de Simona MIHĂILĂ
Cei aproape 500 de oameni care își duc existența în satul Horga din comuna Epureni vor avea de acum înainte sentimentul de siguranță în propriile case, după ani de zile în care pericolul de a-și pierde munca de o viață a pândit la fiecare ploaie mai serioasă, din cauza alunecărilor de teren.
Coloane de beton armat înfipte în pământ la o adâncime de 16 metri, parapeți metalici, sute de tone de piatră special adusă pentru ridicarea unor ziduri de sprijin, amenajarea în trepte a unei impresionante rețele de canale de scurgere a apelor pluviale, sisteme de drenare – toate acestea realizate într-un amplu proiect de stabilizare a terenului pe care sunt amplasate cele peste 150 de gospodării din Horga.
Sfârșitul lui 2021 a adus și vestea finalizării lucrărilor și, odată cu aceasta, salvarea de la pieire a satului.
”Prin finalizarea acestui proiect pot spune că am reușit să salvăm un sat, deoarece drumul și o parte din gospodăriile situate pe marginea ravenei erau în pericol să se prăbușească. Lucrările executate sunt corespunzătoare din punct de vedere tehnic și calitativ, fiind respectate prevederile autorizației de construire, ale proiectului și legislației în vigoare la data execuției și recepției. În numele cetățenilor din satul Horga, mulțumesc din suflet conducerii Consiliului Județean, domnului președinte Dumitru Buzatu și domnului vicepreședinte Ciprian Trifan, pentru sprijinul acordat, deoarece au intervenit promt, executandu-se și lucrari de consolidare a podului și a malurilor ravenei situate pe lângă drumul județean care era în pericol să se surpe. Prin efectuarea acestor lucrari, cetățenii din satul Horga pot circula acum în condiții de siguranță pe drumurile publice!”, a transmis Carmen Bîlbîie, primărița comunei Epureni.
În afară de fondurile asigurate de Consiliul Județean (care are în administrare DJ 244J, calea principală de acces în Horga), proiectul de consolidare a terenului a beneficiat de fonduri guvernamentale printr-un program accesat de primărița Carmen Bîlbîie încă din primul său mandat. Suma obținută a fost de peste 1,5 milioane de lei.
”Vă spun sincer că ne-am aflat la un pas ca satul Horga să nu mai existe. O ploaie sau două ca cele care au calamitat astă vară regiuni întregi din județul Vaslui ar fi rupt în două acest sat. A fost o lucrare complicată, laborioasă din toate punctele de vedere, de la studii geotehnice, expertize și până la fiecare fază de lucrări. Sunt foarte bucuroasă că mi-am putut duce la bun sfârșit această promisiune pe care le-am făcut-o oamenilor mei din comună, căci, așa cum am mai spus «Fericit nu este cel care nu are probleme, fericit e cel care știe să le rezolve»”, a declarat pentru Ziarul Obiectiv primărița comunei Epureni.