de Simona MIHĂILĂ
Confuzie, tensiuni, incertitudine, stupoare, revoltă, haos – aceștia sunt termenii care creionează atmosfera instalată în învățământul vasluian, după înlăturarea surprinzătoare a zeci de directori de școli din județ.
Povestea din ianuarie s-a repetat. Atunci, Loredana Roman, fosta șefă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, urmând directivele PNL, a schimbat o sumedenie de directori, fără niciun criteriu, încălcând legea în mod grosolan. Ulterior, în ciuda atitudinii obediente, ea însăși a fost ”decapitată” și înlocuită cu profesoara Liliana Ciobanu, de la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
În cursul zilei de ieri, s-a anunțat că mandatul Lilianei Ciobanu va lua sfârșit la 1 septembrie, în locul său urmând să vină profesoara Elena Mustață, de la Liceul ”Ion Mincu” Vaslui, al cărei soț ar fi un apropiat al PNL.
Înainte de a fi pusă la curent cu propria sa destituire, Liliana Ciobanu a apucat să dea curs listelor strecurate ”pe sub ușă” de liberali, aflați în toiul luptelor interne dintre grupările Cîțu – Orban (cei doi candidați la șefia PNL). Prin urmare, acolo unde nu au avut de eliminat pesediști, oamenii lui Nelu Tătaru, aflat de partea lui Florin Cîțu, au eliminat susținători ai lui Ludovic Orban.
Revoltele profesorilor au apărut, cel mai frecvent, în cazul directorilor performați, a căror unică ”vină” este apartenența politică. Este cazul profesorului Marius Gîmbuță, directorul Clubului Copiilor ”Spiru Haret” Bârlad (fosta Casă a pionierilor). Este membru PSD, însă nu acesta este ”meritul” pentru care, la vestea că va fi schimbat, întreg colectivul Clubului a luat atitudine.
Zilele trecute, după ce au aflat că liberalii împreună cu oamenii din fruntea ISJ plănuiesc să-i facă vânt, cadrele didactice de la Clubul copiilor Bârlad și Clubul Copiilor Huși au trimis la inspectorat un memoriu prin care au argumentat că înlăturarea lui Gîmbuță este o greșeală.
Surse din cadrul ISJ Vaslui au declarat pentru Ziarul Obiectiv că în ședința în care s-a decis eliminarea lui Gîmbuță, memoriul nu a fost prezentat membrilor Consiliului de Administrație al instituției.
”De fapt, a fost aruncat la coș” – susțin aceleași surse.
”Ce mai contează în învățământ, de fapt?”
De la 1 septembrie, funcția de director al Clubului copiilor Bârlad va fi ocupată de profesorul de sport Gelu Căuea, (Școala ”Vasile Pârvan”) Bârlad.
Decizia a fost primită cu stupefacție de toți cei care cunosc dedesubturile unui management ca cel al unei instituții de invațamânt non-formal. Profesorii de la Clubul copiilor spun că este imposibil ca cineva care vine din afară să poată conduce instituția în mod performant.
Contactat de reporterii Ziarului Obiectiv, Marius Gîmbuță a spus că a fost surprins de această decizie a cărei explicație nu o vede.
”Problema majoră este riscul la care e supus Clubul copiilor. Dacă în locul meu era numit oricare coleg din cadrul colectivului de aici, aș fi fost foarte liniștit. Este important ca directorul unei unități să cunoască particularitățile acesteia. Pentru un profesor care vine din învățământul formal pentru a conduce o instituție de învățământ non-formal este foarte dificil, ca să nu spun imposibil. Nu va ști ce are de făcut, care sunt mecanismele de a atrage elevi, de a-i păstra. Nu știu, realmente, ce se va alege de Clubul copiilor Bârlad. În general, mă întreb ce se va alege de fiecare unitate de învățământ unde sunt numiți oameni fără pregătire specifică. Am ajuns într-un punct în care mă întreb pentru ce mai sunt utile specializările, instruirile, planificările, proiectele, rezultatele, performanța, dacă acestea nu mai sunt luate în considerare de cei care fac numiri în funcție. Ce mai contează în învățământ, de fapt?”, ne-a declarat Marius Gîmbuță.
Stupefacția schimbării directorilor performanți vine și din faptul că ministrul Educației a cerut una, iar ”slujbașii” din teritoriu fac alta.
Iată mesajul pe care ministrul Sorin Câmpeanu l-a trimis inspectoratelor școlare: ”Concursul pentru ocuparea posturilor de directori va începe în data de 14 septembrie. Până atunci, pentru un semestru, suntem, desigur, toți de acord cu privire la avantajele continuității. Se schimbă directorii doar dacă sunt motive justificate legal sau din perspectiva managementului educațional, dacă se pensionează sau dacă nu-și mai dau acordul pentru continuare”.
Gabriela Plăcintă, fosta șefă a ISJ Vaslui, condamnă decizia de schimbare a lui Gâmbuță, dar și compromisurile atât de evidente ale instituției pe care a condus-o: ”Am fost inspector-general mulți ani, da rnu m-a interesat niciodată din ce partide fac parte oamenii valoroși cu care am ales să lucrez. Aflam de aparreneța lor politică întâmplător, după una an-doi. Nu a contat niciodată decât ca oamenii să fie competenți, să avem rezultate. În privința schimbării de la Clubul copiilor, procedurile, bunul-simt și recomandarea ministrului nu trebuia să-i lase sa numească un personaj controversat. Cu atât mai mult cu cât actualul director și-a depus dosarul pentru a conduce mai departe unitatea. Și nu vorbim de orice director, ci de unul foarte bun, cu performante deosebite”.
Dl Căuia dorea demult o funcție ca doar nu şi-a rupt degeaba teneşii în campania electorală , parol!! Dl Căuia era mereu in umbra dl-ui Boroş dar după ce s-a schimbat macazul a schimbat şi el tabăra. Cred că nu era fraier să stea ” credincios” unei himere. Aşa nu mai prindea „caşcavalul” în veci. De ce suntem răi?! E adevărat ca e un mediocru ca toti actualii aleşi, făra deosebire, dar poate că vrea si el sa demonstreze ca poate. Real, nimeni nu poate crede dar sa ii dam o şansă. Oricum nu avem de ales. Aşa e cu toți. Doar să amintim câteva nume:Stoian, Stănescu, Ghinea, Borş…etc. ..cine sunt??? Nimic nu ii aduce in atenție, nimic profesionalNişte nume de necunoscuți care niciodată nu s-au evidențiat profesional cu nimic. Doar că sunt pupincurişti sau PNL-işti. Nişte nume zero barat. Dar asta e. Nu avem ce face. Asta am comandat cu asta ne hrănim. Să fim mai atenți când votăm pt că e viitorul copiilor noştri in joc.
Dl Căuia să îşi vadă lungul nasului ptr că e prea mare căciula pt el. În primul rând pt aşa funcție trebuie să ai un background . Ruşineeeee Vaslui! Ne-am făcut de râs peste tot cu astfel de numiri. Mi-e ruşine că sunt profesor in acest sistem oportunist şi clientelar. Ruşine, ruşine pr că tăcem si acceptăm. Dar acceptam pt ca am gresit că am votat crezând în ei.
Ruşine alegerii!
Pe timpul dnei Plăcintă erau numiti doar cei din PSD. Acum vremurile s-au schimbat. Tot atunci au fost propuși directori din cadrul Corpului de experți în management. Au fost votați de colegi in cadrul consiliului profesoral, după care , isj-ul ii fortau sa-si dea demisia. Tot in acele vremuri erau numiti directori care aveau doar definitivatul. Despre ce performanta vorbim?
Domnului Căuia ar trebui sa i se dea o dicatare ca sa se vada clar ce tractorist a fost ….nu stie sa scrie romanește !
Si.a luat gradul I la 50 de ani dupa tot atăția lucrați ca necalificat..
Ce știe dumnealui despre performanță?
El ca el … dar ce stie conducerea ISJ… mai ales d.na educatoare de la Huși care nici acum nu are diploma de licenta pentru a putea ocupa aceasta funcție.
Este o mare bătaie de joc la adresa profesorilor din județ…promovându.se toti inculții , toți cei care au facut facultati in casa scarii…iar cei cu adevarat performeri care si.au stors creierii in facultăti adevarate nu …. Petre andrei si altele…. eventual si prin tari străine ca sa dea bine la CV…sunt tinuți la ,, papuc,,