Acasă Local Revolta unui medic bârlădean aflat în lupta cu COVID. O anomalie legislativă...

Revolta unui medic bârlădean aflat în lupta cu COVID. O anomalie legislativă pune frână celei mai de succes terapii pentru tratarea bolii

0

Doctorul Ovidiu Ciobotaru, de la Secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, a răbufnit într-o postare pe contul său de socializare, ca urmare a influenței nefaste a legii asupra șanselor la tratamentul salvator de care pot beneficia bolnavii de COVID 19.

Medicul bârlădean spune că donarea de plasmă de către cei care s-au vindecat este frânată de obligativitatea prezentării unui test negativ, în condițiile în care negativarea poate apărea chiar și după două luni de la vindecare. În tot acest timp, deși virusul mai poate persista în organism, el nu mai poate fi transmis, iar anticorpii ar exista .

Dr. Ciobotaru susține că numărul celor care mor răpuși de coronavirus s-ar putea reduce simțitor dacă donările de plasmă ar fi simplificate.



Sunt vindecați, sunt externați, sunt liberi să se întoarcă în colectivitate, dar nu pot dona plasmă din pricină că nu au un rezultat negativ”



Donarea de plasmă hiperimună de către pacienții convalescenți este din nou îngreunată, de aceasta dată de către legislație!

Obligativitatea prezentării unui test SARS-Cov-2 negativ pentru a dona plasmă trebuie eliminată!

În ordinul 654/2020 care reglementează donarea de plasmă, un criteriu obligatoriu pentru a putea dona este prezența unui test RT-PCR negativ pentru SARS-CoV-2.

Dar conform ultimului ordin care reglementează testarea şi externarea din spital (539/23 iunie 2020), pacienții nu mai sunt ținuți în spital până când testul devine negativ (negativare ce poate să se produca chiar şi după 2 luni), ci în medie 10-14 zile până la ameliorarea simptomelor şi scăderea gradului de infecțiozitate.

De cele mai multe ori pacienții sunt testaţi o singura dată pe parcursul internării, în ziua a 8-a de internare cel mai frecvent, sau la 14 zile de la debut şi 72 ore după ameliorarea simptomelor. Acest test poate fi pozitiv sau negativ, iar în funcție de el se decide momentul externarii.

Decizia de a externa pacientii COVID-19 după 14 zile chiar dacă testul din ziua a 8-a este pozitiv nu este una greşită, deoarece s-a observat că gradul de infecțiozitate este cel mai mare la începutul bolii, de obicei cu 2-3 zile anterior debutului simptomelor şi primele 7 zile după debutul acestora. Ulterior gradul de infecțiozitate scade din ce în ce mai mult până devine aproape zero, chiar daca testul RT-PCR mai gaseşte virus prezent.

Problemele apar la cei care au un test pozitiv pe parcursul internării, sunt vindecați, sunt externați, sunt liberi să se întoarcă în colectivitate, dar nu pot dona plasmă că nu au un rezultat SARS-CoV-2 negativ. Ei nu pot dona deoarece se cere neaparat un test negativ. Retestarea tuturor acestor oameni prin metoda RT-PCR ar fi costisitoare şi inutilă, deoarece chiar dacă virusul înca mai persistă în organism, nu se mai transmite altor persoane.

Soluția este bineînteles cât se poate de simplă şi constă în modificarea criteriilor de donare. În loc de <donarea se face la cel putin 14 zile de la dispariția completă a simptomelor şi cel putin un test COVID-19 negativ prin RT-PCR> să fie stipulat <14 zile de la momentul externarii sau al ieşirii din izolare>
Pentru pacienții care nu au fost deloc în spital dar au avut boala, pentru ca avem şi această categorie printre noi, se poate cere suplimentar un test serologic tip IgG care să confirme prezența anticorpilor în sange.

Tratamentul cu plasmă chiar este util şi a început sa fie folosit cu succes şi în spitalul nostru.

Sunt convins că Domnul Ministru al Sănătații poate rezolva această problemă în scurt timp, pentru a putea recolta plasma hiperimună de la cât mai mulți oameni, a scris dr. Ovidiu Ciobotaru în postarea de pe contul său de socializare.

Transfuziile cu plasmă convalescentă s-au dovedit terapia cu cea mai mare rată de succes în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Transfuzia cu plasmă este indicată doar în cazul celor care fac o formă gravă a bolii și care ajung la terapie intensivă.

Până în acest moment, Spitalul ”Beldiman” Bârlad a comunicat că a realizat trei transfuzii de plasmă, două dintre acestea fiind salvatoare pentru pacienți. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.