de Simona MIHĂILĂ
Deputatul Nelu Tătaru comite gafă după gafă. În plină ofensivă asupra Statutului și Regulamentelor PNL, fostul ministru al Sănătății calcă în picioare cu avânt și legea.
Pentru a le câștiga simpatia bârlădenilor cărora le-a închis spitalul în timpul stării de urgență, și-a inaugurat cabinet parlamentar la Bârlad, ca să le dea audiențe.
Și pentru că suntem în vremuri de criză economică, împarte mălaiul cu secretarul general al PNL Vaslui, Daniel Garincea Onofrei, subprefect de Vaslui (funcție pe care o ocupă cu un sentiment de autoadmirație din care nu și-a revenit încă).
Spațiul în care Tătaru ține audiențe îi aparține lui Onofrei (potrivit propriilor afirmații care se regăsesc în filmul de mai jos).
Concomitent, în același spațiu își desfășoară activitatea și o firmă care, potrivit afișelor de pe pereți, acordă consultanță în accesarea fondurilor europene și guvernamentale.
Atât Tătaru, cât și Onofrei au profitat să asocieze activitatea parlamentară a deputatului cu numele firmei în cauză. Ba mai mult, Tătaru și-a montat firma cabinetului în așa fel încât să fie înconjurată de afișele publicitare ale întreprinzătorului privat care le promite oamenilor că îi învață cum să facă afaceri cu fonduri europene și cu bani de la Guvernul României.
Dacă proprietarul firmei e chiar Onofrei, sau vreun alt apropiat al celor doi nu este clar. Cum nu e clar dacă cetățeanul care vine în audiență la Tătaru e pasat automat la firma de consultanță sau invers.
Pesediștii, dracul gol!
Cert este că treburile au mers ca unse câtva timp. Ieri, opoziția, în speță PSD Bârlad, a stricat feng-shui-ul prosperei afaceri din spațiul în care în ultimii ani au funcționat, pe rând: sediul PD, sediul PMP (partidul păstorit la Bârlad chiar de traseistul Daniel Onofrei) și un magazin de ștelțuri afumate patronat tot de Onofrei.
Pesediștii au transmis un semnal procurorilor, care ar fi trebuit să se autosesizeze că deputatul Tătaru s-ar afla în conflict de interese.
”Dacă mai aveați vreun semn de întrebare cu cine trebuie să lucrați pentru accesarea fondurilor europene, vă luminează dl Tătaru.
După cum vedeți și-a plasat firma biroului parlamentar în mijlocul ofertei generoase și plină de expertiză a firmei lui Garincea. După ce a manevrat ca un dribleur de avengură spațiul, respectiv dându-i craci lui Vrânceanu și apoi expulzând ditamai PD-L-ul din locație, Onofrei a încercat să vândă cârnați, iar din mai 2020 și-a făcut firmă de consiliat viitori antreprenori, actuale UAT-uri și pe mulți alții în minunata lume a fondurilor europene, PNNR-uri et cetera.
Deputatul măștilor neconforme s-a gândit că e o mișcare bună să pună umărul la urnirea firmei pentru că vin banii peste noi și n-or ști primarii și patronii de unde să ia lumina pentru bezna PNRR. Așa că tânăra firma, ce a reușit într-un an să facă doar datorii, cam 3.500 lei si -2.697 lei profit net, are mai nou un susținător ce stie mânui bisturiul, iar proiectele vor avea o precizie chirurgicală și o rată de succes mai mare ca la o apendicită sau unghie încarnată.
Întrebarea noastră este cum se împacă publicitatea lui Tataru cu prevederile art.18 din legea 96/2006 privind Statutul Deputaților și Senatorilor? Art. 18 se numeste «Interdicția publicitară». Alo! Parchetul? Cât e parchetul?” – au transmis social-democrații pe pagina de socializare a partidului.
L-a văzut cineva pe Tătaru fugind cu firma în spate, la ceas de seară?
E mai mult ca sigur că Parchetul, cu ochiul său selectiv, nu a văzut conflictul de interese în care făcea spa până la gât deputatul Tătaru. Dar l-au văzut unii, taman pe deputat, la ceas de seară, smulgând cu disperare firma de pe pereții spațiului subalternului său din PNL și fugind spre Huși. Așa scrie pe Facebook.
Cert este că, după câteva ore de la postarea pesediștilor, Cabinetul parlamentar de la Bârlad al lui Nelu Tătaru nu mai exista. Dacă fostul ministru al Sănătății a înțeles conflictul în care a intrat, e mai puțin important decât dacă va afla vreodată cum e sa fii grav bolnav. Iar în dosul ușilor ferecate ale unui spital funcțional, cea mai mare parte a personalului medical să nu fie obligat să facă altceva decât să-și pilească unghiile. Cu consimțământul ministrului Sănătății și cu sporuri salariale aprobate de acesta.