Vești încurajatoare de la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman”, acolo unde un pacient infectat cu noul coronavirus, aflat la terapie intensivă, a beneficiat de prima transfuzie cu plasmă efectuată la Bârlad, până acum.
Terapia cu plasmă convalescentă s-a dovedit a fi printre cele mai eficiente în lupta cu SARS-COV-2. Plasma este recoltată de la persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și poate fi administrată persoanelor bolnave, pentru a ajuta sistemul imunitar să respingă mai eficient agentul patogen.
”Ieri (marți, 21 iulie – n.r.) a fost administrată plasmă convalescentă unui pacient, pentru prima dată. În acest moment, spitalul mai dispune de trei pungi de plasmă. În momentul în care la terapie intensivă se vor afla pacienți care au RH-ul corespunzător plasmei pe care o avem disponibilă, vor mai fi făcute și alte transfuzii”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtător de cuvânt al spitalului bârlădean.
Așadar, șansa la viață în lupta cu noul coronavirus stă și în mâinile celor care au învins boala și care pot deveni donatori de plasmă.
De curând, Centrul de Transfuzii Sanguine Bârlad (care este centru județean) a intrat în posesia unui aparat de plasmafareză, donat de Spitalul Județean de urgență Vaslui și de Consiliul Județen Vaslui.
Din păcate, responsabilii din domeniul sănătății, atât cei din plan local, cât și central, nu manifestă o preocupare deosebită de a-i încuraja și convinge pe pacienții vindecați de infecția cu SARS-COV-2 să devină donatori. Aceasta este și explicația numărului redus de persoane care au donat plasmă. (Simona MIHĂILĂ)