Prostia, incompetența și indiferența au închis și Spitalul de copii Bârlad (Secția Pediatrie, din cadrul Spitalului ”Elena Beldiman”). Muncitorii care lucrează la reabilitarea termică a clădirii au uitat să protejeze transformatorul electric după ce au decopertat acoperișul. Ca niște adevărați specialiști! Ploaia a pătruns în transformator, iar acesta a explodat, lăsând întreaga secție fără curent electric, inclusiv aparatura unde erau monitorizați din 4 în 4 ore copiii infectați cu COVID 19.
Personalul Secției Pediatrie și copiii infectați cu virusul Sars-Cov2 au trăit clipe de teroare în noaptea de sâmbătă, când au auzit o bubuitură puternică, după care întreaga clădire a fost cufundată în beznă. Au urmat alte bubuituri în lanț, minute întregi.
Debusolate, cadrele medicale au aprins niște lanterne pe care, din fericire le aveau la îndemână, și au alergat către saloane, unde spaima copiilor, dar și a părinților internați alături de ei, era și mai mare.
”Au fost cumplite acele momente. Parcă cineva lansa bombe asupra clădirii. Ne așteptam să sărim în aer. Ne-am dat seama ulterior că acele bubuituri proveneau de la explozia tablourilor electrice aflate pe fiecare etaj al secției. Etajul 3 a fost practic inundat. S-au strâns găleți întregi de apă”, este mesajul primit de Ziarul Obiectiv, din partea unora dintre angajați.
Duminică, micuții pacienți internați, inclusiv un sugar de 10 luni, împreună cu părinții, au fost transferați într-o secție de adulți, la Neurologie, la câțiva kilometri distanță (clădirea TBC).
Cele aproximativ 50 de cadre medicale de la Secția Pediatrie au fost împrăștiate în diverse secții ale spitalului.
Managera Borș, felicitată de autoritățile județului pentru managementul exemplar
Nimeni din conducerea spitalului nu s-a deplasat la Secția Pediatrie pentru a vedea ce s-a întâmplat. Managera Daniela Borș este încă în concediu medical, dar e de apreciat că la ceremonia de depunere a jurământului de către primarul Dumitru Boroș și-a găsit energia de a fi prezentă.
Acest eveniment a avut loc luni, la două zile după dezastrul de la Spitalul de copii. Cu acest prilej, prefectul Mircea Gologan a felicitat-o și i-a mulțumit, în fața noului Consiliu Local al Bârladului, pentru managementul exemplar practicat la Spitalul ”Elena Beldiman”, după ce unitatea a fost declarată suport COVID.
Încărcată de lauri, Daniela Borș nu a dat o fugă și până la Spitalul de copii. Că tot ieșise din casă!
În fața vechiului Consiliu Local, aceeași manageră Borș nu a catadixit să se prezinte în momentul în care foștii consilieri i-au solicitat să vină pentru a explica informațiile apărute în ziarul Libertatea, potrivit cărora și-ar fi angajat partenerul de viață, fără concurs, pe post de electrician la spital.
”Este o indiferență totală față de condițiile în care lucrăm noi acolo”
De altfel, nu doar cu ocazia avariei care a închis Secția de Pediatrie, personalul de aici s-a lovit de dezinteresul conducerii spitalului.
Cadrele medicale cu care am stat de vorbă ne-au spus că, din momentul în care au început lucrările de reabilitare la Pediatrie, nimeni din conducere nu s-a interesat de siguranța pacienților și a personalului.
”Este o indiferență totală față de condițiile în care lucrăm noi acolo, dacă pacienții sunt supuși vreunui pericol – ca cel care a apărut sâmbătă noaptea, dacă avem nevoie de ceva. Nimeni nu ne-a întrebat niciodată nimic. După explozia transformatorului, ar fi trebuit să intre în funcțiune generatorul de curent al spitalului, care este colacul de salvare în momentul vreunei avarii. Nici acesta nu merge. Nu știm de ce, nu ni s-a spus. De câte ori apare o problemă, firma care lucrează la renovare dă vina pe spital, iar conducerea spitalului dă vina pe primărie. După incidentul de sâmbătă, de la primărie ni s-a spus că ei au fost informați că s-a rezolvat problema curentului electric la spital. E de necrezut! Așa comunică unii cu ceilalți? Până și noi, care nu suntem de specialitate, ne-am întrebat cum e posibil să decopertezi un acoperiș pe ploaie și să lași totul la voia întâmplării. Muncitorii aceia nu sunt verificați de unii mai inteligenți decât ei, dacă pe ei nu îi ajută capul? Nu este un șef de echipă?”, ne-a declarat un angajat al spitalului.
”Cum să muți sugari la un loc cu adulții?”
Nemulțumirile cadrelor medicale de la Secția Pediatrie au izbucnit luni, după haosul creat cu ocazia evacuării. Dr. Gabriela Daniș, reprezentant al Comitetului Director, le-a invitat la o ședință la Clubul Spitalului ca să încerce să împace spiritele.
Angajații au ieșit și mai scandalizați decât erau înainte. Nu au aflat de ce nu se poate rezolva rapid problema instalației electrice în așa fel încât copiii să nu fie mutați pe secții cu adulții. Nu au aflat nici cât va dura remedierea situației.
”Tot ce am înțeles este că nu se poate face nimic, dar concluzia noastră este că nici nu se vrea. Nu îi interesează! Punct! Toate spitalele din țara asta unde sunt efectuate lucrări de renovare se pot gospodări în așa fel încât să nu fie închise complet. De ce la noi nu se poate? La prima problemă apărută închizi unitatea? Nu se putea face un efort, să fie adusă o echipă de electricieni care sa lucreze intens o noapte întreagă dacă e nevoie, ca să pună lucrurile la punct? Nu se poate ca responsabilii să-și depășească limitele de confort măcar într-o situație de maximă urgență? Cum să muți sugari la un loc cu adulții? Noi ne-am convins încă o dată că, atâta timp cât un spital nu este condus de un om din sistem, care să priceapă problemele medicale în sensul lor profund, este foarte greu”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, solicitat să intervină!
Angajații secției speră ca problema să ajungă și la urechile lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, pentru că au bănuiala că acesta nu cunoaște realitatea de la Bârlad:
”Noi am vrea ca domnul ministru să o întrebe pe doamna manager cum a fost posibil ca, în aceste vremuri de pandemie, într-un oraș în care rata de infectare este de 4,2 la mia de locuitori, unde există singurul spital suport COVID din județ, să renunțe cu atâta ușurință la 40 de paturi? Secția Pediatrie avea acest număr de paturi! De ce atâta delăsare? Lucrările de reabilitare a clădirii au început din martie. Iar acum, când vine iarna, scoți acoperișul. În ritmul asta, lucrările se vor termina în 20 de ani”.
Jurnaliștii Ziarului Obiectiv nu au putut obține puncte de vedere asupra acestei situații nici de la managera Daniela Borș, nici de la primarul Dumitru Boroș. Cei doi nu au răspuns la telefon.