Ungureanu. (Simona MIHĂILĂ)